MATCHDAY: ADO Den Haag – Willem II

118
7945
Llonch op de hielen gezeten door El Khayati (foto: (c) Toin Damen)

Nog twee wedstrijden en dit rampseizoen is voorbij. In alle voorspelllingsrijtjes van de zelfbenoemde deskundigen voorafgaand aan dit seizoen stond Willem II in het linkerrijtje of bovenaan het rechterrijtje. Het liep allemaal heel anders. Feit is dat Willem II tot de laatste wedstrijd zal moeten strijden tegen degradatie. Komt het door het ontbreken van het fanatieke thuispubliek? Zijn het de blessures? Botte pech? Of toch gebrek aan kwaliteit. Na het seizoen kunnen we gaan evalueren. Laten we er eerst voor zorgen dat we er in blijven.

De degradatiestrijd is zelden zo spannend geweest als dit jaar. Leuk voor de neutrale supporter. Minder leuk voor de supporters van de betreffende clubs, waaronder wij. De onderste vijf clubs – RKC Waalwijk, Willem II, FC Emmen, VVV Venlo en ADO Den Haag – kunnen zich alle vijf nog rechtstreeks handhaven. Ze kunnen alle vijf ook nog rechtstreeks degraderen.

De degradatiestrijd heeft dit seizoen alle veel onverwachte wendingen gekregen. Willem II heeft het hele seizoen in de onderste regionen gestaan en leek zich begin dit jaar niet meer rechtstreeks te kunnen handhaven. Toen kwam er een goede fase met overwinningen tegen Sparta en SC Heerenveen en gelijke spelen tegen FC Twente en Vitesse en leek alles weer mogelijk. Toch moet Willem II nog serieus vrezen voor het herleefde FC Emmen en het totaal ineengestorte VVV Venlo. En uiteraard moet Willem II vrezen voor ADO Den Haag. ADO leek dood en begraven, maar is toch ineens uit de dood opgestaan door overwinningen tegen Feyenoord en PEC Zwolle. Zo zijn we aanbeland op Hemelvaartsdag en speelt Willem II vanmiddag een wedstrijd om het echie in en tegen Den Haag.

Willem II zal de laatste twee wedstrijden tegen ADO en Fortuna Sittard waarschijnlijk 4 punten moeten halen om zich rechtstreeks te handhaven. Met een beetje geluk en gunstige uitslagen, kunnen 4 punten ook toereikend zijn. Het zou dan ook heel mooi zijn wanneer we vanmiddag kunnen beginnen met de eerste 3 punten. Klein voordeel is dat ADO Den Haag per se moet. Een nederlaag vanmiddag tegen Willem II betekent einde verhaal in de eredivisie. Willem II blijft bij een nederlaag op doelsaldo nog boven ADO Den Haag en kan zich dan bij een overwinning tegen Fortuna Sittard ook bij een nederlaag vanmiddag nog rechtstreeks handhaven, ervan uitgaand dat VVV Venlo vanmiddag ook verliest van Ajax.

De voortekeningen op een goed resultaat vanmiddag zijn echter niet gunstig als we naar de resultaten uit het verleden kijken. Willem II won voor het laatst in 2008 in Den Haag. Toen scoorde Frank Demouge diep in blessuretijd. Vorig seizoen had aan deze negatieve reeks al een einde moeten komen. Willem II was vorig seizoen heer en meester in Den Haag en leidde soeverein met 1-3 met kansen op neer. Met de gemiste kansen kreeg Willem II het deksel op de neus. John Goossens scoorde in de slotfase het doelpunt van het seizoen en redde zo een punt voor ADO Den Haag.

De thuiswedstrijd eerder dit seizoen is er ook eentje om snel te vergeten. In een abominabel slechte wedstrijd bleef Willem II op 1-1 steken. Beide ploegen scoorden met een penalty en kregen allebei een rode kaart. Na deze wedstrijd leek Willem II zich op te werken en bleek ADO Den Haag steeds verder weg te zakken. Door twee nederlagen van Willem II en twee overwinningen van ADO zijn de ploegen toch weer bij elkaar gekomen. Om half 3 is het vele gespeculeer voorbij en zullen de spelers van Willem II moeten laten zien dat zij veel te goed zijn voor degradatie.

De wedstrijd begint vanmiddag om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Kamphuis. De wedstrijd is te volgen via ESPN 6 en via de ESPN app.

118 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments