Het Willem II verhaal van… Jan van Loon

12
1940

We hebben weer een nieuwe rubriek bedacht: het Willem II verhaal van. In deze rubriek vragen wij Willem II supporters met vaste vragen naar hun Willem II verhaal. Net als gisteren hebben we ook vandaag een verhaal van iemand die iemand anders geïnterviewd heeft. Willem II supporter Maarten is bij zijn opa Jan langs gegaan om zijn verhaal te horen. Wil jij ook jouw Willem II verhaal of dat van iemand anders delen? Klik dan hier om te lezen hoe je dat kan doen. In samenwerking met Logistic Force zullen wij 5 uitshirts verloten onder de inzendingen.

Hoe ben je ooit bij Willem II terecht gekomen?
Toen ik 6 jaar was ben ik bij de fraters in het klooster/internaat Huize Nazareth komen te wonen. Daar heb ik tot mijn 21e gewoond. Sinds mijn 8e ongeveer gingen we vanuit Huize Nazereth met een groep van ongeveer 20 jongens naar Willem II. Eerst mochten we nog niet naar Willem II, omdat het geen katholieke club was. Dus toen moesten we naar RKTVV (Nu FC Tilburg na fusie met LONGA en NOAD) of naar RKVV Hieronymus (nu SC Olympus na fusie met RKSV Velocitas ’31). Later mochten we dus ook naar Willem II. Vanuit het klooster werden dan kaartjes geregeld en soms liepen we gewoon naar binnen, omdat er weinig controle was.

Ook als 90 jarige blijft het rood, wit en blauw het mooiste shirt van de hele wereld.

Hoe lang kom je al bij Willem II?
Zoals gezegd kom ik al ongeveer vanaf mijn 8e bij Willem II dus dat moet rond 1938 zijn geweest. Dat is inmiddels dus ruim 80 jaar. Welke wedstrijd het precies was weet ik niet meer. Tot mijn 21e ging ik met een groep jongens vanuit huize Nazareth. En daarna met een vast groepje van 3 á 4 man die sinds hun 21e ook niet meer in Huize Nazareth zaten. Van die groep ben ik nu de enige die nog leeft. We stonden in het oude stadion meestal ter hoogte van waar nu de vakken P en A zijn. En soms ook achter de goal op vak B. Ik zit inmiddels al een aantal jaren op vak P, het Schrobbelèr vak, met mijn kleinzoon en soms met mijn zoon. Mijn andere zoon regelt via zijn bedrijf elk jaar twee seizoenkaarten voor mij. En soms als er wat kaarten over zijn ga ik ook weleens bij mijn andere kleinzonen en hun vrienden op vak E zitten. Ik vind het echt nog een eer dat ik met mijn kleinzonen en hun vrienden naar het voetbal kan en mag. Ik vind het altijd heel gezellig om de jongens te zien en samen de wedstrijd te kijken. En in al die jaren heb ik veel meegemaakt van kampioenschappen en Europees voetbal tot degradaties en bijna faillissementen. In het oude stadion nog onoverdekte staanplaatsen met de sintelbaan in de regen, wind en sneeuw en later in het nieuwe stadion overdekt met zitplaatsen. Maar ik ben altijd met veel plezier naar Willem II gegaan.

Opa Jan samen met Maarten op vak E.

Wat is de reden dat je voor Willem II geworden bent?
Doordat ik als 8 jarig kind al bij Willem II kwam en daar nooit meer ben weggegaan. Zoals gezegd ga ik al lang met heel veel plezier naar Willem II in al die jaren. Het is een hele mooie en gezellige club waar ik in de loop van de jaren mooie herinneringen aan heb. Natuurlijk aan de kampioenschappen en de bekerwinst. Herinneringen aan wedstrijden tegen clubs als FC Eindhoven, PSV, Groene Ster, Rapid JC en vele anderen. Maar zeker ook de wedstrijden tegen NAC waren altijd leuk door de rivaliteit. En aan de oudere spelers als Janus Wagener, Bert van Ierland (Rooie Bert), Chris Feijt, Piet van Bladel, Jan van Roessel, Sjel de Bruijckere en Frits Louer. En aan Wim Engel (d’n zotte Engel) die altijd die rare fratsen uithaalde. Dan liep hij bijvoorbeeld langs de lijn en dan kon hij niet bij de bal komen en dan begon hij tegen het publiek tekeer te gaan. Was overigens ook een goede rechtsbuiten. Mede dankzij zijn 3 goals in de bekerfinale tegen Groene Ster (9-2, 1944) won Willem II de beker.

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij Willem II?
In die ongeveer 80 jaar zijn er natuurlijk heel veel hoogte- en dieptepunten geweest. De dieptepunten waren toch wel de degradaties en de bijna faillissementen. Maar gelukkig heeft onze club zich daarna, mede door de supporters, weer opgericht. Maar het absolute hoogtepunt was voor mij het kampioenschap in 1954-1955. We hebben in de jaren daarna ook nog veel hoogtepunten meegemaakt met onder andere de bekerwinst in 1944 en 1963, Europacup voor bekerwinnaars tegen Manchester United, Champions League, UEFA Cup en de kampioenschappen in de eerste divisie. Maar voor mij was het kampioenschap in 1954-1955 het mooiste. Zo’n team als toen hebben we voor mijn gevoel later nooit meer gehad. Met onder andere Chris Feijt, Jan van Roessel, Piet de Jong, Sjel de Bruijckere, Rinus Formannoy, Toon Beckx en al die andere. De huldiging in Tilburg na het kampioenschap was ook geweldig. Duizenden mensen op de been die achter de bus aan liepen richting de Heuvel. Waar toen de huldiging bij hotel Riche was. Een waar volksfeest in Tilburg. In die jaren ben ik ook naar uitwedstrijden geweest. Dan gingen we met andere supporters met de bus naar NAC, PSV en FC Eindhoven. En naar Limburg voor wedstrijden tegen Groene Ster, Fortuna ‘54 en Rapid JC. Ook ben ik in de Kuip geweest bij de wedstrijd tegen Manchester United. Dat was echt een hele knappe prestatie door 1-1 gelijk te spelen tegen Manchester United met onder andere Bobby Charlton en Dennis Law. Die hadden weer een heel goed team op de been na de vliegtuigramp in 1958 in München.

Jan samen met zijn zoon bij de bekerfinale in 2019.

Wat is een leuke anekdote over jou als Willem II supporter?
Een aantal jaar geleden ben ik bij Willem II gehuldigd, omdat ik al zo lang supporter ben van Willem II. Toen heb ik een diner en een stropdas van Willem II gekregen en kwam Jurgen Streppel een speech houden. Dit vond ik persoonlijk wel een grote eer dat ze dat voor mij hebben geregeld.

Daarnaast ben ik vooral blij dat ik op mijn leeftijd nog naar Willem II kan en bijvoorbeeld vorig jaar nog de bekerfinale heb mogen meemaken. En dat ik de gezelligheid vanaf de tribune mee kan maken. Het is mooi om de beleving van de jongere generaties te zien en om te zien wat voor mooie sfeer zij er samen van maken bij onze club. Daar kan ik erg van genieten als ik in het stadion zit net als de contacten die ik nog heb met medesupporters op de tribune.

12 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments