Gaat rekenmodel uitkomst bieden?

21
2640
Nunneley maker van het eerste doelpunt (foto: (c) Toin Damen)

Adviesbureau Hypercube komt met een computermodel waardoor het restant van het seizoen in de Eredivisie in minder speelronden kan worden afgewerkt. Door middel van het algoritme, waarbij wordt gekeken naar de prestaties en het programma dat is afgewerkt, kan een zogeheten ‘gewogen stand’ worden gepresenteerd. Volgens Hypercube is het model zeker niet nadelig voor de Nederlandse clubs.

“Daarmee kan een aantal speelrondes vervallen, zonder dat de kansen van de clubs toenemen of slinken”, vertelt directeur Peter Nieuwenhuis in gesprek met Voetbal International. De bestuurder, eerder al de bedenker van de kampioens-play-offs in de Belgische Jupiler Pro League, heeft al de nodige lijntjes uitgelegd. “We hebben bonden inmiddels benaderd met dit model waarmee in juni de competities op een correcte manier tot een einde zouden kunnen komen.”

In Europa liggen de competities stil en wordt flink gediscussieerd over het restant van deze voetbaljaargang. Wordt er na 1 juni weer gevoetbald, of gaat er soms definitief een streep door dit seizoen? “Daarom zijn er besluiten nodig die plausibel in de oren klinken van alle betrokkenen: spelers, trainers, fans, sponsors, clubbestuurders en zendgemachtigden”, aldus Nieuwenhuis, die gelijk een oplossing aandraagt. “We kunnen de puntentotalen van alle deelnemende clubs zodanig schalen dat de kansen die clubs tot op de dag van vandaag op het veld hebben verworven, intact blijven. Dat zorgt voor maximale eerlijkheid en bezorgt iedereen een spannend einde van het seizoen.”

De aandacht komt vervolgens weer op de Eredivisie te liggen. “Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord nog te spelen, zodat iedereen op 26 wedstrijden staat”, legt Nieuwenhuis uit. “Vervolgens schrap je de rondes 27 tot en met 30 en maak je een nieuwe stand. Wat dat voor clubs betekent, rekent de computer uit. Zo wordt er onder meer rekening gehouden met het programma dat clubs hebben afgewerkt.” Clubs met een makkelijk programma tot dusver ontvangen een kleinere bonus dan clubs met een zwaarder programma. “Zo ontstaat weliswaar een gekunstelde ranglijst, maar wel een die recht doet aan hetgeen de clubs tot nu toe hebben gepresteerd. Zo kan je met een verhaal komen naar je sponsors, fans en houders van de uitzendrechten.”

Een eventuele play-off tussen koploper Ajax en achtervolger AZ, die in punten gelijk staan, ziet Nieuwenhuis niet zitten. “Het gaat om meer dan alleen dat. Stel dat de overheid straks de regels versoepelt en dat je nog een paar weken zou kunnen voetballen? Dan moet je ervoor zorgen dat álle clubs relevante wedstrijden hebben.” De Hypercube-directeur kijkt verder dan de titelstrijd. “Er staat veel meer op het spel dan alleen een schaal. Het gaat om de continuïteit van de bedrijfstak.” Een eerlijk seizoenseinde gaat dus voor alles. “Mijn nachtmerrie is dat de huidige stand straks maar wordt gepakt omdat men het niet meer weet. Dat zou pas echt oneerlijk zijn.”

21
Reageer op dit artikel

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
15 Discussie draadjes
6 Discussie antwoorden
0 Volgers
 
Meest gereageerde discussie
Populairste dicussies
20 Gereageerd
Forza Willem IIcontenteHotseknotsJTWPeerke Recent gereageerd
  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
013Bert
Lid
013Bert

Denk dat de ploegen die de afgelopen jaren de meeste Nederlandse punten op de coëfficiëntenranglijst hebben binnen geharkt Europa in mogen

JTW
Lid
JTW

Dat zou natuurlijk nergens op slaan, want dan worden clubs afgerekend op heel veel seizoenen terug. Want clubs die zich toen niet geplaatst hebben, hebben ook geen punten binnen kunnen harken. Alsof prestaties meerdere seizoenen geleden zwaarder wegen dan prestaties in 75% van het huidige seizoen?

Dirruk
Lid
Dirruk

We kunnen hier nu de komende weken gaan speculeren wat er gaat gebeuren en ons rijk rekenen dat we volgend jaar Europa in gaan, maar dit seizoen gaat niet meer uitgespeeld worden ( optie 3 ) en het seizoen wordt als niet gespeeld beschouwd. En mochten in het nieuwe seizoen de Europese toernooien weer aanvangen dan zullen de Nederlandse ploegen die vorig jaar ingeschreven werden deze plaatsen gaan innemen.

tricoscore
Lid
tricoscore

Over speculeren gesproken…

kruik
Lid
kruik

Gelukkig zijn de voorspellingen van Dirruk zelden uitgekomen

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@ kruik

Volgensmij zijn dingen die Dirruk schreef wel in meer en mindere moeten uitgekomen in het verleden. Onderbouw dan dingen die niet zijn uitgekomen komt er misschien een leuk discussie op gang. Met niets zegende berichten komen schiet niet op kruik

JTW
Lid
JTW

Wat mij beter lijkt dan een rekenmodel, is statistiek toepassen om speelrondes te schrappen. Je kunt de gemiddelde positie bepalen van de 26 tegenstanders die de meeste clubs tot nu toe gehad hebben. Dat is voor clubs met een relatief makkelijk programma voor de boeg een hogere gemiddelde positie zijn en voor clubs met een relatief moeilijk resterend programma is dat een lagere gemiddelde positie. Die leg je in verhouding van het aantal te schrappen speelrondes ten opzichte van de 26 al gespeelde wedstrijden en aan de hand daarvan kun je bepalen welke speelrondes er voor zorgen dat de verschillen… Lees verder »

Wilco
Gast
Wilco

Zal Willem II er wel goed uitkomen in een dergelijk computermodel. Winst tegen topclubs telt in een dergelijk model veel zwaarder dan winst tegen RKC. En dus kun je al op je vingers na tellen welke club met een dergelijk model wel en niet eens zal zijn. Hetzelfde geld voor niet uitvoetballen en de huidige stand bewaren. In feite zijn al dergelijke senario’s oneerlijk. Behalve dan het volledig uitspelen van de competitie.

Elmo lieftink
Gast
Elmo lieftink

Heel simpel…
Pak of de stand van speelronde 17 (iedereen heeft daar 1 x tegen iedere club gespeeld)
Of gewoon de stand van nú!
Wat een onzin zeg…
Gevaar voor de mensheid die gast stuur m maar naar n booreiland met zn kut ideeën.

Shoukov
Lid
Shoukov

Beste Elmo, het is – in tegenstelling tot jou met je simpele gebral – wel iemand die nadenkt over oplossingen.

Top
Lid
Top

Is het nu al 1 april?

johann
Gast
johann

Kunnen we het hele volgend seizoen dan ook vast extrapoleren? Kunnen we gelijk Ajax als kampioen aanwijzen, degradeert RKC, worden wij 10e en hoeven we niet meer tijdens de helft van de wedstrijden met poep in de broek billen te knijpen tussen de 80e en 90e minuut.

Peerke
Lid
Peerke

Ik wil niet lullig doen, maar als jij met poep in de broek nog billen gaat knijpen, ben je toch wel te laat wink

KruikenTrots
Lid
KruikenTrots

Hybercube moet zijn centjes ook weer ergens aan gaan verdienen… Pfff. Ik vind alles best al schrap je het hele seizoen. Maar laten we aub niets gaan berekenen.
Mochft je toch een eindstand op willen maken is het wel nog een punt dat Utrecht, Ajax, Feyenoord en AZ een wedstrijd minder hebben gespeeld. Dat kan je volgens mij oplossen door die wedstrijd alsnog te spelen (zonder publiek) of die competitieronden (7-8-9 Feb) waarin deze wedstrijd op agenda stonden geheel te schrappen.

Javke
Gast
Javke

Als ze dit voorstel aannemen is het alleen maar om Willem II uit de top5 te lullen. Voor de rest kunnen ze wss nog wel enig raakvlak vinden. Naaitem meej oe rotzooi!

sweetlife
Lid
sweetlife

dan kunnen ze net zo goed een muntje opgooien om de kampioen aan te wijzen.dit is een onzin verhaal.

Cards
Lid
Cards

Wel even moeten lachen hierom, hoe verzin je het. Nationaal voor lul, maar slechte publiciteit is ook publiciteit natuurlijk dus doel bereikt voor dit bedrijfje.

Rene
Gast
Rene

Kan mij niet schelen hoe ze het gaan doen, als Willem II maar een Europees ticket krijgt. Want dat verdienen we.

Carlos Cojones
Lid
Carlos Cojones

Hahaha heerlijk die commercie. Heel het land zit in de stront, maar gelukkig heeft hypercube een oplossing voor de voetbalcompetitie. En wat is de oplossing? Een algoritme dat wordt ingevoerd door mensen. Echt om te huilen dit voorstel. We kunnen vast de conclusie trekken dat, voor welke oplossing er ook word gekozen, er winnaars en verliezers zullen zijn. De competitie schrappen is complete onzin er is ten slotte al 75% van het programma gespeeld. Je zult toch ploegen moeten aanwijzen voor Europese deelname. Daarnaast moeten ADO en RKC komend jaar de mogelijkheid krijgen om met nac te concurreren. Enerzijds omdat… Lees verder »

SargentD
Lid
SargentD

Extrapoleren van resultaten en verwachtingen zou juist het minst eerlijk zijn. Voetbal (en sport in het algemeen) is geen exacte wetenschap en juist verrassingen bepalen ook een competitie. Er moet gewoon een keuze gemaakt worden met de al gespeelde wedstrijden. Stand na 17 wedstrijden, huidige stand, proberen indien mogelijk de clubs met een wedstrijd minder in ieder geval nog in laten halen om een gelijk aantal wedstrijden te krijgen zijn allemaal keuzes die te verdedigen zijn. Maar het verloop van een deel gaan voorspellen is juist oneerlijk. Dat er zoveel verdiend wordt aan sports betting is niet omdat het zo… Lees verder »

Fraanske Sol
Lid
Fraanske Sol

Degene die aan de knoppen draaien bepaalt wie er kampioen wordt, wie er Europees gaat en degradeert. Die gaan dan weer procederen en wordt het alsnog een never ending story.

Eerlijk? Geloof er niks van. NEXT!!!