Coming up: PEC Zwolle – Willem II

11
2031

Aanstaande zaterdag speelt Willem II om 18.30 uur in het IJsseldelta stadion in Zwolle tegen de plaatselijke trots PEC Zwolle. Ieder duel is natuurlijk belangrijk, maar de wedstrijd in Zwolle is extra belangrijk geworden omdat de inzet een plaats in de play-offs kan betekenen. Willem II bezet op dit moment de achtste plaats en de Zwollenaren staan met vijf punten voorsprong op de zevende plaats. Bij winst kan de achterstand dus tot twee punten worden verkleind op die belangrijke zevende plaats die aan het einde van het seizoen sowieso recht geef op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Wie aan het begin van dit seizoen had gezegd dat Willem II in de race was voor een plaats in de play-offs had vrijwel zeker de link gelegd naar de play-offs voor promotie / degradatie. Niets is echter minder waar. Door de uitstekende prestaties van Willem II dit seizoen is het team van Jurgen Streppel in de race voor Europees voetbal. Dit moet dan wel via de eerder genoemde play-offs gaan plaatsvinden. In beginsel strijden de nummers vier tot en met zeven om dit felbegeerde ticket. De nummer drie van de eindrangschikking in de Eredivisie plaats zich rechtstreeks voor het UEFA-cup toernooi, net als de winnaar van de KNVB-beker. Voor deze laatste prijs zijn inmiddels de vier halve finalisten bekend: Excelsior, FC Groningen, FC Twente en jawel PEC Zwolle. Mocht de winnaar van de KNVB-beker op een van de eerste zeven plaatsen op de eindstand eindigen, dan is automatisch de nummer acht van de eindstand voor de play-offs geplaatst.

Spelers en technische staf verklaarden onlangs aan elkaar dat men dit seizoen er uit wil halen wat er in zit. Dat wil zeggen dat nadat de Tricolores zich veilig hadden gespeeld, het doel werd verlegd naar een plaats zo hoog mogelijk op de ranglijst. Door de recente overwinningen op Excelsior en FC Dordrecht staan de Tricolores inmiddels op een plaats die mogelijk recht geeft op die play-offs. Zaterdag dus een rechtstreeks duel tegen een concurrent voor plaats zeven. In de weken daarna wachten nog Feyenoord (thuis), FC Groningen (thuis), SC Heerenveen (uit), ADO Den Haag (thuis) en Cambuur Leeuwarden (uit). Een programma met mogelijkheden dus.

Tegenstander PEC Zwolle beleefde een uitstekende eerste seizoenshelft. Na de winterstop kwam de klad er in bij de ploeg van trainer Ron Jans. Uit de laatste zeven wedstrijden werden slechts vier punten behaald. Daarom is de ploeg de laatste weken enkele plaatsen gezakt op de ranglijst en neemt nu dus de zevende plaats in met 43 punten uit 28 gespeelde wedstrijden. Voormalig Willem II –speler Stef Nijland mag zich met elf doelpunten clubtopscoorder noemen. Afgelopen seizoen verraste de ploeg uit de Overijsselse provinciehoofdstad vriend en vijand door allereerst de finale van de KNVB-beker te behalen en deze vervolgens dankzij een 5-1 overwinning op Ajax, ook nog eens te winnen. Daardoor mocht de club voor het eerst in de geschiedenis deelnemen aan het Europees bekertoernooi. Daarin werd het in de laatste voorronde door Sparta Praag uitgeschakeld. Het avontuur smaakt echter naar meer en ook dit seizoen is PEC Zwolle weer uiterst succesvol in het nationale bekertoernooi. Na overwinningen op FC Oss, HHC Hardenberg, VVV Venlo en SC Cambuur, strijd de club op dinsdag 7 april in Enschede in de halve finale tegen FC Twente voor wederom een finaleplaats.

Het succes van PEC Zwolle kent echter ook een schaduwzijde. De club sloot het boekjaar 2013-2014 ondanks het binnenhalen van de KNVB-beker af met een tekort van 300.000 euro. De omzet steeg weliswaar naar 9,3 miljoen euro, maar de kosten groeiden met 2,1 miljoen euro veel sterker. Gevolg hiervan is dat de KNVB de club onlangs in categorie I werd ingedeeld. In deze categorie zitten de clubs die in financieel zorgwekkende toestand verkeren en onder verscherpt financieel toezicht van de voetbalbond komen te staan.

De statistieken zijn Willem II niet gunstig gezind. Van de eerder gespeelde 19 ontmoetingen, wisten de Tricolores er slechts drie in een winstpartij om te zetten. Voor het laatst in het seizoen 2002-2003 toen James Quinn, Cedric van der Gun en Jatto Ceesay scoorden en Willem II met een 0-3 overwinning uit Zwolle vertrok. Het seizoen daarop boekte Willem II een van zijn vier gelijke spelen in Zwolle, maar de overige duels gingen verloren, vaak met maar slechts één doelpunt verschil. Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst. Dus waarom zouden de Tricolores, gesteund door wederom massaal meegereisde Willem II supporters, niet opnieuw dit seizoen een verrassing op vreemde bodem kunnen boeken ? Met een driepunter zou de wereld er nog zonniger uit komen te zien en is het stipje op de horizon weer een beetje dichterbij.

Bron: www.willem-ii.nl 

11 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments