MATCHDAY | Willem II – PSV

24
2697
TILBURG - Willem II - PSV , koning Willem II stadion, 10-08-2014, eredivisie voetbal seizoen 2014 - 2015. Spandoek, sfeer Kingzine.

Voorbeschouwen is soms niet mogelijk zonder ook even terug te kijken. Een roerige week eindigt zaterdag met de thuiswedstrijd tegen PSV. Een week waarin alle supportersgroeperingen zich verzamelde om stelling te nemen tegen het steeds minder aantrekkelijke voetbal dat door de Tricolores op de mat wordt gelegd. Een actie ontstaan uit langdurig sluimerende onvrede en uiteindelijk vormgegeven in #ERWINOUT.

#ERWINOUT bestond natuurlijk al, leefde al onder de supporters en is veelvuldig op social media gebruikt in de afgelopen maanden. Na maanden van sluimerende ontevredenheid en borrelende frustratie is de # omarmd als de kapstok van deze actie. Onmenselijk en ongepast in de ogen van Willem II zoals kenbaar gemaakt in het statement afgelopen woensdag. Laat ieder daar zijn eigen oordeel over vellen. Bij succes ga je op de schouders, bij verlies de kop van jut.

Uiteindelijk is donderdag “het verlossende woord” gekomen. De hoofdtrainer stopt er mee. Dat zou hij aan het eind van het seizoen al doen, maar de beslissing is (hopelijk) 8 wedstrijden eerder gekomen. Als je het mij vraagt een juiste beslissing. En ergens denk ik dat dat Willem II helemaal niet zo slecht uit komt. Communicatie is hierbij het toverwoord. Of een gebrek aan charisma, zoals Van de Looi in het BD wordt verweten. We lezen nu, na het besluit van Van de Looi, in de krant dat Willem II terug grijpt op het “vertrouwde” 4-3-3. Blijkbaar al besloten vóór het vertrek van Van de Looi. Toevallig of niet de drijvende kracht achter het statement.

De supporters krijgen de schuld en accepteren deze als “noodzakelijk”. In de media wordt soms de vergelijking getrokken met andere trainers die “onder druk van de supporters” het fort verlieten. Groot verschil wat mij betreft is dat dat dat altijd gepaard ging met dreiging van fysiek geweld en/ of inbreuk op de privé-situatie. Dat is hier niet gebeurd en dat zou in mijn ogen ook niet “des Willem II’s” zijn. Met het vertrek van Van de Looi gaan alle aangekondigde acties van tafel en kan het blik op aanstaande zaterdag. Dat brengt mij dan weer bij de voorbeschouwing.

Onder leiding van Reinier Robbemond zal Willem II, in een 4-3-3 formatie, moeten proberen de aankomend landskampioen puntverlies toe te brengen. Menig supporter ziet de wedstrijd echter als oefenpotje in aanloop naar de awayday van volgende week tegen FC Twente. Die wedstrijd winnen is een reuzenstap op weg naar lijfsbehoud. Met vanavond (vrijdag) reeds de streekderby Heracles – FC Twente weten we morgen voor aanvang al of één van de belagers dichterbij is gekomen. De andere twee (Roda JC – Sparta) treffen elkaar zaterdagavond 20:45. NAC, met 1 puntje boven Willem II ook niet uit de degradatiezorgen treft eerder op de avond (18:30) ADO den Haag in een uitwedstrijd. Groningen treft tot slot zondag in een thuiswedstrijd PEC Zwolle.

De huidige stand:
Groningen 26 26 -5
NAC 26 24 -15
Willem II 26 23 -16
FC Twente 26 18 -19
Sparta 26 18 -28
Roda JC 26 17 -31

Ik waag me nooit aan opstellingen, maar hoop dat de recente ontwikkelingen wel zijn invloed hebben op de instelling. Positief, borst vooruit en trots om in het shirt van Willem II het veld op te stappen. Fel, fanatiek, enthousiast. Erwin van de Looi gaf aan er heilig van overtuigd te zijn handhaving te hebben gerealiseerd. Laat de spelers dat bewijzen door de komende 8 weken en strijden voor elke meter. Dezelfde oproep gaat naar het publiek dat zichzelf nu verplicht heeft gesteld zowel thuis als uit (volle uitvakken) zich positief te laten horen en zich vol achter de ploeg te scharen. Allen met hetzelfde doel: lijfsbehoud in de Eredivisie.

24 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments