MATCHDAY: SC Heerenveen – Willem II

102
10159

Stand van zaken bij Willem II
Zaterdag om 18:45 trapt Willem II af voor haar eerste competitieve wedstrijd sinds de 2-0 nederlaag op bezoek bij Feyenoord van 8 maart. Net als voorgaande jaren is het ook dit jaar raden waar het elftal precies staat aan het begin van het seizoen. Zoals gebruikelijk kwamen er een aantal nieuwe spelers. Al in de winterstop van het afgelopen seizoen trok Willem II een drietal nieuwe spelers aan voor dit seizoen, Kwasi Wriedt en Derrick Köhn werden gehaald van de Bayern Amateure en Leeroy Owusu werd overgenomen van de Graafschap. Alledrie deze spelers lijken directe versterkingen maar helaas zijn zowel Wriedt als Owusu niet inzetbaar komende zaterdag. Naast deze drie spelers trok Willem II in de zomer een tweetal keepers aan, Robin Ruiter kwam over van PSV terwijl Jorn Brondeel overgenomen werd van FC Twente. Ruiter lijkt komende zaterdag de competitie te starten als eerste keeper maar Brondeel heeft al aangegeven te willen knokken voor een plekje onder de lat.

De komst van deze twee keepers was overigens hard nodig want naast nieuwe spelers zijn er natuurlijk ook een aantal spelers vetrokken. Timon Wellenreuther stapte over naar Anderlecht en Michael Woud werd verhuurd aan Almere. Ook het contract van Georgios Strezos werd niet verlengd waardoor de selectie aan het begin van de voorbereiding maar 1 doelman telde, de jonge Connor van de Berg. Buiten het vertrek van de drie doelmannen werd Damil Dankerlui verkocht aan FC Groningen en werden de contracten van Fernando Lewis en James McGarry niet verlengd. Tot slot keerde Bart Nieuwkoop, João Queirós en Marios Vrousai terug naar respectievelijk Feyenoord, 1FC Köln en Olympiakos na het aflopen van hun verhuurperiode.

Geconcludeerd kan worden dat de kern van het elftal van trainer Adrie Koster is blijven staan en dat er een aantal gerichte en goede aanwinsten binnengehaald zijn. In de breedte lijkt de selectie echter nog te smal, zeker nu Willem II al in de voorbereiding met de eerste blessuregevallen te maken krijgt. In die voorbereiding bleef Willem II ongeslagen. Thuis van VVV werd met 2-1 gewonden waarna wedstrijden tegen PSV (1-1), Gent (1-1) en VVCS (2-2) werden gelijkgespeeld. Opvallend is dat Willem II in alle vier de wedstrijden met een achterstand te maken kreeg.

Zoals geschreven zijn de nieuwe aanwinsten Wriedt en Owusu zaterdag niet inzetbaar. Ook Kabangu en Zuijderwijk zullen nog geen onderdeel uitmaken van de selectie vanwege een blessure. Aanvoerder Jordens Peters is daarnaast geschorst, de grote vraag is dan ook wie zijn plek centraal achterin zal innemen.

Onze tegenstander
SC Heerenveen kende een dramatische voorbereiding. Alle zes de wedstrijden die het team van trainer Johnny Jansen speelden gingen verloren (NAC uit 1-0, Vitesse thuis 1-2, de Graafschap uit 5-1, FC Utrecht uit 4-1, VFL Osnabrück uit 2-0 en PEC Zwolle thuis 0-1). De slechte resultaten van SC Heerenveen in de voorbereiding zouden te maken kunnen hebben met het vertrek van een groot aantal spelers waaronder een aantal sterkhouders. Ricardo van Rhijn, Daniel Höegh, Warner Hahn, Emil Frederiksen, Jordy Bruijn, Trevor Doornbusch, Filip Bednarek, Hicham Faik, Chidera Ejuke, Đoàn Văn Hậu, Sven Botman, Ben Rienstra, Alen Halilovic, Nemanja Mihaljovic Anders Dreyer en Jens Odgaard vertrokken namelijk uit Friesland. Met de komst van Erwin Mulder, Joaquin Fernandez en Henk Veerman haalde SC Heerenveen wel wat versterking in huis maar nog meer dan in Tilburg kan geconcludeerd worden dat de selectie absoluut niet breed genoeg is. Volgens de officiële pagina van sc Heerenveen bestaat de selectie slechts uit 17 spelers op dit moment.

Naar alle waarschijnlijkheid worden later vandaag twee nieuwe verdedigers gepresenteerd. Het zou daarbij gaan om Jan Paul van Hecke, die vorig jaar nog voor NAC speelde, en Pawel Bochniewicz. Vandaag werd ook bekend dat Heerenveen waarschijnlijk vleugelaanvaller Oliver Batista-Meier gaat huren van Bayern München. Of deze spelers zaterdag al onderdeel uitmaken van de selectie is nog wel twijfelachtig.

Onderlinge resultaten
Willem II speelde tot nu toe (in alle competities) 43 keer in Friesland tegen SC Heerenveen. 8 van deze wedstrijden werden gewonnen, 13 keer werd er gelijkgespeeld en 22 keer werd er verloren. Vorig jaar stond SC Heerenveen – Willem II maar liefst 2 keer op het programma. In de competitie wist Willem II met 2-1 te winnen in Friesland, in de beker trokken de Friezen na het nemen van penalty’s de overwinning naar zich toe.

De scheidsrechter
De wedstrijd in Friesland staat komende zaterdag onder leiding van Richard Martens. Martens floot Willem II zeven keer eerder, de laatste keer was op 28 februari 2020 toen Willem II thuis met 3-1 wist te winnen van FC Groningen.

Abonneren
Abonneren op
guest
102 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments