Diverse scenario’s Eredivisie

18
3190
Nunneley maker van het eerste doelpunt (foto: (c) Toin Damen)

Wanneer dit seizoen door de uitbraak van het coronavirus geen voetbal meer kan worden gespeeld, dan bestaat de Eredivisie volgens De Telegraaf volgend seizoen uit twintig clubs. ADO Den Haag en RKC Waalwijk, de huidige nummer zeventien en achttien van de competitie, zullen niet degraderen, terwijl de nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie, SC Cambuur en De Graafschap, promoveren. De huidige stand zal gelden bij de verdeling van Europese tickets, terwijl het kampioenschap in zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie niet zal worden vergeven.

De krant omschrijft dit als het worst case scenariowanneer de competitie niet kan worden hervat voor 30 juni. Wanneer de Eredivisie wel kan worden hervat, maar niet uitgespeeld, zal dit scenario toegepast worden, zo klinkt het. Als de draad in de competitie voor 30 juni weer kan worden opgepakt, dan heeft men vanuit de bond de voorkeur om de inhaalwedstrijden FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord eerst af te werken, omdat alle clubs dan evenveel wedstrijden hebben gespeeld voor aanvang van de laatste acht speelrondes. Wel of geen publiek is zou volgens het dagblad voor de clubs geen onderwerp van gesprek meer zijn, zolang er maar gespeeld kan worden.

Bij de verdeling van de tickets voor Europees voetbal zou Ajax zich op dit moment plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft evenveel punten als AZ, maar beschikt over een beter doelsaldo. Het team van Arne Slot zou derhalve instromen in de voorronde van de Champions League. Feyenoord, de huidige nummer drie op de ranglijst, zou zich in het genoemde noodscenario direct plaatsen voor de Europa League. PSV en Willem II, de nummers vier en vijf van de Eredivisie, zullen zich via de laatste voorronde van de Europa League voor de groepsfase moeten zien te plaatsen. Eén van deze tickets zou te verdienen zijn in de finale van de TOTO KNVB Beker, maar bij het scenario zou de eindstrijd in De Kuip geen doorgang vinden.

Bij een competitie met twintig Eredivisie-clubs zal er een competitieprogramma volgen met vier extra speelronden. Omdat aan het einde van het seizoen 2020/21 het EK op het programma staat, is er niet veel tijd om het seizoen later af te ronden en zullen er meer midweekse wedstrijden op de planning komen. De Telegraaf meldt dat het niet uit te sluiten is dat er dan ook met Kerstmis en Pasen gevoetbald wordt. Door een versterkte degradatieregeling zouden vier clubs degraderen, waardoor de Eredivisie in het seizoen 2021/22 weer uit achttien clubs zal bestaan.

Zondagavond schetste KNVB-voorzitter Just Spee al drie scenario’s over de hervatting van de competitie. “De eerste is: we spelen de competitie uit, met publiek. Het scenario dat daarna komt, is uitspelen, maar voor een deel zonder publiek”, aldus Spee, die ook nog een derde scenario aan het licht bracht bij NOS Studio Voetbal: “Als dat ook niet lukt, dan kom je in een situatie dat je wedstrijden moet schrappen. Dat moet je dan intelligent doen, want dan ga je regels veranderen, terwijl het spel al bezig is. Dat zijn ingewikkelde vragen.”

18
Reageer op dit artikel

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
12 Discussie draadjes
6 Discussie antwoorden
0 Volgers
 
Meest gereageerde discussie
Populairste dicussies
16 Gereageerd
WilBockworstDirrukHansCards Recent gereageerd
  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
wil
Lid
wil

Het zou respectloos zijn als er dit seizoen nog gespeeld wordt.

Top
Lid
Top

Alle wedstrijden inkorten tot 2 keer 25 minuten en twee speelrondes in het weekend.

Zal wel geen optie zijn, hé…?

Dirruk
Lid
Dirruk

En tot zover de discussie of het seizoen nog afgemaakt gaat worden. Op naar het seizoen 2020-2021, al is het nog afwachten of dit wel gewoon doorgaat.

Let goed op elkaar en tot volgend seizoen.

Hup Willem ll.

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Sowieso tot 1 juni geen voetbal

ut Reijenaarke
Lid

Maak je nie druk, oude uitdrukking die bij vele bekend is, elk voordeel heeft ze nadeel, of nu, alle nadeel kan toch nu een voordeel zijn/worden.

Cards
Lid
Cards

Hoe bepalen ze nou welk land wel of niet clubs mag laten meedoen in Europa? Stel je loot Atalanta ‘who?’ Bergamo in de voorronde EL. Dat moet je toch afzeggen dan? Je gaat daar toch niet heen? Die landen moeten toch gewoon geweerd worden?

Mag heel duidelijk zijn dat dat overigens ook voor Tilburg en omstreken geldt. Binnen blijven godver, anders wordt het helemaal niks welke eindstand we ook krijgen. De mannen op het veld hebben hun werk gedaan, nu ist aan ons om de boel in te dammen en te zorgen dat ze zo snel mogelijk Europa in kunnen.

Glijpartij
Gast
Glijpartij

Aan de ene kant hoop je toch op Europees, andere kant… gvd wil weer naar het stadion.

Koen Verhoef
Lid
Koen Verhoef

De voetballerij zit nog teveel in de ontkenningsfase. Gelooft men nou echt dat het al over enkele maanden mogelijk is dat tientallen voetbalclubs dwars door Europa gaan vliegen om wedstrijden te spelen? Vrijwel iedereen vindt dat de olympische spelen (eind juli) niet kunnen doorgaan, maar we kunnen wel gewoon overal lekker gaan voetballen. Dream on! De gevolgen van deze crisis zullen ook voor de voetballerij desastreus zijn.

SargentD
Lid
SargentD

Desastreus zou ik niet zeggen. Wel enorm groot natuurlijk. Maar ook het voetbal gaat er uiteindelijk gewoon weer bovenop komen (al zullen sommige clubs het ongetwijfeld enorm moeilijk, en meer dan dat, gaan krijgen).

Willem II Boven Alles!
Gast
Willem II Boven Alles!

Het zou absoluut niet eerlijk zijn om de huidige competitiestand aan te houden. Wij spelen buiten Ajax (thuis) en Vitesse (uit) enkel nog tegen clubs uit het rechterrijtje, hierbij benadeel je ploegen met een moeilijker schema direct na de winterstop. Elke club moet dezelfde tegenstander hebben gehad om een gerechtvaardigde, definitieve ranglijst te maken. Daarom, de afgelopen 9 wedstrijden ongeldig verklaren óf de competitie uitspelen op een later moment

Sprang
Lid
Sprang

Uitspelen gaat hem niet worden. We mogen blij zijn als er in september weer op het veld gestaan wordt en dat daar dan ook publiek bij mag zijn.

Hou er maar gewoon rekening mee dat 2020 een verloren jaar is. Voor alle clubs in Europa. Er wordt komend seizoen door niemand Europees gespeeld dus die ranglijst maakt geen klap uit.

Huphuphup
Lid
Huphuphup

Bij elk scenario zijn winnaars en verliezers. Voor ons Willem II ziet eigenlijk elk scenario er goed uit. De grootste verliezers gaan AZ en Utrecht zijn bij het houden van de huidige stand. Het gaat om miljoenen die te verdienen zijn in Europa. Clubs als Ajax, Feyenoord, PSV en AZ (en in mindere mate Utrecht) spelen Europees voor het geld. Voor ons zou het geld mooi meegenomen zijn, maar ik denk dat iedereen hier vooral uitkijkt naar de geweldige tripje(s) die we mogen gaan maken. Persoonlijk zou ik het het eerlijkst vinden, dat als we de huidige stand aanhouden, AZ… Lees verder »

UNITED
Lid
UNITED

Voorlopig zit het er helemaal niet in om te voetballen, laat staan europese tripjes te maken, dus het zal me wat verrekken wat ze met de stand doen.

Captain Howdy
Lid
Captain Howdy

niet elk scenario ziet er voor ons goed uit, die waar ze eerst inhaalwedstrijden FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord spelen om alles gelijk te trekken kan ons plaats 5 kosten als Utrecht van Ajax wint en de rest van de competitie wordt alsnog niet meer gespeeld.

SargentD
Lid
SargentD

‘Gelukkig’ is die wedstrijd voor Ajax in ieder geval ook nog enorm belangrijk, omdat ze zich met de eerste plek voor rechtstreekse CL deelname kunnen plaatsen volgens mij.

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Zolang De anderhalve regel geld kan er überhaupt niet gevoetbald wat dat is onhandig voetballen. En aangezien het einde nog niet 1,2,3 inzicht is licht
scenario met 20 clubs het meest voor de hand

Carlos Cojones
Lid
Carlos Cojones

Als je de stand bovenin gelijk laat aan de huidige met alle bijkomende Europese deelnamen moet je dat onderin ook doen. ADO en RKC eruit ligt dan voor de hand.