Het Willem II verhaal van… Maarten Scholtze

23
1736

We hebben weer een nieuwe rubriek bedacht: het Willem II verhaal van. In deze rubriek vragen wij Willem II supporters met vaste vragen naar hun Willem II verhaal. Vandaag weer een ingezonden verhaal, Wil jij ook jouw Willem II verhaal delen? Klik dan hier om te lezen hoe je dat kan doen. In samenwerking met Logistic Force zullen wij 5 uitshirts verloten onder de inzendingen.

In deze editie van de rubriek lees je het Willem II verhaal van Maarten Scholtze

Hoe ben je ooit bij Willem II terechtgekomen?
Op een maandagochtend in 1973 krijgen wij basisschool leerlingen uit Goirle les van de studenten van de sportacademie. Een dag voorheen is er in het Gemeentelijk sportpark een wedstrijd gespeeld tussen Ajax en Willem II. Een vriendschappelijk wedstrijd voor het behoud van het betaalde voetbal in Tilburg. Ajax had net de Europa cup 1 gewonnen en het stadion was sinds jaren weer eens uitverkocht. Het stadion was nog niet schoongemaakt en zeer onder de indruk liepen we over de sintelbaan te kijken naar het lege stadion nog vol met achtergebleven rotzooi. Op dat moment besloot ik ook eens te gaan kijken wanneer Willem II thuis speelt om zelf de sfeer te kunnen meemaken in een uitverkocht stadion. Een paar weken later was de eerste wedstrijd tegen Volendam. Er waren nauwelijks 1000 mensen aanwezig en een kaartje voor de jeugd kostte 1 gulden. Het intrappen gebeurde op de bijvelden en vlak voor de wedstrijd liep iedereen met de spelers om het stadion heen om hun plaats te zoeken op de tribune. Om half 3 liepen de spelers door de tunnel het veld op. Hekken stonden er nog net niet. Een kaartje had de afmeting van een half A-viertje en het scorebord werd met de hand bijgewerkt met grote kartonnen cijferkaarten. Willem II speelde in die tijd tegen Fortuna Vlaardingen, Wageningen, SC Amersfoort, Veendam, SVV Schiedam en eindigde ieder jaar consequent bij de laatste vier. En toch ging ik regelmatig kijken, tenminste als ik genoeg geld had voor een kaartje.

Waarop werd je vroeger verliefd om voor Willem II te kiezen?
Ik was al een paar jaar bij Willem II gaan kijken maar als eind jaren zeventig Ton van de Ven en Martin van Geel van VOAB naar Willem II gaan bloeit de liefde echt op. Om mijn dorpsgenoten en clubgenoten te zien spelen ga ik weer kijken en vanaf die tijd is het “eeuwig trouw aan het rood wit en blauw”.

Hoe lang kom je al bij Willem II?
Vanaf ’79 sta ik dan onder het scorebord wat in die tijd wordt omgedoopt tot KingSide. Heel serieus is het dan nog niet want er staan hoogstens 40 tot 50 mensen. De sfeer is wel goed en soms bezoeken we ook gezamenlijk uitwedstrijden maar het mag allemaal geen naam hebben. Zeker niet zoals het nu gebeurd. Jaloers zijn we wel op de grote clubs die met een aanhang van vele honderden langs komen. Zelfs clubs als Roda en MVV nemen meer mensen mee naar een uitwedstrijd. In die tijd wordt ook de supportersclub van Willem II opgericht. Twee vrienden van mij zitten in het bestuur en ik ga meehelpen het clubblad te maken. Ik doe de interviews met de spelers zoals een aantal obscure met Marc Steyaert en Jurgen Muller. Vanaf die tijd bezoek ik de uitwedstrijden meestal alleen of met mijn goede vriend Jack. Overal en nergens komen we bij het bezoeken van vriendschappelijke wedstrijden. Zelfs bij Witgoor Dessel en Zwarte Leeuw Rijkevorsel. En ook bekerwedstrijden tegen hoofdklassers, o.a. Rijnsburgse Boys, werden kansloos verloren.

