Een nieuw portret van Hans Verbunt

15
3746

Hans Verbunt was zo níet geliefd als voorzitter van Willem II, dat zijn portret meerdere keren door supporters werd verwijderd uit de eregalerij van de bestuurskamer. hij werd bestormd op de tribune, boze supporters stonden bij hem in de tuin. 

Het is deze maand tien jaar geleden dat hij opstapte.
Sinds zijn aftreden heeft Hans Verbunt de media gemeden. Hij zegt niet met modder te willen gooien, al helemaal niet nu het zo goed gaat met Willem II. “Daar ben ik toevallig verliefd op, op Willem II.”

Daarmee dreigt Verbunt de geschiedenis in te gaan als de man die Willem II naar de rand van de afgrond hielp. Hoe terecht is dat? Hoe zou je Hans Verbunt afbeelden als je dat nu zou moeten doen? Sjel, zeg maar het longread-hoekje van stichting KingZine, maakte een portret op basis van interviews met betrokkenen in 2010. In tekst, maar vooral ook in beeld.

Op verzoek van Sjel maakte schilder Siebe Hartstra uit Tilburg een nieuw portret van Verbunt. In olieverf, zoals de klassieke staatsieportretten die de club intussen in een achterkamertje heeft opgeborgen. Hartstra hoorde de verhalen over Verbunt, probeerde zich in hem te verplaatsen, en heeft enkele weken aan het schilderij gewerkt. Het portret is gebaseerd op beelden van het laatste optreden van Verbunt. 

Hans Verbunt was niet op de hoogte van het feit dat er een nieuw portret kwam, zodat Hartstra zo ongestoord en onafhankelijk mogelijk zijn werk kon doen. Het zal op een later moment in bescheiden gezelschap aan hem worden overhandigd.

Zo’n schilderij maken is een intensieve klus die veel tijd (en dus ook geld) kost. Voor ons was het dat waard: we kunnen op een nieuwe manier kijken naar een ingrijpende periode in de geschiedenis van onze club, een periode die voor velen zeer emotioneel was. Midden in de economische crisis zamelden supporters geld in om de club te redden. Mocht je KingZine willen ondersteunen voor dit project door een bijdrage te leveren, dan stellen we dat zeer op prijs. Onderaan het artikel vind je de linkjes om middels een tikkie een bijdrage te doen.

Lees hier het verhaal: De Laatste Voorzitter – Hans Verbunt, icoon van donkere jaren. 

redactie KingZine

Tikkie €2,50
Tikkie €5,00
Tikkie €10,00

15 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments