DERBYDAY: NAK – Willem II

20
2185

Zondag kan Willem II zijn vierhonderdste overwinning in de eredivisie binnenslepen. Het toneel voor deze mijlpaal is het door scheuren en betonrot aangetaste Rat Verlegh Stadion in Breda. Om half drie zal de bal aan het rollen worden gebracht. Arbiter Liesveld is aangewezen om de 64e editie van de Brabantse derby in goede banen te leiden. Hij wordt geassisteerd door de heren Siebert en Simons. Vierde official Mulder mag anderhalf uur koukleumen met een digitaal bord in zijn handen.

Brengt een Brabantse derby traditioneel al spanning met zich mee; deze editie staat er nog iets veel belangrijkers op het spel. Bij een overwinning van de Tricolores wordt een gat van dertien punten naar de opponent van zondag geslagen. Een zo goed als onoverbrugbare voorsprong.

De vooruitzichten zijn niet slecht. De dolende Bredanaars wisten dit seizoen slechts één wedstrijd op eigen terrein te winnen. Op 31 augustus van het vorige jaar werd PEC Zwolle met 3-1 huiswaarts gestuurd. Sindsdien volgden de thuisnederlagen elkaar in rap tempo op. Eerder dit seizoen werd de clash tussen de Trots van het Voetballand en de Fabel van het Zuiden een prooi voor onze club. In blessuretijd velde Robert Braber het oordeel over zijn oude liefde (iedereen heeft zo zijn jeugdzonden). Dit tot blinde woede van de verliezende doelman Ten Rouwelaar, die momenteel echter wat andere problemen aan zijn hoofd heeft.

In paniek over de benarde positie, besloot de berooide nummer zeventien van de ranglijst in de winterstop weer eens een handvol nieuwe spelers aan te trekken. Dirk Marcellis, Menno Koch en Guyon Fernandez waren dermate op een dood spoor in hun carrière beland, dat zij geen andere mogelijkheid zagen dan voortaan in het geel-zwart aan te treden. Ook in de technische staf werden personele wisselingen doorgevoerd. Een week nadat technisch directeur Rutjes bezwoer dat hoofdcoach Hellemons zou aanblijven, werd de ons welbekende Robert Maaskant aangesteld. De voormalige kroonprins wil de bravoure terugbrengen en strooit met allerlei ambitieuze doelstellingen. Vooralsnog sorteert dit niet echt effect; zijn eerste wedstrijd ging met 4-1 verloren in Zwolle.

Dan onze club. De krappe maar terechte overwinning op Go Ahead Eagles betekende een voortvarende start van het nieuwe jaar. Trainer Jurgen Streppel, die slechts een krabbel van een contractverlenging verwijderd is, durft al stilletjes aan een nieuw seizoen in de eredivisie te denken. Zover is het nog lang niet en uiterste inspanning blijft geboden, maar de prestatie die Willem II onder zijn leiding neerzet is prijzenswaardig.

Ali Messaoud is niet op tijd hersteld van zijn enkelblessure en zal zondag niet van de partij zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is er opnieuw een plaats voor Braber bij de eerste elf. Als hij zijn kunstje van september weet te herhalen, zal dit op weinig weerstand van Tilburgse zijde stuiten. De thuisclub, die wederom uitblinkt in de zelfverklaarde gastvrije en bourgondische ontvangst van uitsupporters, moet het zonder de geschorste Remy Amieux doen.

Op naar zondag, op naar de vierhonderdste zege, op naar lijfsbehoud. En ook wel een beetje: op naar de volgende tik voor de zwalkende buren. De Brabantse derby blijft uniek, maar we kunnen hem ook wel een jaartje missen.

20 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments