VANAVOND (20.30 uur): FOX DOC – In de voetsporen van Frenkie en Virgil

39
5810

Er is maar één club in de wereld die twee spelers heeft opgeleid die in de basis staan van de Ballon D’or verkiezing van 2019. Nummer twee Virgil van Dijk van Liverpool FC en nummer elf Frenkie de Jong van FC Barcelona. Beide spelers komen uit de jeugdopleiding van Willem II. 

Succesverhalen zijn mooi, maar worden versterkt door ook de andere kant te laten zien. Het is een utopie dat iedere getalenteerde voetballer de wereldtop zal bereiken. In Willem II’s FOX Sports-documentaire ‘In de voetbalsporen van Frenkie & Virgil’ brengt onze Tilburgse documentairemaker Joost van der Werf het verloop van verschillende carrières van voormalig jeugdspelers van Willem II in beeld. 

Verschillende routes
‘De succesverhalen van Frenkie en Virgil zijn bekend, maar er zijn ook jongens waarvan de uitkomst anders is dan in de jeugdopleiding gedacht werd. Zo kwamen we terecht bij Jeroen Lumu en Dani Koks’, aldus Van der Werf. ‘Het eerlijke en oprechte van Jeroen Lumu vind ik vertederend. Hij slaat niet om zich heen, maar kijkt recht in de spiegel. Het verhaal van Dani Koks is weer heel anders. Het was mooi om, succesvol of niet, deze verschillende routes in woord en beeld te brengen.’  

In de documentaire komen naast deze vier spelers, ook de onderscheidende visie van de jeugdopleiding, een nieuwe accommodatie voor de voetbalacademie, technisch directeur Joris Mathijsen en talent Rick Zuijderwijk aan bod. Kortom, genoeg ingrediënten voor een interessant verhaal.

Frenkie & Virgil
Van der Werf: ‘De gedachte om een verhaal te maken met zowel Frenkie de Jong als Virgil van Dijk, maakte me enthousiast. Als dat dan uiteindelijk ook lukt, dan ben je apentrots. Frenkie en Virgil kunnen geen fantastische carrière in het eerste van Willem II overleggen, dus de bereidheid om mee te werken was een grote vraag. Beiden kijken met zoveel vreugde terug op hun jeugdjaren in Tilburg, dat ze meteen “Ja” zeiden. Wat mij het meest bij zal blijven is dat Frenkie en Virgil twee hele sympathieke en toegankelijke jongens zijn met nog steeds een rood-wit-blauw hartje.’ 

Lumu en Koks
Maar net zo trots ben ik op Jeroen Lumu en Dani Koks die mij hun verhaal verteld hebben. Zonder hen was het geheel velen malen minder geweest. Met Joris, Bastiaan (Riemersma, red.) en Rick heb ik het wat naar deze tijd proberen te trekken. En Robby Hendriks (coördinator Willem II Voetbalacademie, red). was van grote waarde. Zowel als vraagbaak, kennisbank, organisator en als tussenpersoon. Zonder hem was dit nooit mogelijk geweest.

‘In de voetsporen van Frenkie & Virgil’ laat zien dat een carrière afhankelijk is van veel facetten. Talent alleen is niet voldoende. Discipline, een plan, je achtergrond en in bepaalde mate geluk zijn van grote invloed.

De première van de FOX Sports-documentaire is zondag 12 april om 20.30 uur op FOX Sports 1. 

Bron: www.willem-ii.nl

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
ut Reijenaarke
Lid

Hallo, ik heb vele minkukels die mijn visie anders zien, ik heb als persoon Trainer Streppel nooit goed gevonden . uit., je mag toch een mening hebben/geven. Jullie moesten eens weten wat ik allemaal van negatieve reacties heb bewaard over hem, wat jullie op deze WII site hebben geschreven, daar zak je broek van af, en nu ineens is hij een held trainer. Hebben die dan de zogenaamde harde kern Willem II supporters die Streppel nu ineens een groot Trainer vonden, er toen niet aan gedacht, hij vertrekt, wij zijn blij, we geven hem een groots afscheid feest. Waar is… Lees verder »

Don d'n Macaron
Gast
Don d'n Macaron

okay

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@ Ut Reijenaarke

Ben jij Toevallig Ere Noord?🤣

En Streppel was hier een goede trainer persoon. En wat Streppel elders heeft gepresteerd vind ik helemaal niet relevant.

Mede dankzij Streppel staan we waar we nu staan ook qua beleving van suport bij uitwedstrijden volle uitvakken en thuis wedstrijden

UNITED
Lid
UNITED

Wellicht een interessante documentaire voor de jeugdspelers van Willem II dat ze kunnen leren hoe bepaalde keuzes goed of slecht uit kunnen pakken. Wat betreft het verhaal vind ik het een gemiste kans. Je had een heel mooie reportage kunnen maken over de achtergrond en ontwikkeling van frenkie de jong of virgil van dijk als promotie van de jeugdopleiding. Maar het gaat nu eigenlijk alle kanten op en dat bijvoorbeeld dani koks uitgebreid aan bod komt en vertelt dat hij werkt in de horeca en voetbalt bij sarto ik denk niet dat dit echt interessant is voor een documentaire.

JTW
Lid
JTW

Het is toch juist goed als in een documentaire het onderwerp van meerdere kanten belicht wordt? De jeugdopleiding van Willem II staat centraal, anders had je net zo goed een biografische documentaire kunnen maken over Virgil van Dijk of Frenkie de Jong. Een documentaire moet eerlijk zijn, geen geromantiseerd beeld schetsen. Dit was het eerlijke verhaal: de jeugdopleiding van Willem II is altijd goed geweest (op wat ellendige jaren na waarin heel de club in een dip zat). Wanneer je talent hebt, goede keuzes maakt, goede omgeving hebt en wat geluk hebt, dan kun je via de jeugdopleiding van Willem… Lees verder »

drobs
Lid
drobs
ftricolores1
Lid
ftricolores1

Iemand enig idee of dit ergens online te zien is? Heb helaas geen KPN en FOX….

RJ
Lid
RJ

Blijft toch zeer doen hoe makkelijk de talenten hier de deur uitlopen. Volgende staat alweer klaar voor vertrek: https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/924229/-ajax-troeft-duitse-en-engelse-club-af-en-neemt-opnieuw-talent-over-van-willem-ii-.html

Nielske
Lid
Nielske

Heb jij de documentaire goed bekeken RJ? Je loopt maar weer van alles te roepen, terwijl de praktijk wat weerbarstiger blijkt.

Mooi voorbeeld was hoe Dani Koks werd verleid om voor PSV, of Ajax te kiezen. Ze leggen een shirtje klaar, gaan lekker uit eten met je familie en dan heeft Sjaak Swart nog een persoonlijke boodschap voor je (in het geval van Ajax). Zie daar maar als jonge jongen maar eens nee tegen te zeggen.

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Straks haalt ajax Zuiderwijk op en roepen ze in Amsterdam weer dat het exponent uit hun opleiding is!

vakkieB
Lid
vakkieB

We kunnen als supporters van ons clubke alleen maar
ontieglijk trots zijn op deze 2 kanjers. Wie weet lopen er bij de jeugd
nog een paar van zulke spelertjes rond.
Virgil en Frenkie zijn een voorbeeld van hoe het moet, niet alleen op het
veld maar ook daar buiten.

ut Reijenaarke
Lid

Buiten alles, ik vind het prachtig dat deze jongens/mannen afkomstig zijn van één v/d
grootste clubs van Nederland ons Willem II!!

ut Reijenaarke
Lid

Wat ik jammer vind, nergens vermeld wordt dat Jurgen Streppel geen enkele inzicht en vertrouwen heeft gehad in Frenkie, dat word een grote, hij had schijnbaar andere conclusies, maar waar is hij nou, is hij nu ergens een top(tob) een trainer geworden.

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@uit Reijenaarke

Streppel heeft het over het algemeen goed gedaan zeker als je ziet in de omstandigheden waar in hij moest werken. En lekker belangrijk wat jij elders heeft gedaan. .hij is kaal hij hey gin pruik Jurgen Streppel super kruik

Nielske
Lid
Nielske

Nou Streppel had dat wel degelijk, alleen hij koos er voor om een systeem te spelen waar Frenkie niet inpaste. En dat klopte ook, het vechtvoetbal en ingraven, daarbij kun je Frenkie niet gebruiken. Echter had Streppel Frenkie gewoon moeten inpassen, die kon door 1 of 2 goed acties een wedstrijd wel eens beslissen.
Maar goed, dat is achteraf.

Kees
Gast
Kees

Frenkie zou naar PSV gaan en Streppel was toegezegd dat dan Armenteros gehaald kon worden, maar Frenkie wilde niet naar PSV en toen was Streppeltje boos……

UNITED
Lid
UNITED

Eigenlijk is het wel apart dat de waarheid van de gemiddelde voetbal supporter nu is dat streppel het helemaal verkeerd heeft gezien, terwijl frenkie de jong eerst nog 2 jaar bij jong Ajax heeft gespeeld in de Jupiler League. Helemaal niemand is volgens mij verbaast over wat hij heeft bereikt maar dat wil niet zeggen dat hij toen ook al klaar was voor het 1e.

Bockbier
Gast
Bockbier

UNITED. Precies wat jij zegt!!

Het is lekker makkelijk om hier 5 jaar later je oordeel over te hebben.

Rene
Gast
Rene

Streppel heeft het hier gewoon goed gedaan. Punt.

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

@ rene kan ook niet anders hè met veruit de beste spelers en hoogste begroting van de eerste divisie!

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@ ETAHRWB

Noem mijn is trainers buiten streppel die 2x meteen zijn gepromoveerd met de zelfde club naar de eredivisie dat zijn er volgesmij niet veel. En ook in de Eredivisie heeft ie het goed gedaan. Zeker kijkt als je kijkt naar de omstandigheden van toen.

Streppel heeft het hier goed gedaan

Dirruk
Lid
Dirruk

Wat voor mij veel belangrijker is, dat is dat Jurgen Streppel en zijn technische staf de bruggenbouwers zijn geweest voor de band tussen de selectie en de supporters. Streppel was zich zeer bewust waar een voetbalclub om draait en dat de supporters daarin de belangrijkste schakel zijn. Streppel heeft in zijn periode bij Willem ll gezorgd dat er een band was tussen de selectie en de supporters, door naar de supporters en hun wensen te luisteren. Er is in Nederland geen enkele selectie van een BVO, die na een gewonnen wedstrijd ‘s-avonds of ‘s-nachts op een verlaten parkeerplaats met de… Lees verder »

Dirruk
Lid
Dirruk

Zijn er hier toch een aantal downieduimpjes die nooit zo’n feestje op de parkeerplaats hebben meegemaakt.

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Vind jij het een knappe prestatie 2 keer promoveren?1e keer bij gratie god via play off en idd kampioen ja….maar dat mag je toch gewoon verwachten met zo’n selectie en budget!
Bij Heerenveen was het ook ruk….
Daarna overal…..

Maar goed ik ben gewoon geen streppel fan en het.merendeel hier wel….

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@ ETAHRWB

Vind het persoonlijk helemaal niet relevant wat Streppel elders gedaan gedaan hier is hij belangrijk geweest dat zelfde geld bv voor Erik Falkenburg heeft hier zn beste tijd gehad en was belangrijk voor ons bij ADO komt ie bijna niet aan de bak

Robby
Lid
Robby

ETAHRWB, er zijn eredivisieclubs met een soortgelijk budget die degraderen die het niet lukt om meteen kampioen te worden of te promoveren in de playoffs…. just saying.

Keiebaant
Lid
Keiebaant

Ik vind dat Streppel wat betreft Frenkie de Jong niet goed heeft gedaan. Iedereen kon zien dat Frenkie meer kwaliteiten had dan wat toen op het middenveld stond , Van der Velden, Braber, Ojo, en Haemhouts. Maar Streppel durfde het het niet aan omdat hij waarschijnlijk dacht dat Frenkie het fysiek niet aan kon. Frenkie gaat nu nog steeds de duels niet aan en dit zal hij ook nooit gaan doen. de Jong laat een heel team beter voetballen maar Streppel bleef lekker vast houden aan van de Velden en in de 70ste minuut Braber. Het is niet voor niets… Lees verder »

Dirruk
Lid
Dirruk

@Keiebaant,

Dus jij zou een 17 jarig talent gewoon opstellen als hij zaterdagmiddag om 14.30 een hele wedstrijd had gespeeld in de A1.

Keiebaant
Lid
Keiebaant

Beste Dirruk,

ik begrijp nog steeds niet dat Willem ll Frenkie verkoopt ( € 1.- met doorverkoop) en vervolgens huur je hem voor het rest van het seizoen van Ajax.
Hij zit verschillende wedstrijden op de bank en mag vervolgens 0 speelminuten maken.

Ik vind echt dat Streppel zijn carriere heeft vergooit omdat deze trainer nooit meer serieus genomen gaat worden nadat als je zo,n talent geen speelminuten gunt en de kans geeft,

Keiebaant
Lid
Keiebaant

Beste Dirruk,

ik snap best dat Frenkie zijn leeftijd in zijn nadeel heeft gewerkt.
Maar wat ik niet begrijp dat hij na de verkoop toch nog het seizoen mag uitspelen en Streppel zit heb wel op de bank heeft gezeten maar geeft hem echt 0 speelminuten. Ajax haalde hen als gevolg daarvan terug naar Adam.

Ik denk dat Streppel zijn eigen carriere kapot heeft gemaakt omdat hij het grootste nederlandse voetbaltalent van de laatste 10 jaar geen kans heeft gegeven. Deze trainer is niet meer geloofwaardig. Streppel is bij elke club mislukt , dit komt misschien ook wel vanwege zijn narcistische trekjes.

Dirruk
Lid
Dirruk

@Keiebaant, Frenkie de Jong zou in dat seizoen gewoon speelminuten hebben gekregen van de trainer, want de beste 11 stelt een trainer op en daar zou Frenkie de Jong zeker bij hebben gestaan, echter is er toen wat voorgevallen tussen Frenkie de Jong en de overige spelers, waardoor Streppel ( in het teambelang ) niks anders kon doen dan Frenkie de Jong terugzetten naar het 2e, en heeft Ajax toen in de winterstop besloten de Jong terug te halen naar Amsterdam, omdat dit voor alle partijen beter was. Natuurlijk is het nog steeds doodzonde dat de Jong zo weinig minuten… Lees verder »

Frank
Gast
Frank

Nee hoor…..zo zat t niet:
Willem II en PSV hadden n accoord en van het transfergeld zou Streppel Armenteros mogen halen. Maar Frenkie wilde niet naar PSV, dus kreeg Streppeltje Armenteros niet.
En toen was Streppeltje boos en werd Frenkie geslachtofferd.

Dirruk
Lid
Dirruk

Wat een onzin verhaal is dit. Van wie heb je dit gehoord Frank? Frenkie de Jong ging naar Ajax en Willem ll kreeg 4 spelers te leen van dat zelfde Ajax. PSV had interesse in Frenkie maar is nooit concreet geworden.

Dirruk
Lid
Dirruk

En Streppeltje ( maar Feskens nog meer ) waren heel boos omdat er op het lijstje van Ajax 9 namen stonden die uitgeleend mochten worden, en Willem ll koos niet voor de 4 namen die de technische staf graag had zien komen.

johann
Gast
johann

Wat ik vooral voor Streppel vind spreken, is dat hij zich altijd positief over Willem II heeft uitgelaten en voor een positieve sfeer zorgde. Nooit klagen over directie, gebrek aan kwaliteit, blessures, scheidsrechters, etcetera. Ik vond hem technisch en tactisch een erg matige trainer, maar zoals Dirruk zegt zorgde hij wel voor een positieve vibe en verbinding. Streppel heeft erg veel last gehad van het matige beleid van Van Gool, ook in de kwestie Frenkie speelde Van Gool een erg grote rol. Streppel is hier echter nooit over naar buiten getreden om zijn eigen straatje schoon te vegen, dat siert… Lees verder »

Ravio
Lid
Ravio

Dat er mensen negatief kunnen zijn over Streppel snap ik niet… Hij is ingestapt op t moment dat de club doodziek was en is mede de aanzet geweest voor t huidige succes. Onder Streppel deden we gewoon “normaal” en zijn we er langzaam bovenop gekomen. In de situatie waaruit we kwamen kon dat niet altijd met oogstrelend voetbal, maar de passie, de strijd en het 1 team zijn als spelers, staff en supporters is toen wel ontstaan! En ja, dossier Frenkie is anders gelopen dan we wellicht sportief hadden gehoopt… Financieel was het Streppel die deze miljoenen heeft verdiend door… Lees verder »

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

@ Ravio

Helemaal mee eens

Krilles
Lid
Krilles

Bijna helemaal mee eens: Streppel heeft heel veel voor onze club betekend. Eén ding heeft ie echt fout gedaan en dat is Frenkie de Jong niet laten spelen. Vechtvoetbal of niet, iemand die zo kan voetballen hoort altijd op het veld te staan. Ik kan me die ene wedstrijd nog herinneren dat hij inviel: het hele stadion scandeerde ‘alle ballen op Frenkie’. vervolgens leed hij niet één keer balverlies en speelde hij de ene na de andere keer medespelers vrij. Ik heb er geen reet van begrepen dat hij vervolgens nooit meer aan bod kwam.

Robby
Lid
Robby

Dat jaar werden we 9e en was er helemaal niet sprake van vechtvoetbal er waren zelfs een aantal wedstrijden bij die wij vroegtijdig beslist hadden waar Frenkie in kon vallen. Neemt niet weg dat ie ons uit de shit heeft gehaald en een herkenbaar Willem II neer zetten met een chemie met ons. Op dat moment de juiste man op de juiste plek maar als je structureel mee wil doen in de eredivisie heb ik toch echt 100x liever deze technische staf. Maar Streppel blijft een held voor zn werk ervoor.