MATCHDAY: PSV – Willem II

26
1692

Het zijn enerverende dagen. De Trots van het Voetballand staat na drie speelronden op de vierde plaats, gerommel in het hoofdgebouw, de transferdeadline nadert zijn climax en de uitwedstrijd tegen koploper PSV staat voor de deur. Het duel in Eindhoven begint om kwart voor acht en wordt geleid door arbiter Kamphuis. Hij wordt geassisteerd door de heren Van zuilen en Hubers. Vanuit Zeist kijkt Bas Nijhuis op zijn schermpje mee.

Onze club heeft sportief de wind in de zeilen. De overwinning in Groningen was al veelbelovend en het wervelende optreden tegen Heracles deed menigeen denken aan lang vervlogen tijden. Vooralsnog maakt Adrie Koster zijn belofte om ons aantrekkelijk en aanvallend voetbal voor te schotelen meer dan waar. De selectie werd deze week nog verrassend versterkt met de komst van Vurnon Anita, die overkwam van Leeds United. Verder is het vandaag een dag van afwachten, de uren van de klok kijken en F5’en. Met als hamvraag: komt Fran Sol na vandaag nog voor onze club uit?

Tegenstander PSV is als enige eredivisionist nog zonder puntverlies en is daarom terug te vinden op de eerste plaats. Eerder deze week wisten de Eindhovenaren zich ten koste van het Wit-Russische Bate Borisov te plaatsen voor de poulefase van de Champions League. Voor de rest gaat het bij PSV als vanouds: er wordt flink gekocht (met als meest recente aankopen de Mexicaanse international Guttiérez en de Australiër Behich) en gewonnen in blessuretijd.

De laatste keer dat Willem II een punt uit het Philips Stadion wist mee te nemen was op 5 september 2000. Nadat door goals van Bombarda en Caluwé een 1-0 achterstand was weggewerkt wist PSV via Caludio, uiteraard vlak voor tijd, alsnog gelijk te maken. Voor de laatste driepunter moeten we terug naar 1983, toen Toon Nelemans en Clemens Bastiaansen voor een 1-2 overwinning zorgden. Wie alleen naar de cijfers kijkt zal dan ook snel concluderen dat de uitwedstrijd tegen PSV doorgaans een kansloze exercitie is voor de Tricolores. De wedstrijden zelf laten, zeker de laatste jaren, echter een ander beeld te zien. In de drie ontmoetingen tussen 2011 en 2015 stond Willem II steeds op voorsprong bij rust en bleef telkens met legen handen achter door late tegendoelpunten, variërend van de 82e tot de 94e minuut. De laatste twee edities eindigden in respectievelijk 5-0 (toen bij een 0-0 stand alleen arbiter Van Boekel en zijn assistenten niet zagen dat het afstandsschot van Haye tientallen centimeters achter de doellijn belandde) en 4-0 na een doelpuntloze ruststand. Het laatste treffen met PSV zal niemand van ons vergeten. Enkele dagen na het noodzakelijke vertrek van Erwin van de Looi liet een ontketend Willem II onder leiding van Reinier Robbemond geen spaan heel van de latere landskampioen. 5-0 was, hoe bizar ook, nog een milde afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Zevenhonderd Willem II’ers zullen naar Eindhoven reizen om hun club te steunen. Schreeuw de Stoere Kerels naar een mooi vervolg van de succesvolle seizoensstart!

26 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments