Juridische stappen tegen politie Amsterdam

42
4103

Inmiddels heeft iedereen meegekregen hoe schandalig Willem II supporters afgelopen zaterdag in Amsterdam behandeld zijn. Vanochtend heeft vanuit Tilburgse zijde een evaluatie plaatsgevonden. De politie Tilburg heeft hierbij een feitelijke opsomming gegeven over de gang van zaken. Onderstaand nogmaals een feitelijke weergave van de gebeurtenissen:

  • Afgelopen vrijdag een noodbevel is uitgevaardigd, de inhoud en de strekking van dit noodbevel is ons echter nog niet duidelijk.
  • Willem II supporters hebben zich in Tilburg verzameld en zijn daarna met de trein naar Amsterdam vertrokken. Alle aanwezige supporters waren in het bezit van een geldig kaartje voor de trein en de wedstrijd.
  • Er hebben geen vernielingen plaatsgevonden op het station Tilburg of in de trein.
  • In Amsterdam zijn de supporters ingesloten door de politie en daarna stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet, hierbij (en gedurende de rest van de dag) hebben geen aanhoudingen plaatsgevonden.
  • Na twee uur wachten zijn de supporters naar de Johan Cruijff ArenA begeleid alwaar de supporters weer een aantal uur moesten wachten. Gedurende deze uren zijn de supporters niet voorzien van eten en waren er geen sanitaire voorzieningen. De bijna tweehonderd supporters zijn slechts voorzien van enkele flesjes water.
  • Een groot deel van de groep heeft meermaals aangegeven graag terug te willen naar Tilburg omdat het plezier volledig verloren is, de politie heeft dit om voor ons onverklaarbare redenen niet toegestaan.

Een aantal zaken zijn ons nog niet duidelijk, we zullen er alles aan doen om dit duidelijk te krijgen. Allereerst willen we weten wat de strekking van het noodbevel is geweest. Daarnaast willen we weten wat de politie Amsterdam heeft gedaan om onze supporters op een menswaardige wijze te behandelen (met andere woorden waarom is er niet voorzien in eten, drinken en sanitaire voorzieningen). Ook zijn wij benieuwd naar de rol van de politie Tilburg en willen wij weten waarom het de supporters niet is toegestaan terug te reizen naar Tilburg. Wij willen weten wat er gaat gebeuren met de foto’s die gemaakt zijn en wij willen weten waarom niet voor minder verstrekkende maatregelen is gekozen.

Gezien bovenstaande feiten zijn wij van mening dat de supporters ten onrechte van hun vrijheid beroofd zijn. De twee officiele supportersgroeperingen, Stichting KingZine en Supportersclub Willem II, zien dan ook genoeg aanleiding tot het nemen van juridische stappen richting de politie en de gemeente Amsterdam. Op dit moment onderzoeken we welke stappen dit moeten zijn en wat we hier voor moeten doen. Al langer vinden wij dat voetbalsupporters slecht behandeld worden maar afgelopen zaterdag was de druppel die de emmer heeft doen laten overlopen. Wij willen voorkomen dat voetbalsupporters in de toekomst vaker op een dergelijke mensonterende manier behandeld worden. Stichting KingZine is hierover dan ook in contact getreden met zowel het Supporterscollectief NL als de KNVB.

Na afloop van de evaluatie en na het bepalen van bovenstaande aanpak hebben wij tot onze grote verbazing de nieuwsberichten gelezen die door het Parool en Omroep Brabant geplaatst zijn. In deze stukken wordt door de politie Amsterdam een aantal zaken genoemd die niet plaatsgevonden hebben. De politie Amsterdam probeert in onze ogen haar straatje schoon te vegen door het verkondigen van deze leugens. Deze communicatie vanuit de politie Amsterdam maakt dat wij nog vastberadener zijn om hier werk van te maken. Het zal een lange strijd worden maar wij gaan de handschoen oppakken. Gedurende het hele proces zullen wij jullie via onze website op de hoogte houden van de vorderingen.

42 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments