Coming up: AZ – Willem II

12
1590

Zaterdagavond treedt Willem II in Alkmaar aan tegen AZ. Om kwart voor acht zal het eerste fluitsignaal van arbiter Braamhaar door het Afas Stadion schallen. De heren Brink en Bluemink vlaggen en de vierde official luistert naar de naam Gerrets.

Een duel tussen Willem II en AZ is een ontmoeting tussen twee verschillende werelden. 118 versus 47 jaar. Klassiek versus plastic. Traditie versus gekocht succes. Stoere Kerels versus Klappertjesvee. Hoewel, aan de stoelpoten van deze verguisde kartonnen traditie wordt gezaagd. Bij wijze van proef zal de Alkmaarder aanhang zaterdag geen klappertjes uitgereikt krijgen. Dit als strategische zet in de onderhandelingen die de club voert met de klappertjesleverancier. We gaan hier maar even niet verder op in.

Dan de wedstrijd. AZ-Willem II is een krachtmeting tussen twee ploegen die de verwachtingen van de kenners dit seizoen ruimschoots overtreffen. De Alkmaarders begonnen nochtans zwalkend aan het seizoen. De 3-0 nederlaag in het Koning Willem II Stadion betekende het Waterloo van Marco van Basten, die zich ziek meldde en aangaf geen rol als hoofdcoach meer te willen vervullen. In de chaos die hierop ontstond werden trainers aangesteld, net zo snel weer ontslagen en kwamen ordinaire moddergevechten breeduit in de media. Met de aanstelling van John van den Brom kwam de club in rustiger vaarwater en begon de gestage tocht omhoog, met de huidige gedeelde derde plaats als voorlopig resultaat. AZ leunt hierbij sterk op aanvoerder Nemanja Gudelj, telg uit een dubieus voetbalgeslacht.

Willem II mag het seizoen tien speelronden voor het einde al vrijwel geslaagd noemen. Met tien punten voorsprong op de nacompetitieplaatsen durven de Tricolores vrijuit te voetballen, wat het spel al wekenlang ten goede komt. De wedstrijd tegen Ajax, net als die tegen PSV drie weken eerder, laat zien dat onze club zeker niet kansloos is tegen hooggeklasseerde tegenstanders. Dit biedt hoop voor het treffen van zaterdag, al laat een blik op het verleden zien dat het een zware dobber zal worden. Willem II won slechts één keer eerder in Alkmaar. Het wordt hoe dan ook opnieuw een interessante graadmeter voor onze club. Kunnen we ontspannen naar het einde van het seizoen toewerken, of zit er stiekem nog wat meer in het vat?

Willem II kan rekenen op een nagenoeg complete selectie. Jurgen Streppel zal het waarschijnlijk alleen nog zonder de geblesseerde Bruno Andrade moeten stellen. Hier staat echter tegenover dat minstens 750 Tricolores hun club naar de Zaanstreek zullen begeleiden.

Zie daar maar eens tegenop te klapperen. Oh, wacht…

12 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments