Hoe Willem II de fans centraal stelt bij lancering shirts

1
787

Een mooi artikel op www.sportnext.nl over de lancering van de nieuwe shirts van Willem II voor het seizoen 2018-2019.

Het shirt is vaak het uithangbord van een voetbalclub. Het is tevens een mogelijkheid via storytelling invulling te geven aan de clubcultuur. Clubs zien dit vaker in en maken steeds meer werk van shirtlanceringen. Het is een manier om supporters dichterbij de club te betrekken en sponsors in de spotlight te zetten. Ook in Nederland vonden deze zomer bijzondere campagnes plaats voor de presentaties van de shirts voor het nieuwe voetbalseizoen. We spraken hierover met Feyenoord en Willem II.

Het design en de presentatie van nieuwe clubtenues geldt als het startsein van een nieuw seizoen. En voor supporters is een nieuw shirt dé manier om uiting aan hun clubliefde te geven. Veel clubs geven hun fans een belangrijke rol bij de onthulling van het nieuwe shirt. Bij Willem II werden zowel het thuis- als uitshirt zelfs ontworpen door de supporters.

Willem II ontwikkelde de tenues in samenwerking met kledingsponsor Robey Sportswear, de voetbalblogger De Kruikenzeiker, supportersgroep Tilburg Tifosi en enkele andere betrokken supporters. “We werken met name sinds vorig seizoen nog beter samen met onze supporters aan verschillende projecten. Zo ontwierp De Kruikenzeiker vorig seizoen ook al onze aanvoerdersbanden”, zegt Wouter Janssen, medewerker pers en communicatie en persvoorlichter bij Willem II.

Overweldigend

Om de band met de supporters nog verder te versterken, werden ze zowel betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe shirts, als bij de promotie ervan. “Onze shirts zijn gemaakt door en voor supporters”, vat Janssen samen. “We proberen onze supporters altijd te verrassen met leuke content. Voor de lancering van onze nieuwe shirts staan de fans zelf centraal. Op deze manier geven we aan dat om onze supporters geven en daarnaast wilden we de shirtpresentatie eens een andere draai geven, en niet – zoals in voorgaande jaren – weer de spelers inzetten om de nieuwe tenues te promoten.”

Willem II nodigde de supporters uit om te figureren in de video van de Tilburgse club. Ze konden zich hiervoor online inschrijven. Uiteindelijk kwamen er 60 supporters naar Tilburg op de dag van de opnames. In de video werd sterk de nadruk gelegd op de hoogtepunten in de geschiedenis van de club en de stad Tilburg. “We hebben gekeken naar welke periodes en welke prestaties in de geschiedenis van Willem II tot de verbeelding spreken. Zo zijn bijvoorbeeld beelden van onze deelname aan de Champions League opgenomen in de video. Daarnaast sluit de voice-over perfect aan bij het karakter van de video. Al deze ingrediënten samen zorgden voor goede content.”

Volgens Janssen waren de reacties op de video ‘overweldigend’. Binnen 12 uur na de lancering had Willem II op social media al tienduizenden mensen bereikt. “We wisten dat de video veel los ging maken, maar dit hadden we niet zien aankomen. Zowel supporters als lokale media pakten het nieuws goed op. Het is één van onze meest succesvolle video’s ooit.”

Omdat Willem II ten tijde van de lancering nog geen hoofdsponsor had, kon het shirt niet direct gekocht worden door de supporters. Sinds afgelopen zaterdag zijn de nieuwe tenues beschikbaar. In de pre-sale (van 18 juni-3 augustus) zijn er wel al 133 shirts verkocht. “En het bericht op de website trok 5 keer zoveel unieke bezoekers dan een gemiddeld websitebericht uit die week”, aldus Janssen.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments