Het Willem II verhaal van… Bram Kools

8
1197

We hebben weer een nieuwe rubriek bedacht: het Willem II verhaal van. In deze rubriek vragen wij Willem II supporters met vaste vragen naar hun Willem II verhaal. Vandaag voor het eerst een ingezonden verhaal, Wil jij ook jouw Willem II verhaal delen? Klik dan hier om te lezen hoe je dat kan doen. In samenwerking met Logistic Force zullen wij 5 uitshirts verloten onder de inzendingen.

In deze editie van de rubriek lees je het Willem II verhaal van Bram Kools

Hoe ben je ooit bij Willem II terechtgekomen?

Op mijn middelbare school, het Mill-Hill-College in Goirle werden in 1979 vrijkaartjes voor Willem II uitgedeeld. Ik volgde Willem II via TV, radio en de krant (social media bestonden nog niet), maar greep deze gelegenheid aan om Willem II eens een keer in het echt te zien. Willem II speelde op dat moment al vanaf 1967 op het tweede niveau, maar stonden er toen goed voor. Het was als ik me goed herinner een wedstrijd tegen FC Vlaardingen (wie kent die nog?). Ik was meteen gegrepen door de sfeer (niet te vergelijken met nu, maar toch …) en een kennis van mijn vader vroeg of ik de week daarna mee wilde naar de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Zo gezegd, zo gedaan. Entree bij Helmond Sport voor kaartje aan de kassa was 1 gulden, maar de tribune was niet meer dan een aantal op elkaar gestapelde betonblokken. Willem II haalde de nacompetitie en in de laatste wedstrijd tegen Telstar, met 20.000 toeschouwers op de tribunes en een uitslag van 3-0 was het wachten op de uitslag in Groningen. Willem II promoveerde en ik was niet meer weg te slaan bij Willem II.

Hoe lang kom je al bij Willem II?

Ik kom dus al vanaf het einde van het seizoen 1978 /1979 bij Willem II en na een paar jaar losse kaarten ging ik over op een seizoenkaart, die ik tot op de dag van vandaag ieder jaar verleng. De eerste jaren voor de tribune vak B, onder de beroemde / beruchte klok, daarna voor de lange zijde vak E/F toen daar de eerste overdekte tribunes kwamen, daarna in het nieuwe stadion voor vak M en tenslotte weer voor vak B, waar ik nu alweer jaren sta. Ik moet er nog niet aan denken dat ik zittend een voetbalwedstrijd moet beleven.

Bram op vakantie in een Willem II shirt.

Waarop werd je vroeger verliefd om voor Willem II te kiezen?

Dankzij het gratis entreekaartje kwam ik voor het eerst bij Willem II. Echt verliefd op Willem II ben ik geworden tijdens de nacompetitie in 1979, wat een feest was dat, met een mooie pitch-invasion, die we in latere jaren nog een paar keer over hebben mogen doen en langzamerhand bij Willem II hoort. Ik ben geboren en getogen in Goirle en woon er al mijn hele leven, maar ik voel me ook verbonden met de stad Tilburg, de geboorteplaats van mijn ouder en woonplaats van een deel van mijn familie. Support your locals heeft ook zeker bijgedragen aan het enthousiasme en fanatisme voor Willem II.

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij Willem II?

De  promotiewedstrijd tegen Telstar in 1979 was een absoluut hoogtepunt, maar we hebben nog vele andere hoogtepunten mee mogen maken. Na zoveel jaar, zijn er ook veel hoogtepunten. Ik denk met name aan alle nacompetitiewedstrijden die we gespeeld hebben voor promotie of handhaving, waarin we altijd aan het langste eindje trokken:

 • 1978 / 1979 Willem II – Telstar 3-0 en promotie naar de eredivisie
 • 2004 / 2005 Willem II – De Graafschap 2-1 en handhaving eredivisie
 • 2009 / 2010 Willem II – GA Eagles 3-0 na verlenging en handhaving eredivisie
 • 2012 / 2013 Willem II – FC Den Bosch 2-1 en promotie naar de eredivisie
 • 2015 / 2016 Willem II – NAC 3-1 en handhaving eredivisie

Onvergetelijk zijn ook de halve finales en de finales om de beker:

 • 2004 / 2005 Willem II – Ajax 1-0 en door naar bekerfinale
 • 2005 / 2005 PSV – Willem II 4-0, maar wel een onvergetelijke dag
 • 2018 / 2019 Willem II – AZ 1-1, winst na strafschoppen en door naar bekerfinale
 • 2018 / 2019 Ajax – Willem II 4-0, maar alweer een onvergetelijk dag en spandoek!

Naast de nacompetitie en bekeravonturen natuurlijke ook alle Europese wedstrijden in de Uefacup en de Champions League, maar voor mij in het bijzonder:

 • 1998 / 1999 Betis Sevilla – Willem II 3-0, maar wat een feest samen met de Sevilla-supporters
 • 1999/ 2000 Willem II – Sparta Praag 3-4, maar wat een emoties, wat een wedstrijd

Andere wedstrijden die nog heel duidelijk op mijn netvlies staan zijn:

 • 1998 / 1999 Cambuur – Willem II 0-2 en kwalificatie voor de Champions League
 • 2013 – 2014 Willem II – Dordrecht 3-1, een belangrijke stap naar het kampioenschap
 • 2013 / 2014 Willem II – Telstar 4-0 en kampioen Jupiler League
 • 2013 / 2014 Almere City – Willem II, feest, op de tribune en op de parking met de spelersbus

Als ik terugkijk is het meest opvallend dat Willem II mede dankzij de supporters op de momenten waar het er om ging altijd stond. Laat de rest van Nederland maar lullen, Willem II heeft een trouw voetbalpubliek dat er voor gaat als het moet en wat alleen maar beter wordt.

Natuurlijk waren er ook dieptepunten. Een aantal degradaties (1984, 2010, 2013) maar toch vooral twee keer een bijna-faillissement. Een in 1981 toen de FIOD binnenviel na de periode Leo Maas en een in 2010 na de periode Verbunt.

Vertel een leuke anekdote over jouw tijd al Willem II supporter.

In de loop van de jaren heb ik vele uitwedstrijden meegemaakt, maar de wedstrijd die me het meeste bijgebleven is  was uit bij FC Utrecht in oud-Galgenwaard. Er waren maar enkele Willem II- supporters in het vak waar ik zat en na afloop van de wedstrijd stond er ongeveer 100 Utrecht supporters bij de uitgang van het vak ons op te wachten. Ik ben nooit bang aangelegd geweest, maar was als een kind zo blij dat ik van een steward over het hek mocht klimmen en via de spelerstunnel naar buiten mocht.

Tenslotte

Ik geniet steeds meer van de sfeer op de tribunes. We hebben echt grote stappen gemaakt. Een grote sprong was ongetwijfeld de opzet van Tilbo.com en de Stichting Kingzine. John no 1, de Zwarte Parel, Mad-R, Newsflash, Beka, Widzwew en andere supporters waarvan ik me de namen niet meer kan herinneren die aan de basis stonden van wat we nu allemaal meemaken bij deze hartelijk bedankt. Het stokje is inmiddels met veel succes overgenomen door de jongere garde en deze wil ik ook bedanken en vragen om toch vooral door te gaan.

8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments