CUPKOORTS: De helden van 2005

11
1741

Zo een keer in de paar jaar maak je als Willem II-supporter een wedstrijd mee die er echt om doet. Waar echt iets op het spel staat. Helaas hielden deze wedstrijden de afgelopen jaren vaak verband met promoties en degradaties. Morgen is dit echter anders. De halve bekerfinale. Een unieke kans voor Willem II om voor de vierde keer in haar 121-jarig bestaan de bekerfinale te halen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2005. De halve finale van dit toernooi zullen veel Willem II-supporters zich nog goed kunnen herinneren. Ajax werd met 1-0 verslagen. Maar wie verdedigden toen het rood-wit-blauw?

We gaan terug in de tijd.

Willem II kende een moeizaam seizoen. Trainer Robert Maaskant en assistent Toine van Mierlo hadden moeite om het elftal aan de praat te krijgen. Het was het jaar na de grote leegloop in 2004. Willem II was dat seizoen knap 7e geworden. Joris Mathijsen, Kew Jaliens, Tarik Sektioui, Dimitri Shoukov en Geert de Vlieger waren echter vertrokken. De mix van routine – Michel Kreek, Raymond Victoria – en talent – Anouar Hadouir, Frank van der Struijk en Frank van Mosselveld – bleek geen gouden mix. Willem II stond onderin de middenmoot toen het op 21 april 2005 aantrad tegen Ajax voor de halve finale van de beker. Robert Maaskant had te kampen met een half elftal aan blessuregevallen. Onder meer Michel Kreek, Kevin Bobson, Kemy Agustien en Anouar Hadouir konden niet meedoen. De resterende spelers stonden voor een schier onmogelijke opdracht. Zeker als je het elftal van Ajax erbij pakt. Nigel de Jong, Wesley Sneijder, John Heiting, Urby Emanuelson en Maxwell werden door trainer Danny Blind het veld op gestuurd in een kolkend stadion.

Ajax was heer en meester en kreeg zeker in de tweede helft kans op kans. Oscar Moens was echter onpasseerbaar. En zo bleek de 1-0 van Tom Caluwe beslissend. Willem II mocht naar de Kuip. Door deze spelers.

Oscar Moens

Oscar Moens had al een hele carriere achter de rug toen hij in 2004 in Tilburg neerstreek. Hij tekende in 1997 een tienjarig (!) contract bij AZ. Bij AZ haalde hij het Nederlands elftal. Na een discussie met Dirk Scheringa vertrok hij echter bij de Alkmaarders. Na omzwervingen via Italie en Roosendaal lijfde Willem II hem in de zomer van 2004 in als opvolger van Geert de Vlieger. Oscar Moens kende een degelijk seizoen. Hij mistte geen minuut. Een jaar later sloeg echter het noodlot toe. Moens raakte chronisch geblesseerd eind 2005. Hij werd bij Willem II opgevolgd door Tristan Peersman. Een paar seizoenen later keerde Moens nog even terug bij Willem II als reservekeeper, maar zijn carriere ging als een nachtkaars uit.

Nuelson Wau
Wie voorbij de sokkel van het Jan van Roessel-standbeeld loopt ziet daar tussen Geert de Vlieger en Youssef Mariana de naam van een onopvallende rechtsback staan. Nuelson Wau. Wau doorliep de jeugdopleiding van Willem II en maakte in 2000 zijn debuut voor de Tricolores. In 2007 verruilde hij Willem II voor Roda JC om uiteindelijk een jaar later nog een half seizoen terug te keren. Wau speelde in totaal 165 wedstrijden voor Willem II. Hij sloot zijn betaald voetballoopbaan af bij Cambuur Leeuwarden.

Frank van der Struijk
frankvanderstruijk
Wanneer je toch bij de sokkel van het Jan van Roessel-standbeeld staat, kan je meteen 4 namen verder naar onder kijken. Daar staat de naam van een cultheld. Frank van der Struijk. Struijkie heeft met zijn beperkte capaciteiten het maximale uit zijn loopbaan gehaald. Het was niet de meest gepolijste voetballer – om een understatement te gebruiken – die ooit in het rood-wit-blauw heeft rondgelopen. Hij verzaakte echter nooit in de 201 wedstrijden die hij in 3 periodes afwerkte voor Willem II. Op 21 april 2005 was hij 20. Hij vormde noodgedwongen een piepjong centraal verdedigingsduo met een andere Frank.

Frank van Mosselveld
Frank van Mosselveld is een jaar ouder dan Frank van der Struijk, maar hij was met zijn 21 nog steeds erg jong toen hij de halve finale van de beker speelde. Van Mosselveld werd tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen 2003-2004 als linksback voor de leeuwen gegooid. Dat deed hij naar behoren. Twee seizoenen bleef hij basisspeler. In het seizoen 2005/2006 raakte Van Mosselveld zijn basisplaats kwijt. Om die reden besloot hij te verkassen naar de club van zijn woonplaats, RKC. Daar bleef hij 9 seizoenen, totdat hij in 2015 zijn loopbaan afsloot. In 2017 volgde Van Mosselveld Remco Oversier op als directeur van RKC.

Albert van der Haar
Tussen al het jonge grut in de defensie stond een ervaren linksback. Van der Haar was 28 en had er al 10 seizoenen FC Zwolle opzitten toen hij in 2004 naar Willem II kwam. Het was tijd voor iets nieuws, vond hij. Van der Haar kon toch nooit helemaal aarden in Tilburg. Hij was twee seizoenen basisspeler, maar hij besloot in 2006 toch weer terug te keren naar zijn oude liefde. Hier sloot hij in 2011 zijn loopbaan af na maar liefst 455 wedstrijden in het blauw-wit van Zwolle.

Raymond Victoria
Net voor de jonge defensie speelde routinier Raymond Victoria. Victoria is voor altijd verbonden met de onwaarschijnlijke tweede plaats in het seizoen 1998/1999. De eerste helft van dat seizoen miste hij door een blessure. Nadat hij na de winterstop zijn entree in het elftal maakte, begon het team te draaien met de 2e plaats en kwalificatie voor de Champions League tot gevolg. Victoria was in 2005 bezig aan zijn zevende seizoen in Tilburgse dienst. Hij plakte er nog een jaar aan vast, waarna hij in 2006 na 232 wedstrijden voor Willem II verkastte naar AEK Larnaca op Cyprus.

Tom Caluwe
Waar Victoria verbonden blijft met de Champions League kwalificatie wordt Tom Caluwe altijd in een adem genoemd met deze wedstrijd. Dit komt door de actie in de 38e minuut. Jatto Ceesay zette voor. Iwan Redan ging onder de bal door. De bal bleef hangen in het strafschopgebied. Caluwe kon aannemen en de bal rustig langs doelman Hans Vonk schuiven.

Tom Caluwe kwam na de Champions League kwalificatie in 1999 over van KV Mechelen. In Tilburg ontwikkelde hij zich tot een goede, veelscorende middenvelder. In de winterstop van het seizoen 2005/2006 verkastte hij naar FC Utrecht waar hij nog 3.5 seizoen speelde. Ook Tom Caluwe behoort tot de club van 100. Hij speelde 196 wedstrijden voor Willem II.

Arvid Smit
De derde middenvelder naast Caluwe en Victoria is een mooie triviant-vraag. Willem II kende de nodige blessures en zag zich genoodzaakt om in de winterstop van het seizoen 2004/2005 bij PSV aan te kloppen voor de huur van Arvid Smit. Smit kende een goed seizoen in Groningen, waarna hij naar Eindhoven verkastte. Hier kon hij niet doorbreken. In de 1.5 jaar dat hij bij Willem II speelde, was hij wel een vaste basisspeler.

Martijn Reuser
Martijn Reuser was een exponent uit de gloriejaren 90 van Ajax. Hij zat op de bank tijdens de Champions League finale in 1995. Echt doorbreken lukte echter niet in Amsterdam. In Arnhem bij Vitesse kende hij wel twee goede jaren. Hij wist het daar zelfs tot international te schoppen. In de zomer van 2004 pikte Willem II hem op van Ipswich Town. Martijn Reuser bleef twee jaar in Tilburg. In de zomer van 2006 verhuisde hij naar RKC Waalwijk.

Iwan Redan
Willem II zocht in de zomer van 2004 een tweede nummer 9 om te concurreren met de Nood-Ier James Quinn. Willem II kwam uit in Kerkrade waar Iwan Redan een goed half jaar kende bij Roda JC. In de drie seizoenen dat Redan in Tilburg speelde, kwam hij echter nooit helemaal uit de verf. Het meest bekend is hij nog van de kopstoot die hij in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap gaf aan ploeggenoot Kristof Imschoot. Redan versleet na zijn vertrek in Tilburg nog talloze clubs, maar hij heeft zijn carriere nooit echt meer kunnen vlot trekken.

Jatto Ceesay

Waar is Jatto? Het was een vraag die De Kruikenzeiker vorig jaar bezig hield. Lees hier het verslag van de zoektocht. Over culthelden gesproken. Jatto was met zijn snelheid jarenlang een plaag voor de linksbacks in de eredivisie. In 1995 kwam hij over uit Gambia. Hij speelde 8 seizoenen voor Willem II en maakte dus ook de glorietijden onder Co Adriaanse mee. In 2003 vertrok hij. Oude liefde roest echter niet. Na een goed jaar kwam hij weer terug om vervolgens in 2006 de deur definitief achter zich dicht te trekken. Ceesay speelde in totaal maar liefst 275 wedstrijden voor Willem II.

De wisselspelers
Hans Denissen
Ceesay werd in de 80e minuut vervangen door Hans Denissen. Denissen kwam uit de jeugdopleiding van Willem II. Veel verder dan wisselspeler wist hij niet te komen. Denissen speelde 3 seizoen voor Willem II en kwam hierin tot 25 wedstrijden.

Christophe Lepoint
Dit is ook een mooie triviant-vraag. Welke latere Belgisch international viel namens Willem II in tijdens deze wedstrijd? Nou, Christophe Lepoint dus. Lepoint speelde maar een half seizoen in Tilburg. Hij kwam tot 11 invalbeurten, maar hij wist niet te scoren. Na enkele omzwervingen kwam hij in 2009 terecht bij AA Gent. Daar kende hij een goede periode. Hij speelde twee interlands voor Belgie.

Deze dertien spelers deden het onmogelijke. Zij wisten Ajax met 1-0 verslaan. Gaan we morgen weer zo’n historische wedstrijd meemaken. Kijk om in de stemming te komen nog een keertje naar de zenuwslopende laatste minuten van de wedstrijd op 21 april 2005:

11 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments