Het Willem II verhaal van… Wil Aarts

28
2452

We hebben weer een nieuwe rubriek bedacht: het Willem II verhaal van. In deze rubriek vragen wij Willem II supporters met vaste vragen naar hun Willem II verhaal. Vandaag weer een lid van de Tilbo.com redactie, Wil jij ook jouw Willem II verhaal delen? Klik dan hier om te lezen hoe je dat kan doen.

In deze editie van de rubriek lees je het Willem II verhaal van Wil Aarts (TilBrow@).

Hoe ben je ooit bij Willem II terecht gekomen?

Als klein manneke begin jaren 70 meegenomen naar een wedstrijd van Willem II tegen Ajax waar Heinz Stuy toen in de goal stond. Kan me er niet zo heel veel meer van herinneren, enkel dat het stadion vol zat en ik met me neus vooraan tegen het hek stond met die lelijke sintelbaan! Later ging ik vaker met mijn Pa, die stond steevast op vak AB in de draai tegen de hoofdtribune. Dezelfde kliek stond daar elke wedstrijd te klagen hoe slecht het weer was, in die tijd zat er maar paar duizend man bij een thuiswedstrijd. Vaste plek was onderin bij het hek om te wachten tot die bakfiets voorbij kwam, de mobiele horeca uit die tijd!

Hoe lang ben je al bij Willem II?

In mijn jeugd gingen we meestal met een groepje uit de buurt (schildersbuurt/kromhoutkazerne), kaartje koste toen fl 2,50. In de middelbare school periode was ik inmiddels via KS Broekhoven bij Willem II terecht gekomen, voordeel daarvan was dat je contributiekaart tevens een seizoenkaart was. Willem II had in die tijd weinig supporters die de club achterna reisde, ook niet in de periode dat na 12 magere 1e divisie jaren uiteindelijk in 1979 via promotie tegenstanders als FC Wageningen, SVV en SC Amersfoort ingeruild werden voor Ajax, Feyenoord enz. De promotie van 1979 was ook de start van de KingSide, groepje onder de klok, met Gustav, Steve, Joop, de loodgieter, de Groninger, de hardrockers uit Rijen enz. Wedstrijd naar Breda was altijd wel volle bak, combi-vervoer bestond niet. Op centraal verzamelen tot de groep groot genoeg was en instappen. Een onderbreking volgde door vervullen van dienstplicht, stationering in Seedorf belette om wedstrijden te kunnen bezoeken. De draad daarna weer opgepakt en seizoenkaarten werden jaarlijks verlengd.

Wat is de reden dat je voor Willem II gekozen hebt/op Willem II verliefd geworden bent?

Als jongetje nooit door door Ooms of andere kennissen beïnvloed of verpest om zoals velen te kiezen voor standaard Ajax of Feyenoord, die clubs hadden status. Onze familie kwam van Korvel dan was je gewoon voor Willem II. Door de jaren heen wordt Willem II ook je familie, je leert steeds meer mensen kennen, ook veel alleen maar van gezicht. Als geboren Tilburger ben je trots op je afkomst, in jouw stad speelt jouw club en dat is Willem II. Op het werk zeg ik weleens voor de gein tegen die zogenaamde Tilburgse TV Ajax-supporters. Het is goed dat de oorlog afgelopen is anders had je een zwart pak aan gehad!

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij Willem II?

Dat zijn er een aantal. Uiteraard de promoties, kampioenschap, behalen Champions League, uitwedstrijd in Bordeaux en bekerfinales. Deze zijn in deze rubriek al vaker besproken. Mijn echte hoogtepunt is de supporter cultuuromslag! In 1999 startte ik Tilbo.com, op het werk via pc-privéproject een computer aangeschaft. Illegale kopie van Microsoft Office geïnstalleerd, daarop stond ook het programma ‘Frontpage’ een programma om websites te maken. Internet was nog niet groot, kon ook niet met de snelheid van een 14K4 modem.

Aankomst Willem II bussen in Bordeaux

Frontpage wekte mijn interesse om een website te maken, onderwerp? Willem II was karig vertegenwoordigd vooral met websites door supporters. Ik vond ook dat er interactie moest zijn, de supportersclub had ervoor gekozen dit niet te doen. Dan doe ik zelf maar, maar de naam? In die tijd van de turbotaal vond ik Tilbo (voor Tilburger) wel goed klinken en makkelijke te typen in een url. Domeinnaam aangevraagd, kon enkel een .com zijn omdat voor .nl je ingeschreven moest zijn bij de KvK. Na uren zitten prutsen ging eindelijk in september 1999 Tilbo.com online. Nooit geweten wat voor invloed dit ging hebben op de rest van mijn leven. Na het werk ging alle vrije tijd zitten in het uitbreiden, onderhouden van de site. Nieuwsberichten en wedstrijdverslagen schrijven, foto’s, beltones, wallpapers, forum enz.