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij Willem II?
Kampioenschappen en degradaties kan ik niet beschouwen als iets wat me het is meeste is bijgebleven. Beide zie je al ver van te voren aankomen, behalve die van ’79, die was wel onverwacht. Het moest die dag allemaal meezitten en dat gebeurde ook. Na al die troosteloze jaren ineens promotie, maar Willem II was in het seizoen daarvoor ook al goed bezig dus die promotie was wellicht een jaar later ook wel gekomen. Sportief hoogtepunt is voor nog steeds de uitwedstrijd tegen NAC in 1982. We komen snel met 1-0 achter en kort daarop maken we gelijk. Nog voor de rust een penalty tegen, die gelukkig gemist wordt. En na de rust wordt het 4-1 voor Willem II. NAC speler Koos Waslander, die in Tilburg gehaat werd, schopt Arthur Hoyer zelfs buiten de lijn zo hard dat hij tegen de reserve bank beland. Meer blij met een overwinning als toen ben ik nooit meer geweest. Al komen er sommige er dicht bij.

Als dieptepunt gaan we terug naar 1998 thuis tegen Vitesse. We komen makkelijk voor tegen Vitesse met 3-1. Daarna verlaat Delano Hill na 73 min. het veld en binnen drie minuten is het gelijk en dan daarna  5-3 voor Vitesse. Nog nooit een wedstrijd zo snel zien kantelen die eigenlijk al dik gewonnen was. Als ik er weer aan terugdenkt ben ik weer over de zeik.

Vertel een leuke anekdote over jouw als Willem II supporter
Begin jaren 80 gebeurd het onvermijdelijke. Voor de zoveelste keer is de kas leeg en dreigt er bankroet. Een nieuw bestuur neemt het over en meteen komt er een nieuw beleid en structuur. In hun enthousiasme en ook gebrek aan geld komt bij een thuiswedstrijd Willem II in groene shirts en zwarte broeken het veld op. Ik kan mijn ogen niet geloven. Omdat de shirtreclame niet goed uitkomt op het Willem II shirt wordt er voor een ander shirt gekozen. Nog diezelfde week stuur ik een brief naar het VARA voetbalprogramma voetbal 80 van Felix Meurders, Maarten Spanjer en Harry Vermeegen. Drie dagen later wordt ik gebeld door de regisseur van het programma of ik de brief nog eens wil voorlezen op tv. Tussen selectiespelers Edwin Bakker en Winnie Haatrecht lees ik de brief voor. De spelers klagen nog een beetje tegen mij dat de Willem II shirts niet lekker dragen en de nieuwe wel, maar ik kan hier geen begrip voor opbrengen. Na de opnames, die een week later worden uitgezonden, is er nog een fanatieke discussie met Wim Groels die meteen doorheeft dat dit een grote fout is geweest. Bij zijn afscheid als voorzitter zegt hij dat hij meeste trots op zijn beslissing is geweest om Willem II in zijn traditionele shirt te laten blijven spelen en niet voor de commercie te zwichten. Ik lees de tekst en denk het er mijne van.

Maarten samen met zijn dochter Tine bij een thuiswedstrijd van Willem II.

Tenslotte
In al die jaren heb ik Willem II in het oude en nieuwe stadion van verschillende plaatsen gezien. Achter de goal en in de rust meedraaien. Op de Eretribune en ook heb ik een aantal jaren sponsorkaarten gehad. Momenteel met mijn dochter samen op Vak G ter hoogte van de middenlijn. In al die jaren is de sfeer heel erg veranderd en vooral dan bij thuiswedstrijden is het een geweldig feest maar tot mijn spijt moet ik zeggen ook niet altijd ten goede. Toen we met twee vliegtuigen naar Sevilla gingen is er heel de reis geen overtogen woord gevallen. Waren we toch met 1000 mensen. Afgelopen bekerfinale op weg naar De Kuip idioot gedrag van een koekwous in de bus en in het stadion op Vak S dachten sommige figuren nog even hun plaats op te komen eisen. Niet dus..

Maar wat ik echt niet kan begrijpen dat Willem II supporters in het zwart naar het stadion komen. Schamen ze zich voor het RWB. Dit is toch veel mooier als het grauwe zwart?

23 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments