Gery Vink: ‘Maximale eruit halen’

13
2884
Foto: Toin Damen ©

‘Zondag heb je dezelfde actie, wat een verschrikkelijk goede bal!’ Het stemgeluid van Gery Vink schalt na een prachtige actie van Ché Nunnely over het trainingsveld achter het Koning Willem II stadion. Even eerder wordt dezelfde Nunnely op een fout gewezen. ‘Verdikkeme!’ Ook dat is Vink: complimenteus en ook hard als het moet. Na de training mag Rick Zuijderwijk op ruim tien meter aanleggen. Als hij Gery poort, krijgt hij vijf euro. Hij mist nipt. Als Vink wil weglopen, roept Bart Nieuwkoop hem terug. Die ‘raakt’ wel en wordt in de armen gesloten door Vink. ‘Rick, betaal jij dan Bart?’, knipoogt hij naar Zuijderwijk.

Ruim voor de later grote namen van Vitesse, PSV en Ajax opkijken naar ‘meneer Vink’, is Gery het nakomertje in het Betuwse gezin Vink. Zijn ouders werken hard en Gery moet vaak helpen op het land. Zijn hart klopt echter maar voor een ding: voetbal. ‘Vaak bedacht ik redenen om niet met mijn vader mee te gaan zodat ik kon voetballen’, vertelt de assistent-coach in zijn riante Betuwse woning. Het loont: op vijftienjarige leeftijd maakt Vink in 1980 de overstap naar het beloftenelftal van FC Wageningen. Die Gelderse club is drie jaar eerder overigens de grote plaaggeest het dan ongeslagen PSV. Het verslaat de Eindhovenaren in een bekerduel met 1-6: nog altijd de grootste thuisnederlaag ooit voor PSV.

Columbus Travel Magazine
Naast zijn voetbalcarrière, die hij later vervolgt bij Rheden, TEC en VV Lunteren, steekt de Betuwnaar ook energie in een andere baan. Hij komt in de sales terecht en krijgt werk als commercieel directeur bij Sportweek, dat later NUsport wordt. Deze ervaring neemt Vink mee als hij samen met twee compagnons een tijdschrift opricht: Columbus Travel Magazine. In dat blad komen reizen aan bod, waarvoor redacteuren wekenlang op zoek gaan naar unieke locaties. Zelfs Floortje Dessing solliciteert er nog, vertelt Vink trots. Inmiddels hebben de compagnons hun aandelen verkocht en focust Vink zich alleen nog op voetbal.

Weg naar Tilburg
‘Het is Joris Mathijsen geweest die me naar Willem II haalde’, begint Vink over hoe hij in Tilburg verzeild raakt. Hij wordt door de technisch directeur benaderd als de Betuwnaar een ‘rustperiode’ heeft ingelast. Bij Ajax zwaait hij af: hij wil meer tijd spenderen met zijn gezin. Die wens laat hem zelfs het aankloppende Bayern München weigeren. ‘Ik vond het wel prima en genoot van mijn ‘oudemannentijd’, zoals ik dat nu noem. Samen met mijn vrouw erop uit trekken: wandelen met de honden of fietsen in de buurt. Na jaren een werkweek van tachtig uur wilde ik tijd nemen voor de stuwende kracht achter mijn gezin: mijn vrouw Jans.’

Naar Willem II
Toch weet Mathijsen Vink te enthousiasmeren voor een gesprek. Van ’s morgens vroeg tot het begin van de avond zitten de mannen bij Vink thuis aan tafel. ‘Vanaf het eerste moment klikte het tussen Joris en mij. Ik had direct een goed gevoel en dat is de reden dat ik gelijk stond te trappelen om bij Willem II te beginnen.’ Na de aanstelling van Adrie Koster als hoofdcoach en wederom een goed gesprek aan dezelfde tafel bij Vink thuis is de kogel écht door de kerk: hij wordt assistent-coach bij Willem II.

In het hart
Om zijn werk als assistent-trainer goed te kunnen doen, investeert Vink in persoonlijke banden. ‘Ik ga heel diep met spelers. Daar bedoel ik mee: ik probeer in hun hart te komen. Dan kun je kritisch naar elkaar zijn’, vertelt onze huidige assistent in 2017 aan StadsTV Tiel. Ook de beleving van spelers is erg belangrijk voor Vink. ‘Ik wil dat spelers het gevoel hebben dat ze een onvergetelijk jaar hebben gehad. Daar zorg ik bij Willem II niet alleen voor: ook Adrie Koster, Harald Wapenaar en Chima Onyeike spelen daarin een grote rol. Spelers moeten terugkijken met het gevoel: dit heb ik nooit eerder meegemaakt.’ In zijn tijd bij de jeugdopleiding van Ajax worden ook alle ouders aan het begin van het seizoen uitgenodigd in Kesteren. Het is elke keer weer een groot succes. ‘We fietsten naar de Grebbeberg om daar trappen op te lopen en daarna hadden we een barbecue. Dat soort ervaringen, waarbij iedereen uit zijn comfort zone is, maken het speciaal’, vertelt Vink.

Goed gevoel en advies
Damil Dankerlui, die eerder onder Vink speelde bij Ajax O19, koestert ook warme herinneringen aan de barbecues bij Vink thuis, waarbij hij zijn moeder en broertje kon meebrengen. Daarnaast noemt de verdediger Vink een van de beste coaches waarmee hij heeft gewerkt. ‘Hij zit zeker in mijn top drie, samen met Marcel Keizer en Jaap Stam. Gery geeft iedereen een goed gevoel, maar geeft ook fijn advies. Zo heeft hij mijn trap en pass zeker beter gemaakt.’

‘Nooit te oud’
Bij Willem II is Vink ook close met teammanager Jos van Nieuwstadt. Samen spelen zij geregeld een potje voetvolley. Die combinatie tussen volleybal en voetbal wordt geregeld uitgevoerd als techniektraining, maar bekoort ook de stafleden. ‘Uiteindelijk zit daar een beetje sentiment in. Onder het mom: je bent nooit te oud om mee te spelen’, legt Vink desgevraagd uit. ‘Het is wel écht strijd. Als twee kleine, ondeugende jongens spelen we partijen op het scherpst van de snede. Dat vind ik enorm leuk, al merk ik wel dat het op mijn leeftijd lastiger wordt.’ Vorig seizoen was Van Nieuwstadt dan ook de gelukkige winnaar: Vink trakteerde hem en zijn vrouw op een etentje in Den Bosch.

Vink vs. Van Nieuwstadt
‘We begonnen met een inzet van twee euro per potje’, vertelt Van Nieuwstadt. ‘Maar we wilden toch iets leukers tegenover een winstpartij zetten. Zo is het idee ontstaan om met zijn vieren uit eten te gaan. Op kosten van de verliezer.’ In het huidige voetvolleyseizoen, dat tussen augustus en mei loopt, staat Vink nog voor op Van Nieuwstadt. ‘Op de buitenvelden is Gery beter omdat we dan op een kleiner veld spelen.’ Vink geeft inderdaad toe dat hij meer moeite heeft met de binnenvariant. ‘Misschien dat hij daarom nu ook even de boot afhoudt’, lacht Van Nieuwstadt. Het fanatisme van Vink – vooral de wil om niet te verliezen – is zowel bij voetvolley als op het trainingsveld goed zichtbaar. ‘Ik weet nog dat ik hem voor het eerst op het veld zag lopen’, herinnert Van Nieuwstadt zich. ‘Daar staat hij echt in zijn kracht. Hij geeft spelers de juiste aandacht, maar laat ze ook niet wegkomen met een foutje. Het maximale moet eruit gehaald worden en dat eist hij ook van zichzelf.’

13
Reageer op dit artikel

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
4 Discussie draadjes
9 Discussie antwoorden
0 Volgers
 
Meest gereageerde discussie
Populairste dicussies
10 Gereageerd
david loggieHuphuphupKoudLeeuwkeRobby Recent gereageerd
  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
david loggie
Lid
david loggie

Dirruk, jij was ervan overtuigd in mei 2019 (na oa akkefietje Jordens in de beker) dat het helemaal mis zou gaan. Jij vond dat Koster en Vink weg moesten. Feit is echter dat we in de laatste 20 jaar niet zo hoog hebben gestaan als nu. Daar heeft Vink een grote rol in. Dat hij mogelijk snel op zijn pik is getrapt en hard optreedt, vind jij niet leuk maar wil niet zeggen dat het meteen een feit is dat hij slecht voor de club is. Trainers zijn altijd passanten, maar trainers worden wel altijd (en terecht) afgerekend op hun… Lees verder »

Leeuwke
Lid
Leeuwke

Dirruk, ik snap jouw voorgaande reactie. Maar ik ga de vraag wederom stellen. Als
je dit stukje leest komt vink er wel heel erg
positief vanaf. Ik snap echt wel dat dit ook een stuk mediainvloed is. Desalniettemin ben ik OPRECHT geïnteresseerd waarom jij een andere mening hebt hierover en waar die vandaan komt.

Dirruk
Lid
Dirruk

@Leeuwke, Ik baseer mijn meningen altijd op feiten en niet op artikelen uit de media. Ik kan je interviews laten lezen van onze vorige trainer waardoor je zou denken, “nou die kerel moeten we snel binnenhalen” Maar vanaf dag 1 heb ik geroepen dat Erwin v.d. Looi voor ons niet de juiste trainer was, sterker nog, ik riep vanaf dag 1 dat ik het ongelofelijk vond dat men hem heeft aangenomen. De eerste maanden werd ik daardoor weer uitgemaakt voor negatieveling, onruststoker ed. maar uiteindelijk hebben we met z’n allen kunnen zien wat het ons gebracht heeft. Datzelfde heb ik… Lees verder »

Koud
Gast
Koud

Flikker toch op man…..altijd die vage verhalen….”die is onder andere voorwaarden…..etc”…
Hou je bakkes of vertel dan wat je zgn weet wat jij feiten noemt. En ja er zijn altijd spelers die niet tevreden zijn……dat zijn de bankzitters.
En dat ze je een narcist, negatieveling, onruststoker noemen….tja die mensen zitten er allemaal naast. Narcisme ten top !!!!!
En hou op met die ouwe koeien…..weer vd Looy…
En laat mijn vrouw er verders buiten !!!!

Dirruk
Lid
Dirruk

@Koud, Je hebt weer een kort lontje zeg. Ik hoef jou toch helemaal niet te vertellen wat ik weet? Sterker nog, als ik jou hier alles zou vertellen wat ik weet, dan weet ik het straks ook niet meer, want dan vertelt men het mij niet meer. Ik haal ouwe koeien uit de sloot om aan te tonen dat je achteraf soms makkelijker kunt verklaren dat de feiten klopten, en dat was met v.d. Looi toch het geval, maar ook met feiten over de RvC leden, de externe financiers, Marc van Hintum, Faber en van Gool bleek het waar te… Lees verder »

Huphuphup
Gast
Huphuphup

Dirruk, Om te beginnen wil ik aangeven dat ik je stukjes altijd met veel interesse lees. Het is mooi om te zien hoe veel tijd je steekt in het plaatsen van uitgebreide reacties. Ik denk dat veel mensen het daar mee eens zijn. Echter denk ik dat je bijdragen een stuk meer gewaardeerd worden als de stukjes echt gebaseerd zijn om feiten. Als ik bovenstaande reacties lees, zeg je dat al jouw reacties gebaseerd zijn op feiten, maar nergens zien we een bron, iemand die dit kan bevestigen etc. Het komt hierdoor over alsof je je eigen feiten maakt. Daar… Lees verder »

Leeuwke
Lid
Leeuwke

Thanks voor je reactie Dirruk! 👍

Rick1896
Lid
Rick1896

Oud artikel Tilbo met alle respect!

Dre
Lid
Dre

Nu de wellenreuther soap een beetje geluwd is kan Dirruk misschien zeggen waarom Gery Vink niet geschikt is voor onze club. Ben nu wel benieuwd…

Dirruk
Lid
Dirruk

Beste Dre,

Heel Nederland is in rep en roep en de Minister president vraagt zelfs om een beetje op elkaar te letten, en dan kom jij weer met zo’n nikszeggende reactie om de boel hier op Tilbo een beetje op te naaien. Denk je dat de Willem ll supporters niks beters aan d’r hoofd hebben dan het feit dat Wellenreuther waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor onze club gespeeld heeft.

Ga je schamen!!

Bockbier
Gast
Bockbier

Dirruk.

Jij hebt de Wellenreuther discussie opgenaait.

TILBURG
Gast
TILBURG

3 weken geleden jullie blijven er in hangen het zit jullie wel dwars zeg, maar zegt wel meer over jullie dan over Dirruk

Robby
Lid
Robby

Hohoho wacht ff jongens de popcorn zit nog in de magnetron.