Bezoekersaantallen groeide met de dag, trots als een pauw van 20 naar 150 bezoekers per dag! Met het toevoegen van forum kreeg Tilbo de interactie die ik zocht. Ik kon nooit begrijpen waarom een arbeidersstad als Tilburg niet de binding had met Willem II? De cultuur van een volksclub ontbrak. Hoe kon in 1979 20.000 man op de tribune zitten met de promotie en daarna amper 5, 6 duizend man? Via het forum vond ik gelijk gestemde medesupporters, al gauw hadden we een privé gedeelte op het forum waarop ideeën gedeeld konden worden. Beste idee was een afspraak om een fanzine te starten. Een meeting in het kantoor van Orange Cities (waar nu Pathé zit) brachten mij (TilBrow@), Johhny nr1, PeeTee, Newsflash, Flash, Sjefke, Mad-r, HAB, Eek, Yonderboi, Spijker en Plekhoar bij elkaar. De start van Stichting KingZine in 2001! Via het fanzine konden we onze bedoelingen uitdragen, kritisch zijn en ruimte creëren voor de gewenste supportersbeleving. Vergaderingen bij de Boekanier waar met de snelheid van alcolhol inname ook ideeën met de zelfde snelheid over tafel rolde.

KingZine truck opgetuigd voor d’n Opstoet 2002


Fanzine verscheen 8 keer per seizoen waarbij ongekende energie erin gestoken werd door Newsflash en zijn vader Cees, die voor elke editie een hele nacht doorwerkte op de drukkerij omdat de drukkerij dan beschikbaar was voor ons! Om KingZine meer bekendheid te geven namen we ook deel aan d’n Opstoet, paar avondjes een wagen versierd bij Versteijnen, geluidinstallatie en kratten bier geregeld. Vanuit de spelersgroep waren Victoria, Mathijsen en Meeuwis van de partij. Voor mij als niet carnavaler een leuke middag, maar dat zal wel gelegen hebben aan het meehelpen om de kratten bier leeg te maken. De deelname aan d’n Opstoet was eenmalig, de organisatie zat niet meer te wachten op te lollige voetbalsupporters die om de haverklap hun blaas moesten legen! Vandaar dat daarna elk jaar het Rood Wit Blauwe straatfeest een vaste locatie heeft gekregen, meedoen aan d’n Opstoet lag hier ten grondslag aan!

Mathijsen, Victoria, TilBrow@ & Mad-r

KingZine groeide met uitvoeren van allerlei plannen, we konden op steeds meer supporters terugvallen die meehielpen. De Zwarte Parel, Coo, Widzew Lodz, Beka, Voskowiz, Pim, de Rammelaer, Goirle United en dan vergeet ik er nog velen. Faciliteren van het sfeervak (N), was in het begin kunstmatig maar nodig omdat we nog niet naar de plek konden waar het thuishoorde. Daarvoor moest het hek tussen B en C weg. Dat is het kantelpunt geweest, de verhuizing volgde met daarbij het organiseren van Busreizen naar uitwedstrijden. KingZine was aanwezig en we konden een vuist maken en onze stem laten horen. Dit deden we ook met de anti-combiactie bij de burgemeester Geus van Waalwijk aan huis. Op zaterdagmorgen met drie auto’s na eerst boodschappen gedaan te hebben naar ‘s-Gravenmoer getogen. Tafel uitgeklapt en gedekt, ondertussen stond Geus als een bang vogeltje achter het gordijn te kijken. Wordt plotseling de voordeur opgedaan door een dolblije vrouw des huizes. “Ooh wat leuk hier gebeurt nooit wat in dit dorp” was haar eerste reactie, gevolgd door “ik zet koffie, gezellig”. Voorzichtig schoof burgemeester Geus ook aan tafel. Helaas zoals verwacht leverde de actie ondanks beloftes niks op! We hadden nog gezegd bij het afscheid, “we weten woar ge woont”!

Anti-combiactie met burgemeester Geus

Uitstapjes naar uitwedstrijden werden steeds massaler bezocht, we kregen steeds meer KingZinemembers waarbij ook meer financiële armslag. Dit was ook nodig omdat het uitbrengen van het fanzine een behoorlijke aanslag was op de jaarlijkse begroting. Party bussen gingen zo nu en dan rijden, de Tilburg Tifosi zagen het levenslicht waardoor het stadion werd voorzien van prachtige doeken. De meeste uurtjes gingen in Tilbo.com zitten, door de jaren heen zijn er zo’n 12 versies geweest. Merendeel door mijzelf gebouwd en zo nu en dan door een bedrijf. De samenwerking met een ICT bedrijf was meestal van korte duur, zij beloofde van alles. Dit bleek vaak alleen maar gebakken lucht of gepeperde rekeningen. Zelfs bij een bedrijf konden we Tilbo zelf hacken en ook de andere sites door hun ontwikkeld. Met spoed afscheid genomen en vanaf dat moment alles zelf in de hand met Open Source software. Grootse problemen voor Tilbo.com is altijd de groei van bezoekersaantallen geweest, bij speciale gebeurtenissen lagen we plat omdat de serverpakket het niet kon trekken. Laatste 2 jaar speelt dit minder omdat de site nu op een eigen server draait!

RWB straatfeest 2007

Tien jaar ben ik intensief als KingZine bestuurslid actief geweest, allerlei werkzaamheden naast het doorontwikkelen en onderhouden van de website hebben een zware wisselwerking getrokken op mijn gezin. Dieptepunt voor mij is niet het verliezen van wedstrijden of degradaties, dat is inherent aan het supportersleven van een club als Willem II. Dat maakt de smaak van winnen alleen maar zoeter. Het absolute dieptepunt is de periode onder Edwin van der Looi, wat een verschrikkelijke negatieve manier van spelen, anti-voetbal. Ik kon het niet meer aanzien, veel wedstrijden voortijdig afgehaakt. Het is ook in die tijd dat mijn vrouw ernstig ziek werd! Lange onzekere tijd van herstel en vele behandelingen hebben haar er boven op geholpen. Langzamerhand ging het wat beter en zo nu en dan konden we samen een wedstrijdje meepikken. Geweldig om dan te zien dat van de KingSide en Vak-E bruisen van energie. Na 3 jaar kregen we weer een klap, de ziekte was teruggekeerd, een zware behandeling volgde en gelukkig gaat het nu goed. Op zeker dat we weer straks zo nu en dan weer een plek vinden in het stadion, maar voorlopig nog niet. Er zijn ook nog andere dingen in het leven die net zo waardevol zijn als Willem II!

Wat is een leuke anekdote over jou als Willem II supporter?

We hebben ook eens een wedstrijd bezocht met een KingZine bus in België, de trip ging naar Westerlo. Die speelde tegen Excelsior Moeskroen, een wedstrijd waar 2 voormalig Willem II’ers in actie kwamen. Chris Janssens (Westerlo) en Christophe Martin (Moeskroen). Al vroeg in de middag vertrokken met voldoende blikjes geestelijk vocht. Die veroorzaakte vele sanitaire stops om de blaas te legen. Eenmaal aangekomen in Westerlo was iedereen behoorlijk aangeschoten, twijfelachtig besloot Westerlo om ons toch binnen te laten. Van de wedstrijd weet ik helemaal niks meer, voetbal was niet om aan te zien. Johnny nr1 besloot maar om een dutje te gaan doen, op de staantribune languit liggend niet meer wakker te krijgen. De wedstrijd was afgelopen Chris en Martin hadden ons natuurlijk ook opgemerkt en kwamen ons begroeten. BEKA die wankelend naar het hek was gelopen om er overheen te klimmen maar daar onder invloed heel veel moeite mee had We hebben hem maar uit zijn lijden verlost door hem erover heen te gooien, hekje was maar 1 meter 20 hoog. Nadat hij opgekrabbeld was stond die als een dol blije hond samen te springen met de 2 voormalig Willem II’ers!

Terugkijkend is het doel “de verbondenheid tussen Willem II supporters te vergroten en de sfeer rondom de wedstrijden van Willem II te verbeteren” van KingZine ruim geslaagd. Ben blij daar aan te hebben kunnen bijdragen. Maar nog meer ben ik trots op iedereen die daarin meegeholpen heeft en ook enorm trots op de nieuwe generatie de die de ingeslagen weg verder uitbouwen met ongekende energie, passie, strijd en leeuwenmoed!

Meer verhalen van…

28 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments