Het Willem II verhaal van… Maykel Santegoets

7
2186

We hebben weer een nieuwe rubriek bedacht: het Willem II verhaal van. In deze rubriek vragen wij Willem II supporters met vaste vragen naar hun Willem II verhaal. We beginnen met het voorstellen van de redactie van Tilbo.com. Zo hebben jullie een beter beeld wie er allemaal achter de schermen voor Tilbo schrijven. Later delen we ook andere supportersverhalen, die er gelukkig heel erg veel zijn.

In deze editie van de rubriek lees je het Willem II verhaal van de 36-jarige Maykel Santegoets. Maykel is geboren en getogen in Tilburg en heeft een seizoenskaart op de KingSide. Hij is al jaren bestuurslid van Stichting KingZine waarvoor hij de uitwedstrijden organiseert. Daarnaast organiseert hij ook de Willem II bierstrasse en het Rood Wit Blauwe straatfeest tijdens carnaval.

Hoe ben je ooit bij Willem II terechtgekomen?

Hoe en waarom ik naar Willem II ben gegaan kan ik me niet herinneren. Ik heb helaas geen romantisch verhaal zoals vaker beschreven wordt.
Mijn aller eerste wedstrijd die ik me kan herinneren was thuis tegen FC Volendam in het seizoen 1994-1995. Ik had een kaartje gekocht voor vak K. De wedstrijd werd gewonnen met 4-0 door goals van o.a. Van Gastel en Feskens maar verder van beleving in het stadion was geen sprake, zeker niet in vak K waar bijna iedereen meer aan het spelen was dan naar de wedstrijd keek. Toch was ik verkocht maar een seizoenskaart zat er op dat moment nog niet in.

Hoe lang kom je al bij Willem II?

Sinds het seizoens 1995-1996 heb ik een seizoenskaart. Het jaar daarvoor waren het voornamelijk losse wedstrijden bezoeken. Eerst een aantal jaar op vak K, later ging ik naar vak N waar het sfeervak werd opgericht. In eerste instantie was het een kleine groep die zorgde voor meer sfeer. Langzaam werd de groep groter en kwamen er vervelende onnodige regels. Wie kan zich bijvoorbeeld de rode lijn nog herinneren waar je tijdens de wedstrijd absoluut niet overeen mocht stappen, met als gevolg dat er een soort van kat en muis spel gespeeld werd tussen supporters en stewards. In die enkele jaren daar heb ik veel supporters leren kennen. Allemaal met het zelfde doel; Willem II naar de overwinning schreeuwen. Veel gasten zijn nog overgebleven maar enkele zie je helaas nooit meer. In 2003 kwam Hans (de Zwarte parel) naar me toe en vroeg me om samen met enkele andere supporters spandoeken te maken om zo het stadion wat sfeervoller aan te kleden. Het Tifosi team was geboren (later werd dit Tilburg Tifosi). We verhuisde naar de KingSide en het stadion werd steeds sfeervoller. Toch is naar mijn mening de echte passie en sfeer ontstaan na de degradatie in 2011 in Enschede. Vanaf dat seizoen is de KingSide echt fanatiek geworden en groeien we (helaas figuurlijk) nog steeds.

Maykel in de bus naar Ajax-Willem II in 1996.

Waarop werd je vroeger verliefd om voor Willem II te kiezen?

Niet op het geweldige spel of de sfeer. Dit waren de stadion lampen die in de avond aan stonden bij een wedstrijd. Als klein mannentje vond ik dat echt indrukwekkend. Daarnaast heb ik ook de bouw van het nieuwe stadion met veel interesse gevolgd waardoor je eigenlijk wel naar de wedstrijden moet gaan kijken.

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij Willem II?

Gelukkig zijn er veel meer hoogte punten dan diepte punten. Eigenlijk is mijn grootste hoogtepunt dat ik bijna heel mijn vriendengroep heb leren kennen bij Willem II waardoor de club dus een zeer belangrijk onderdeel is van mijn sociaal leven. Een ander hoogte punt voor mij is dat ik na mijn tijd bij Tilburg Tifosi werd gevraagd om bij Stichting KingZine te komen. Ik mocht iets gaan doen voor supporters, hoe gaaf is dat! Naast berichten plaatsen op Tilbo.com en merchandise ontwikkelen ging ik samen met Jan (Widzew lodz) busreizen organiseren naar uitwedstrijden. Na enkele jaren nam ik het van hem over en op dit moment doe ik het nog steeds met veel plezier. 
Een Ander hoogtepunt is de Willem II familie die we samen gecreëerd hebben. Voorheen waren het verschillende kleine groepjes die naar uitwedstrijden gingen, die een mening hadden richting Willem II of die iets wilde organiseren. Tegenwoordig is dit een hecht collectief en is het geweldig om hier deel vanuit te mogen maken.

Een voetbal gerelateerd dieptepunt was voor mij de degradatie in Enschede maar tegelijkertijd was dit ook een hoogtepunt vanwege de wederopstanding van het nieuwe Willem II.
Andere dieptepunten waren de momenten dat Willem II werd bestuurd door incapabele bestuursleden die de club naar de rand van de afgrond hadden gebracht. Als supporter is dit erg frustrerend omdat je je zo machteloos voelt maar gelukkig hebben we dit als collectief kunnen voorkomen.

Gelukkig zijn er talloze hoogtepunten zoals het hymne van de Champions League horen in je eigen stadion of de playoffs winnen tegen nak. Maar ook het kampioenschap, de bekerfinales en de Europese wedstrijden waar ik bij was vergeet je nooit meer.

Maykel (vooraan) met zijn vriendengroep voor de kuip tijdens de bekerfinale in 2019.

Vertel een leuke anekdote over jouw tijd als Willem II supporter.

Het moment dat je met je zoontje voor de aller eerste keer de trap van de KingSide op loopt om met hem naar een thuiswedstrijd te kijken, dat is toch wel momentje hoor! 

Maykel met zijn zoon.

De uitwedstrijd in Almelo na een middagje Bathmen waar ik door iets te veel drankjes op de EHBO van Heracles belande omdat ik door de gezelligheid vergeten was om te eten.

Stichting KingZine bestond 5 jaar en we mochten van Willem II in een skybox de wedstrijd bekijken. Wat een puinhoop was dat! Sindsdien zijn we ook nooit meer uitgenodigd…

De aller mooiste anekdote kan ik echt niet delen op het internet. Arjan Swinkels had in ieder geval in eens een heel ander Kapsel na een sliding op het middenveld. Mijn vrienden weten precies wat ik bedoel 😉

Wil jij ook jouw Willem II verhaal delen? Klik dan hier om te lezen hoe je dat kan doen.

7 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments