In beeld: Ibrahim Kargbo

1
2194

Met het zweet druipend van zijn baard liep Ibrahim Kargbo elke wedstrijd weer het veld af. Voorop in de strijd en het voorbeeld van doorzettingsvermogen. Zijn bikkelharde tackles, die hij regelmatig verrichtte met twee benen, zijn nog zo voor de geest te halen. In 2008 werd de speler nog verkozen tot ‘Speler van het jaar’.

De in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, geboren voetballer groeide grotendeels alleen op. Als de oorlog in Sierra Leone is aangebroken, vraagt Kargbo asiel aan in Zweden. Na verschillende clubs in Zweden te hebben gehad, komt Kargbo terecht bij Feyenoord. Bij Feyenoord mocht Kargbo trainen met jongens als Bonaventura Kalou en Julio Ricardo Cruz, maar na het vertrek van vaderfiguur Leo Beenhakker eindigt het avontuur in Rotterdam-Zuid. Kargbo vertrekt naar België en speelt daar voor RDW Molenbeek, Charleroi en FC Brussels. Na deze Belgische avonturen komt Kargbo in 2006 bij Willem II terecht.

De eerste seizoenen bij Willem II waren een groot succes voor Kargbo; hij speelde veel wedstrijden en groeide uit tot publiekslieveling. In het seizoen 2009-2010 kwam echter de andere kant van de voetballer naar boven. Willem II beleefde een belabberd seizoen en Kargbo leek daar maar moeilijk mee om te kunnen gaan. Kargbo zinspeelde op een vertrek. Hij kwam met allerlei redenen. Zo was voormalig trainer Fons Groenendijk de grootste boosdoener: ‘Onder alle trainers bij Willem II heb ik altijd gespeeld’, vertelt Karbo aan het AD. ‘Totdat Fons Groenendijk hier begon. Natuurlijk ben ik gaan nadenken over wat ik verkeerd deed. Volgens mij is er slechts één optie. Kijk, Fons is een Ajacied. En in 2007 miste Ajax op de laatste speelronde de titel, omdat er met één doelpunt te weinig van Willem II werd gewonnen.’

Maar ook onder de nieuwe trainer, Arno Pijpers, loopt het niet. Kargbo wordt verbannen uit de selectie en krijgt de hoogst mogelijke boete omdat hij zich zonder reden niet had gemeld voor het thuisduel tegen PSV. Na 122 wedstrijden voor Willem II gespeeld te hebben komt het vertrek er ook. Kargbo tekent een contract bij het Azerbeidzjaanse FC Baku.

Na zijn periode in Azerbeidzjan blijft het angstvallig stil rondom Kargbo. Tot de zomer van 2014. De voetbalautoriteiten van Sierre Leone schorsen Kargbo op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij matchfixing. Enkele duels, waaronder een duel met Zuid-Afrika in 2008, zouden door Kargbo en andere internationals zijn beïnvloed. Helaas blijft het niet bij deze aantijgingen. Deze week komt de Volkskrant met een groots verhaal waarin wordt gezegd dat Kargbo de hoofdpersoon is in een matchfixingschandaal rondom Willem II. De uitwedstrijden tegen Ajax en Feyenoord in het seizoen 2009-2010 zijn illegaal beïnvloed. De krant sprak met tientallen bronnen in binnen- en buitenland. Kargbo kwam in contact met de omkopers via het nationale elftal van Sierra Leone.

Naast Kargbo zat nog een voormalig Willem II-speler in het complot. De krant wil zijn naam niet noemen, omdat sluitend bewijs tegen hem ontbreekt. Vermoedelijk gaat het om middenvelder Saïd Boutahar, die in Spanje wordt verdacht van matchfixing.

Momenteel speelt Kargbo Atlético Clube de Portugal, dat uitkomt in de tweede divisie. De eigenaar van die club, een Chinees, is zeer omstreden en komt uit de gokwereld. De keeper van de Portugese club speelde volgens de UEFA mee in 17 verdachte wedstrijden. Ook alles behalve zuivere koffie dus.

Kargbo zelf ontkent alle betrokkenheid: “Ik wil alleen maar zeggen: het is in mijn hele carrière nooit gebeurd”, reageert Kargbo op de beschuldigingen. “Ik heb hetzelfde probleem in Sierra Leone. Het is nooit waar. Ik heb altijd een schone lei gehad en mijn best gedaan. Het verhaal dat we met 4-0 van Ajax verloren met tien man tegen elf… Als je naar die wedstrijd kijkt, vraag je je af waarom ze beweren dat deze jongen betrokken was bij matchfixing. Ik heb vier goede seizoenen gehad, ik was drie keer de beste speler bij Willem II.”

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments