Het Willem II verhaal van… Rob van de Wouw

12
1406

We hebben weer een nieuwe rubriek bedacht: het Willem II verhaal van. In deze rubriek vragen wij Willem II supporters met vaste vragen naar hun Willem II verhaal. We beginnen met het voorstellen van de redactie van Tilbo.com. Zo hebben jullie een beter beeld wie er allemaal achter de schermen voor Tilbo schrijven. Later delen we ook andere supportersverhalen, die er gelukkig heel erg veel zijn.

In deze editie van de rubriek lees je het Willem II verhaal van Rob van de Wouw, een van de oprichters van stichting KingZine.

Hoe ben je ooit bij Willem II terechtgekomen?

Opgegroeide in Helvoirt, een klein dorpje tussen Tilburg en Den Bosch in, was je normaal gesproken voor Ajax, PSV of Feyenoord. Dat waren de enige clubs over wie er wat in de kranten stond. Thuis waren ze dan ook allemaal voor PSV, want dat deed je maar als Brabander. Ik was een beetje tegendraads en werd voor Ajax, want die speelde wel mooi voetbal met dat 4-3-3 systeem en vleugelaanvallers. Op familiefeesten kon ik tenminste ook een beetje discussiëren. Maar bij één klein deel van de familie ging het niet over die grote clubs, daar moest steevast Teletekst aan staan tijdens een verjaardag, om te zien hoe Willem II er voor stond. Omdat ik de wedstrijden tijdens een verjaardag ook bij hield werd ik al snel een doorgeefluik voor als er iets in de stand was gewijzigd en al snel volgde ik Willem II meer dan de rest. Mijn tante uit Tilburg merkte dit en vroeg of ik een keer mee wilde naar het stadion en mijn eerste keer naar Willem II was een feit.

Hoe lang kom je al bij Willem II?

Die allereerste wedstrijd in het stadion kan ik me nog goed herinneren. Ik mocht plaatsnemen op de eretribune want daar hadden mijn oom en tante kaartjes voor. Het was Willem II tegen sc Heerenveen in het seizoen 1996-1997. Willem II begon goed en stond met de rust met 2-0 voor. Mijn tante was positief maar ik was zo stom om te zeggen dat we er nog niet waren. Willem II speelde uiteindelijk met 2-2 gelijk en mijn tante grapte dat ik nooit meer mee mocht! Toch ging ik vanaf dat moment zo vaak mee als het kon, samen met een vriend uit Helvoirt  die in eerste instantie nog voor PSV was, maar wiens werkgever ook kaartjes had voor de eretribune, gingen we eigenlijk alle wedstrijden. 

Waarop werd je vroeger verliefd om voor Willem II te kiezen?

Omdat het jaar daarna Willem II voor het eerst sinds 35 jaar Europees voetbal wist te halen onder leiding van Co Adriaanse, gingen zowel mijn oom en tante en de werkgever van mijn maat zelf naar alle mooie wedstrijden en de losse kaartjes voor met name de Europese wedstrijden waren snel uitverkocht. Omdat wij geen seizoenkaart hadden visten we een paar keer achter het net en moesten we de wedstrijden thuis op tv kijken. Zo fanatiek als ik inmiddels al was, wilde ik geen enkele wedstrijd meer missen en wij kochten voor het jaar daarna een seizoenkaart op vak H. Maar niet het halen van Europees zorgde voor mijn grote liefde voor de club. Maar het meeleven, het meedoen, het voelen van de sfeer en de spanning in het stadion, maar ook met zijn allen vieren of met zijn allen treuren…..daar ben ik verliefd op geworden.

De oprichters van stichting KingZine

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij Willem II?

In het stadion is de beleving het mooist en je kan jezelf ook echt lekker laten gaan….zo dacht ik tenminste. Mijn dieptepunt bij Willem II is de periode toen ik op vak H zat en ik regelmatig woorden naar mijn hoofd kreeg zoals, ‘ga eens zitten’, ‘moet ik jouw batterijtje er even uithalen’ Of als ik weer eens fanatiek de tegenpartij of de scheids aan het uitfluiten was, boden ze mij aan mijn vingers wel even te breken als ik niet ophield. Die mensen zelf zaten de hele wedstrijd stil op hun stoeltje en klapten een keer als we wonnen, maar mopperde vooral veel als het niet goed ging.

Hier kon ik absoluut niet tegen en verhuisde al snel naar vak N, dat was toen nog het studentenvak en als student kreeg ik er korting. Daarnaast werd daar tenminste nog gezongen en (een beetje) sfeer gemaakt, zodat ik me niet meer in hoefde te houden. Toch was dit voor mij niet voldoende, de beleving die ik en nog een stel anderen die ik had leren kennen via het tilbo.com supporters forum, was veel fanatieker dan wat we in het stadion terug zagen. Hier moest verandering in komen en niet veel later zat ik samen met die maat van mij uit Helvoirt bij een notaris om Stichting KingZine op te richten. Samen met een klein groepje van 10 tot 20 man begonnen we aan ons doel om de sfeer en beleving in het stadion maar ook daarbuiten flink te verbeteren. Het begon op een afgeschermd gedeelte op tilbo.com en daar hebben we vele uurtjes ideen en acties uit zitten werken. Velen uit die periode bij Willem II kennen me dan ook eerder via mijn forumnaam ‘mad-r’ dan mijn echte naam.

Mijn hoogtepunt is dan ook het moment dat we eindelijk, na jaren knokken en op de bres te hebben gestaan om zaken zoals het hek tussen B en C weg te krijgen, het biertje op de tribunes weer toegelaten te krijgen en vak ABC vrije zitplaatsen te laten worden, de KingSide was geworden wat we al die tijd voor ogen hadden. Een fanatiek vak met beleving zoals ik die zelf ook heb…. en zelfs nog een beetje meer dan dat.

Het overhandigen van de eerste singel van ‘Goole Moaken’ aan toenmalig voorzitter Jan Vullings.

Vertel een leuke anekdote over jouw tijd als Willem II supporter.

Van alle bijzondere momenten die ik mee heb gemaakt in mijn Willem II periode zoals het meedoen aan D’n Opstoet met een Willem II wagen, het uit mogen delen van de eerste papieren KingZine binnen de hekken van het stadion, het overhandigen van de Singel Goole Moaken aan Jan Vullings op het veld, of het krijgen van een zwaaivlag van de stad Tilburg van de burgermeester en die dezelfde wedstrijd alweer kwijt te zijn geraakt in het stadion, staat één moment mij het meeste bij. Ik was al een tijd erg fanatiek maar ging nog steeds wel eens met mijn tante naar het stadion. Ze vertelde me tijdens een wedstrijd dat mijn oom jarenlang in het eerste van Willem II gevoetbald had. Mijn eigen oom… ik wist niet wat ik hoorde, ik had daar nog nooit iets van meegekregen en ik geloofde haar ook niet. Ze trok toen in het supporterscafé, dat destijds nog onder de lange zijde zat, bij een willekeurig iemand aan zijn mouw en vroeg “kent u Cor Stolzenbach?”. “Ja natuurlijk!” riep de man, “misschien wel de beste linksback die Willem II ooit heeft gehad”. Mijn oren klapperde, bleek die oom die vroeger altijd teletekst opzette om te zien wat Willem II had gedaan, 393 wedstrijden in het eerste van Willem II, mijn cluppie, te hebben gespeeld!

Wil jij ook jouw Willem II verhaal delen? Klik dan hier om te lezen hoe je dat kan doen.

12 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments