FC Update: Solide jaar voor de Tricolores

6
695
Bron: BD.nl

Kansloze nederlagen, een opsgestapte trainer, spectaculaire gelijke spelen, de halve finale van het bekertoernooi en als ultiem hoogtepunt de legendarische 5-0 overwinning op PSV. 2018 was een jaar dat ze zich in Tilburg nog geregeld zullen heugen, want er gebeurde van alles bij de Tricolores. Hoewel er met een dertiende plaats in 17/18 en een huidige plek in de middenmoot niet eens geweldig wordt gepresteerd, was het geen alledaags jaar voor Willem II

“Hoewel we ons vorig seizoen al snel veilig speelden en we ook dit jaar handhaving weer volledig in eigen hand hebben en we de halve finale van het bekertoernooi bereikt hebben, moet ik helaas toch constateren dat het sentiment na mijn aangekondigde vertrek aan het einde van het seizoen volledig is omgekeerd. De supporters steken teveel energie in Erwin van de Looi in plaats van het steunen van de ploeg.” Het waren de woorden van de vertrokken trainer Van de Looi, die zijn assistent Reinier Robbemond kortstondig het stokje zag overnemen. Het gemor op de tribunes was ondanks de zeker niet onaardige resultaten niet van de poes. Robbemonds eerste klus was het thuisduel tegen het onverslaanbaar geachte PSV.

Het resultaat is bekend: Willem II won op een historische avond met 5-0, Van de Looi was vergeten en het seizoen was eigenlijk in maart al geslaagd. Robbemond bleef echter niet lang de trainer in Tilburg en deze zomer werd de ervaren Adrie Koster aangesteld om het Eredivisie-voetbal ook na 18/19 in Tilburg te houden. De uitslagen vlogen alle kanten op en dat tekent ook de wisselvalligheid van Willem II. Bij tijd en wijle is het spel subtopwaardig, fantastisch en wordt Heracles Almelo met 5-0 van de mat getikt, terwijl een paar weken later het uitduel met Fortuna in 4-4 eindigt en vervolgens op eigen veld met 1-5 verloren wordt van sc Heerenveen.

Willem II verloor bijna net zo vaak als dat het wél punten sprokkelde, waardoor handhaving nog geen abc’tje is voor de ploeg van Koster. Het verschil met de rode streep is, ondanks de plek in de middenmoot, met één wedstrijd te overbruggen. Het is voor heel Tilburg te hopen dat Fran Sol behouden blijft, want een spits (met het bekertoernooi meegerekend) die bijna één op één loopt sinds de zomer, heeft Willem II nodig. De Spanjaard oogt fenomenaal en op zijn plek in Tilburg en zorgt voor een solide seizoenen.

Hét hoogtepunt: 5-0 tegen PSV
Wie had gedacht dat Willem II na een dramatische week op zulke wijze gehakt zou maken van de koploper, had ongetwijfeld een thermometer in z’n mond geduwd gekregen. Van de Looi vertrok, Robbemond volgde hem tijdelijk op en toverde de Tricolores op legendarische wijze naar een 5-0 overwinning dankzij twee doelpunten van Ben Rienstra en een hattrick van Sol. “Het was genieten op de bank en wij keken elkaar ook aan met de gedachte ‘hoe is het in godsnaam mogelijk”, verwoordde Robbemond de gedachte van iedere Willem II-supporter.

De beste aankoop: Donis Avdijaj
Als huurling zagen we in het shirt van Roda JC al hoe goed deze Kosovaar kan voetballen als hij zijn dag heeft. Vooral dat laatste is een goede toevoeging, want het enfant terrible wil wel eens een snipperdag nemen als zijn mindset niet volledig strookt met de wetten van het profvoetbal. Dit seizoen maakte hij er in de competitie en bekertoernooi al zeven en leverde hij twee assist. Een verademing in Tilburg, want buitenspelers en Jordy Croux en Aras Özbiliz zijn gezien hun statistieken amper van waarde geweest. Buiten Sol is er dus eindelijk weer iemand die ook geregeld weer op het scorebord verschijnt.

De tegenvaller van het jaar: Atakan Akkaynak
In verschillende Duitse media werd verbaasd gereageerd toen duidelijk werd dat Akkaynak de overstap van Bayern Leverkusen naar Willem II zou maken. De Duits jeugdinternational was een van de sterkhouders van de beloftenploeg en daarom waren de verwachtingen hooggespannen. Ingelost zijn ze echter nog niet, want na een half jaar staat de teller pas op zeg wedstrijden. De middenvelder scoorde weliswaar één keer en gaf twee assist, maar kreeg ook al eens een onnodige rode kaart. En voor de laatste wedstrijd (FC Emmen, 0-2 winst) was hij een van de vier spelers die disciplinair geschorst werd. Werk aan de winkel dus voor de talentvolle middenvelder, want er zit meer in.

De doorbraak van: Daniel Crowley
Dat de voormalig speler van Arsenal kan voetballen, zag iedereen wel in en rondom Tilburg. Het kwam er tot aan de zomer echter niet uit in het shirt van Willem II. De Engelsman heeft een mooie techniek, goed overzicht en maakt zo nu en dan een doelpunt, maar liet dat slechts mondjesmaat ziet. Hij vertrok op huurbasis naar SC Cambuur, kreeg tijdens de voorbereiding nog op zijn falie van Koster en lijkt sindsdien wakker te zijn geschut. Hij kwam elk competitieduel van het nieuwe seizoen in actie en behoort steeds vaker tot de uitblinkers.

Eredivisie-cijfers: 
Duels: 33
Zeges: 11
Gelijke spelen: 7
Nederlagen: 15
Doelcijfers: 49 voor, 57 tegen (-8)
Grootste zege: Willem II – PSV 5-0 (10 maart), Willem II 5-0 Heracles Almelo (26 augustus)
Grootste nederlaag: PSV – Willem II 6-1 (1 september)
Topscorer: Fran Sol (20)

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments