‘Ik wil via de voordeur weg bij Willem II’

19
1954

Deze week verlengde Jurgen Streppel dan eindelijk zijn contract, met twee jaar. Deze week staat er in de papieren editie van Voetbal International een mooi interview met de trainer. Een interview over handhaving, de KNVB en zijn imago.

Over handhaving is Streppel duidelijk: ‘Je zult mij niet horen juichen voordat het zover is. Maar goed, ik ben het met je eens: Willem II mag absoluut niet meer in degradatieproblemen komen. Als ik zie hoe goed we vaak voetballen, dat we zelfs tegen Feyenoord (1-2 winst, red.) en FC Twente (3-2 verlies) bij vlagen beter zijn, kan ik me niet voorstellen dat we nog een hele diepe duikeling gaan maken op de ranglijst. We spelen ook volgend seizoen op het niveau waarop deze club thuishoort: in de Eredivisie. Dat we staan waar we nu staan, is geen toeval. Dat is het gevolg van een duidelijke visie: herkenbaar voetbal, 4-3-3, daarbij passende, Nederlandstalige spelers met verkoopwaarde, nadruk op jeugd, et cetera.’

Streppel is een kritische man met een duidelijke mening, die hij niet onder stoelen of banken steekt: ‘De besluitvorming duurt naar mijn mening soms te lang bij Willem II. Ik vind dat er wat vaker sneller actie ondernomen moet worden. Ik snap heel goed dat het voortbestaan van deze club vijf jaar terug nog maar aan een zijden draadje hing, dat we nooit meer in zo’n situatie verzeild mogen raken. Alleen: ik vind niet dat je alleen maar moet beknibbelen. Om vooruit te gaan, moet je investeren. En dan vooral in voetbal. Ik ben het met Johan Cruijff eens: voetbal moet altijd leidend zijn. Ik krijg nu soms het gevoel dat we bij Willem II eerst de begroting opmaken, daarna het geld verdelen over alle afdelingen en dat dan pas de spelersselectie aan de beurt komt. Dat is de eeuwige strijd tussen trainer en directie. Ik denk: er moet juist kapitaal op het veld staan, want met een lege winkel verkoop je niets. Daarover vallen weleens harde woorden tussen de directie en mij, ja. Maar wel met respect voor elkaar. Daarom zijn we er ook uitgekomen.’

Over het financiële beleid van de KNVB is de trainer ook duidelijk: ‘Ik heb een enorm rechtsvaardigheidsgevoel. Als ik het gevoel heb dat Willem II in het gedrang komt, laat ik mijn stem horen. Wij doen alles volgens de regeltjes, geven geen cent te veel uit en dan merk je dat bepaalde clubs die onder curatele staan halverwege doodleuk drie spelers en een trainer aantrekken. Ja, hallo! Dat is dus gewoon financial únfair play. Begrijp me goed. Ik neem het de betreffende club niet kwalijk. Het gaat me om het principe. De regel klopt niet. Die hele Categorie 1-2-3-indeling is een farce.’

Streppel baalde ervan dat de spelers uit de huidige selectie werden geconfronteerd met het matchfixingschandaal uit 2009. Te veel media-aandacht hoeft van Streppel niet: ‘Laat ons maar lekker in de luwte met Willem II. Ik heb het geloof dat we dit succes de komende jaren nog verder uitbouwen. Vind ik veel belangrijker. Aan mijn drive zal het in elk geval niet liggen. Ik heb zoveel gevoel gekregen bij deze mooie traditieclub, zoveel prachtigs beleefd, dat ik dit avontuur ook goed wil afsluiten. Of het nu over een jaar is, over twee jaar of misschien pas in 2025; ik wil via de voordeur weg bij Willem II.’

Het hele interview van drie pagina’s is te lezen in Voetbal International, nr. 5 – 28 januari 2015

StreppelTD

19 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments