Extra maatregelen na misdragingen in stadions

63
2487
Fotoburo Toin Damen ©

Het is iedereen opgevallen dat het gedrag van (kleine) groepen supporters niet door de beugel kan. Ook bij FC Twente – Willem II was dit helaas het geval. De KNVB en de clubs hebben het daarom nodig geacht extra maatregelen aan te kondigen indien dit gedrag zich blijft herhalen. Omdat wij dit gedrag sowieso afkeuren en omdat wij absoluut geen zin hebben in nog meer onnodige maatregelen roepen wij iedereen op om:

1. Je bier op te drinken en niet op het veld of richting tegenstanders of officials te gooien.
2. De uit supporters te laten voor wat ze zijn, we zijn er om onze eigen ploeg aan te moedigen.
3. Vanavond op tijd te zijn zodat we afscheid kunnen nemen van Jordens Peters.

Dat laatste heeft hier natuurlijk niets mee te maken maar dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen.

Tekst KNVB:
Naar aanleiding van de recente reeks incidenten en het onacceptabele gedrag van een (kleine) groep bezoekers in en om het stadion, hebben de clubs, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Supporterscollectief en KNVB deze week een werkgroep gevormd. Deze werkgroep is tot de volgende conclusies gekomen:
 

 • Bij het aanhoudend op het veld gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, volgen er altijd waarschuwingen van de stadionspeaker. Stopt het gooien niet, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en de catering bij de betreffende vakken gesloten.
 • Personen worden bij het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, kwetsende spreekkoren, geweld tegen personen en/of goederen en het dragen van gezichtsbedekking altijd bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. Een stadionverbod vanaf 12 maanden gaat altijd samen met een geldboete.
 • De werkgroep vindt elk spreekkoor dat kwetsend is voor een individu of groep onacceptabel. Het is aan de clubs om hier altijd en direct tegen op te treden volgens het stappenplan voor de bestrijding van verbaal geweld (handboek competitiezaken betaald voetbal, paragraaf 3.10 – richtlijn bestrijding verbaal geweld – pagina 57).
 • Het betaald voetbal zet in op de persoonsgerichte aanpak binnen de huidige maatregelen: de goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten. Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren. We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen.
   
  Wij hopen met heel ons voetbalhart dat alle aandacht, onze gezamenlijke aanpak en de genoemde acties zullen leiden tot een vermindering van het aantal incidenten in en rondom de voetbalstadions. We hopen dit te bereiken samen met de Supporters Liaison Officers (SLO), die constant in contact is met de verschillende supportersgroepen.
   
  Betaald voetbal is topsport en topamusement, dat willen we niet laten verpesten.
63 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments