Jan van Roessel-standbeeld: Sta jij ook op voor de beste Willem II’er allertijden?

16
4187
FOTO: Jubileumshirt eredivisie 2015-2016 met mevrouw van Roesel.

EEUWIGE TROUW AAN ‘T ROOD, WIT EN BLAUW

Sinds 1896

2016 is een bijzonder Willem II-jaar. Op 12 augustus vieren we onze 120e verjaardag en twee dagen geleden (1 juni) was het precies 100 jaar geleden dat de Tricolores voor het eerst landskampioen werden, als eerste club buiten de Randstad.

Tricolores-jubileumshirt

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar ontwierpen Willem II en Robey Sportswear unieke uit- en thuisshirts. Op de borst prijken het oude clublogo en de jaartallen 1896-2016. In de kraag staat de tekst ‘Eeuwige trouw aan ’t rood- wit en blauw’. De shirts zijn de officiële shirts in het seizoen 2016-2017.

De nieuwe shirts kosten € 54,95 per stuk. Per shirt gaat € 18,96 naar het standbeeld van Jan van Roessel. Het shirt is vanaf vandaag (vrijdag 3 juni) in de fanshop verkrijgbaar. De fanshop in het Koning Willem II stadion is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Wees er snel bij, want er zijn 1896 exemplaren beschikbaar.

De eerste exemplaren van de shirts zijn eerder deze week uitgereikt aan de weduwe van Jan van Roessel.

TILBURG - Nieuw uit- en thuisshirt Willem II, koning Willem II stadion, 01-06-2016. Eredivisie voetbal seizoen 2015-2016. Eeuwige trouw, mevrouw van Roesel. Wim Vos, Sywert vd Boogaard, Max Jolie, Mischa Rook

TILBURG - Nieuw uit- en thuisshirt Willem II, koning Willem II stadion, 01-06-2016. Eredivisie voetbal seizoen 2015-2016. Eeuwige trouw, mevrouw van Roesel. Wim Vos, Sywert vd Boogaard, Max Jolie, Mischa Rook

Jan van Roessel, Speler van de Eeuw

Vandaag, 3 juni, is het alweer vijf jaar geleden dat hij overleed: Willem II’s roemruchte midvoor Jan van Roessel. Van Roessel was in zijn tijd de meest scorende spits van Nederland. Harde kopstoten waren zijn specialisme. In 168 wedstrijden voor de Tricolores scoorde hij 152 doelpunten. En ook in Oranje ging ‘goole maoke’ hem gemakkelijk af: vijf doelpunten in zes interlands. Op de Olympische Spelen van 1952 in het Finse Helsinki scoorde Van Roessel de enige treffer tegen Brazilië.

Roem en glorie

In datzelfde jaar had hij Willem II aan de landstitel geholpen. Een carrière in het buitenland lonkte voor Van Roessel, die in het dagelijks leven als staalwever werkte. Sampdoria, Nice en Fiorentina meldden zich. Hij kon voor een ton naar Torino, maar bleef trouw aan ’t rood, wit en blauw. In 1955 volgde een nieuw hoogtepunt: Willem II werd de eerste landskampioen in het Nederlandse betaald voetbal.

Tot zijn dood op 86e jarige leeftijd bezocht Van Roessel elke thuiswedstrijd van de Tricolores. In 2000 werd hij verkozen tot Speler van de Eeuw. Dit jubileumjaar willen we deze Tilburgse legende eren met het standbeeld dat hij al zo lang verdient.

Standbeeld voor en van alle Willem II’ers

Jan werd op het veld gesteund door tien andere helden in ’t rood, wit en blauw. Hij kon en deed het niet alleen. Chris Feijt, Sjel de Bruyckere en Piet de Jong zijn zomaar wat andere legendarische namen uit het kampioenselftal van 1955. Namen die net als Van Roessel met gouden letters in de annalen van Willem II staan bijgeschreven. Namen die we niet mogen vergeten. Daarom zal het standbeeld niet alleen een eerbetoon worden aan Jan van Roessel, maar aan alle andere (legendarische) spelers die ooit ‘t rood, wit en blauw om de schouders hebben gedragen. Het Jan van Roessel standbeeld staat symbool voor alle Willem II-spelers uit heden en verleden, welke in de sokkel worden verwerkt.

Veelgestelde vragen

De initiatiefnemers voor het beeld van Jan van Roessel zijn personen uit de verschillende supportersdelegaties die met medewerking van Willem II het standbeeldproject weer hebben opgepakt.

Een standbeeld voor Jan van Roessel, daar is toch al eens eerder geld voor ingezameld?

Dat klopt. De afgelopen jaren is een aantal inzamelingsacties gehouden. Die supportersinitiatieven hebben in totaal ruim € 15.000 opgebracht. Daarna heeft het project een tijd stilgelegen. Tijdens dit jubileumjaar willen we gezamenlijk het restantbedrag verzamelen.

Welk bedrag ontbreekt nog?

Om het standbeeld te realiseren, inclusief sokkel, transport en onderhoud is op dit moment nog € 25.000 nodig.

Hoe gaat het standbeeld eruitzien?

Het gaat om een bronzen levensgroot standbeeld van Jan van Roessel, voor de ingang van het Koning Willem II stadion. Op de sokkel prijken alle namen van spelers die sinds 1896 voor Willem II zijn uitgekomen.

Wanneer wordt het standbeeld onthuld?

Als het benodigde bedrag ingezameld is stopt de actie en zal de kunstenares de opdracht krijgen. Bij een succesvolle shirtactie zouden we graag 12 augustus het startsein geven, zodat in het jubileumseizoen de onthulling plaats vindt.

Wie gaat het standbeeld maken?

Zodra het benodigde bedrag is ingezameld kunnen we de opdracht pas definitief verstrekken. Na voorwerk en een zoektocht van de werkgroep heeft de in Tilburg woonachtige Wilma Bevers de eerst optie.

Tricolores-jubileumshirt-actie

De actie loopt tot 12 augustus 2016. Als de doelstelling van € 25.000 is bereikt stopt de shirtactie voor 12 augustus, indien het nog niet toereikend is gaan we gezamenlijk in overleg om andere initiatieven te organiseren.

Meer informatie over Jan van Roessel vind je via onderstaande links
Video ‘Stoere Kerels’
https://www.youtube.com/watch?v=SPz-thywsaE

KingZine-krant, editie 90, over Jan van Roessel:
KingZine-krant, editie 90, over Jan van Roessel

Jan van Roessel, ooit een roemruchte midvoor:
http://www.vi.nl/nieuws/jan-van-roessel-ooit-een-roemruchte-midvoor.htm

Meer informatie over het standbeeld en jubileumshirt is ook te vinden op de Facebookpagina van de Jan van Roessel-memorial

Wil je geld overmaken:
NL 47 INGB 00007096 02
t.n.v. Supportersclub Willem II
o.v.v. Standbeeld JvR

16 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments