De Kruikenzeiker: ‘Uitwedstrijden Willem II populair’

2
867
top 10 tifo kruikenzeikers nummer 9

Aanstaande zondag staat de derby tussen NAC Breda en Willem II weer op het programma. Het zijn voor de supporters van beide clubs de wedstrijden die omcirkeld staan in de agenda. Het uitvak zal aanstaande zondag gevuld zijn met 750 Tricolores waardoor het uitvak bomvol zal zitten. Wij spraken met De Kruikenzeiker, één van de bekendste Willem II-supporters op social media. ”Bij een derby mogen er best wat spreekkoren naar elkaar zijn.”

Willem II vinden we dit op dit moment in de middenmoot van de Eredivisie terug, terwijl de Tricolores in het uitsupportersklassement bovenin te vinden zijn. Met het uitverkochte uitvak van aanstaande zondag staat de teller dit seizoen al op 4 (1x beker, 3x competitie). Daarnaast reisden er 700 supporters de ploeg achterna naar Eindhoven. ”Het is een mooie ontwikkeling die ingezet is na de degradatie van Willem II in 2011. Zo’n beetje alle uitvakken in de Jupiler League waren toen uitverkocht als we ergens op bezoek gingen. Sindsdien is het meegaan naar uitwedstrijden alleen maar populairder geworden. Ik denk dat het mede komt omdat onze busreizen niet door de club zelf georganiseerd worden, maar door supporters. Hierdoor wordt er in het geval van een verplichte combi ook altijd wel meegedacht met supporters over hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Denk aan geen restricties op bier, feestjes op de parkeerplaatsen langs de snelweg met spelers, stoppen om ergens te eten. Ik hoor wel eens horrorverhalen van supporters van clubs waar de club dit allemaal zelf regelt. 2 biertjes per persoon voor Heerenveen uit, radio 1 aan in de bus etc. Dat is bij Willem II echt ondenkbaar.” De laatste jaren mag Willem II zich vrijwel altijd bovenin melden in het uitsupportersklassement. Gezien de eerste wedstrijden van het huidige seizoen zal dat dit seizoen niet anders zijn. Toch was er vorig jaar een klein verval als het gaat om uitsupportersaantallen. ”De eerste reden is een boycot van Ajax uit en de tweede, en hele duidelijke reden is Erwin van de Looi. De supporters waren zijn manier van voetballen zo spuugzat dat er veel mensen even afhaakten voor bijv. Heerenveen uit. Ik neem het ze niet kwalijk. Toen Erwin van de Looi eenmaal weg was hadden we weer meteen een vol uitvak bij FC Twente.”

Nu Erwin van der Looi weg is, zijn de aantallen dus weer de lucht ingeschoten. Met Adrie Koster aan het roer wordt er op een manier gespeeld zoals het publiek dat graag wil zien. ”De sfeer rondom de club is bijzonder positief. Er staat een groep jonge gasten op het veld die echt vooruit willen voetballen. En dat is mooi om te zien. Ondanks dat we veel buitenlanders hebben is dit wel een team dat al snel de sympathie van het publiek had. We hebben niet de supportersaantallen die Feyenoord, Ajax en tegenwoordig ook PSV hebben maar ik denk wel dat we een goede kans maken om daar net achter te eindigen qua aantal uitsupporters. Het is mooi om te zien dat we gezien het aantal supporters bij thuiswedstrijden zo’n groot percentage fanatiekelingen hebben die de club altijd achterna reizen. Er staat tegenwoordig een grote groep jongeren in het uitvak dus ook voor de toekomst geloof ik wel dat het goed zit met de awaysupport van Willem II.”

Door de promotie van FC Emmen spelen beide ploegen voor het eerst sinds het seizoen 2013-2014 weer tegen elkaar. De uitwedstrijd tegen FC Emmen is een wedstrijd waar De Kruikenzeiker naar uitkijkt. ”De vorige keer dat ik daar was hebben we eerst daar lekker in de kroeg gezeten en werd er door supporters een boer met huifkar ingeschakeld om ons richting het stadion te brengen. Een heerlijke spontane oplossing om de grote afstand naar het stadion te overbruggen. Dat zal dit jaar wellicht niet zo gaan, maar het is qua afstand en club een leuke trip.” Toch was de uitwedstrijd naar Drenthe niet dé mooiste uitwedstrijd uit zijn supportersleven. ”In het seizoen 2013-2014 werden we kampioen in de Jupiler League en speelden we een belangrijke wedstrijd uit bij De Graafschap. In de allerlaatste minuut kregen we een penalty en die scoorden we waardoor we de wedstrijd wonnen en volgens mij zelfs de koppositie innamen. Het was erg moeilijk toen niet volledig uit onze plaat te gaan op het thuisvak waar we zaten. En de wedstrijd tegen Fortuna Sittard in 2011 was ook top. In de trein dacht ik dat we misschien met een mannetje of 30 waren. Eenmaal in Sittard liepen we het station uit en een paar honderd supporters liepen achter ons aan. Uiteindelijk was het ontzettend gezellig in 2 kroegen in het centrum. Prachtig dat dat kon in de Jupiler League. Maar ook de trip naar Monaco in 2005 en de winst in Breda vorig jaar, want het was alweer even geleden, komen zo effe naar boven. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan.”

De wedstrijd van zondag is een belangrijke voor beide ploegen zoals dat altijd het geval is. Aan de kant van NAC zal er wellicht wat meer druk opzitten na de beroerde seizoensstart, maar het zijn wedstrijden die op andere vlakken beslist worden. Het uitvak was razendsnel uitverkocht waardoor er 750 supporters in het uitvak plaats zullen nemen. ”Vooral aan de kaartverkoop merk je dat het wel leeft denk ik. Binnen een half uur was alles uitverkocht en alle websites waren overbelast. Na de kaartverkoop is het vaak rustig tot een paar dagen voor de derby. Dan begint het te kriebelen bij iedereen.” De Kruikenzeiker vindt echter wel dat de derby in Breda een minpunt heeft gezien het uitvak. ”Het uitvak daar is helemaal ruk. Je komt aan in de binnenplaats van een gevangenis en vervolgens zit je in een glazen hok. Het uitvak is zeker bijzaak want het moet gewoon op het veld gebeuren maar dat glazen hok maakt wel dat wij de thuissupporters niet horen en zij ons waarschijnlijk ook niet. Bij zo’n derby mogen er best wat spreekkoren naar elkaar zijn.”

In aanloop naar de derby’s in Tilburg en Breda vinden er regelmatig ludieke acties plaats. Het betreft veelal geschilderde viaducten en slingers in de bomen, iets wat De Kruikenzeiker niet echt aantrekt. Afgelopen week vond de eerste ludieke actie aan Willem II-kant plaats en die kon De Kruikenzeiker wel waarderen. Er werden posters rondom het stadion van NAC opgehangen dat NAC als carnavalsclub gezien wordt door de Tricolores. Ook werd er een spandoek opgehangen met de teksten ‘Diep in het dal, maar Nog Altijd Carnaval’ en ‘Vreugde of malaise? Altijd polonaise!’ ”De laatste jaren zijn de échte ludieke acties zeldzaam. Een oudere actie die me is bijgebleven omdat ik die tof vond was die toen Willem II kansloos laatste stond en alle hekken daar met een hoop kettingsloten vast had gemaakt. ‘Altijd lastig als de hekkensluiter op bezoek komt’. Nu mogen wij op bezoek bij de hekkensluiter.” Nu is NAC Breda de hekkensluiter van de Eredivisie en staat het op een plek wat rechtstreekse degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie betekend. Iets minder dan tweeënhalfjaar geleden waren de Tilburgers dichtbij degradatie. In de finale van de play-offs troffen beide ploegen elkaar. Willem II speelde voor lijfsbehoud en NAC speelde voor promotie. De wedstrijd was zo beladen dat er bij beide finaleduels geen uitpubliek bij aanwezig mocht zijn, maar het leverde wél de mooiste derby op. ”Ondanks een uitnederlaag hing er een sfeer van onoverwinnelijkheid. Het ging gebeuren. Net voor rust maakte Willem II de 1-0 en de sfeer was top. De supporters bleven gewoon de hele rust op de tribune losgaan op de muziek. Die saamhorigheid en die vastberadenheid dat we gingen winnen was fantastisch. Uiteindelijk werd het nog heel spannend maar Willem II bleef volhouden. Een heerlijke wedstrijd, een intense sfeer en een pitch invasion als toetje. Dan ben ik heel gelukkig.”

Aanstaande zondag kan Willem II NAC nog meer de problemen indrukken als er wordt gewonnen in Breda. Is het dan juist jammer dat bij een mogelijke degradatie van NAC de derby verdwijnt of levert dat in Tilburg lachende gezichten op? De Kruikenzeiker neigt naar het tweede. ”Ik gun ze absoluut een degradatie en dat zal andersom waarschijnlijk niet anders zijn. Natuurlijk hoort een club als NAC in de Eredivisie maar er is niets grappiger dan op vrijdagavond je rivaal zien klungelen tegen teams als Top Oss en Jong FC Utrecht.”

Bron: Awaydays.nl

 

 

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments