Back in the Days: Ontlading op het Kasteel

4
1803

Naarmate de weken vorderen wordt het gemis van een mooie avond Willem II steeds groter. Biertje drinken met je maten, lekker schreeuwen op de tribunes en samen de winst vieren of het verdriet wegdrinken.

In deze tijd heeft iedereen tijd en worden de zolders opgeruimd, oude foto’s op de PC opgeschoond en komen in de diverse Whats app groepjes ook de mooiste Willem II herinneringen voorbij. Voor de Tilbo redactie voldoende aanleiding om de komende tijd de mooiste Willem II herinneringen en momenten samen te brengen. We herinneren ons allemaal de winst in de play-off finale tegen Nac, de 5-0 overwinning op PSV of de historische halve finale tegen AZ. Maar er zijn nog zoveel mooie momenten die we samen hebben beleefd. Ieder op zijn of haar eigen manier en ieder met een speciale herinnering

Vandaag: Ontlading op het Kasteel

In de tweede editie van Back in the Days (Rebirth in het Hoge Noorden) keken we terug op de eerste uitwedstrijd in het seizoen 2011-2012 in Veendam. Een geheel vernieuwd Willem II onder leiding van Jurgen Streppel startte het seizoen met een 1-3 overwinning in Veendam. Een vol uitvak met 600 meegereisde fanatiekelingen maakte de dag onvergetelijk. De uitvakken bleven vol stromen, maar de prestaties van de Tricolores werden er niet beter op. Zeker voor de winterstop speelde Willem II erg wisselvallig en door thuisnederlagen tegen Den Bosch, Almere City en kansloze uitnederlagen bij koploper Zwolle en Fortuna Sittard was de achterstand op koploper Zwolle al opgelopen tot 11 punten en was het duidelijk dat Willem II niet om het kampioenschap zou mee spelen.

Vervolgens miste Willem II na de winterstop de herstart van de competitie volledig. In de winter ging de bezem door de selectie en werden Janga, van Zaanen, Schreurs en Hutten verhuurd en kwamen daarvoor Hocher, Jens Podevijn en Genaro Snijders voor terug. Voor de kwetsbare achterhoede werd Ruud van der Rijt van Eindhoven gehaald. De verdediger kampte echter nog met een knieblessure en was niet direct inzetbaar.

Ondanks alle (of misschien wel mede door) mutaties kwam Willem II slecht uit de startblokken. Willem II begon met een kansloze nederlaag tegen MVV, gevolgd door een gelijkspel thuis tegen Eindhoven. In Den Bosch werd met 1-0 verloren van de plaatselijke FC en daarna volgde een gelijkspel (3-3) thuis tegen Helmond Sport. Willem II zakte langzaam weg op de ranglijst en zelfs een play-off plaats dreigde verspeeld te worden. In de uitwedstrijd tegen Volendam werden de Tricolores zoals elke uitwedstrijd massaal gesteund en de 1-2 overwinning deed de ploeg goed. Maar een week later volgde toch weer een nederlaag bij Sparta uit.

Het was inmiddels maart en de spanning liep op in Tilburg. De hooggespannen verwachtingen werden niet waar gemaakt en een extra jaar in de Jupiler League leek in de maak. Echter de Tricolores begonnen begin maart aan een comeback. Ruud van der Rijt was fit en vanaf de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (5-0) vormde hij het centrale duo met Arjan Swinkels. Een week later leed Willem II achteraf gezien de laatste nederlaag van het seizoen. (1-0 bij Telstar)

Na de nederlaag tegen Telstar zette Willem II de eindsprint in en er volgde 9 wedstrijden zonder nederlaag. Uit de laatste 9 wedstrijden werden 21 punten gehaald en door de overwinning bij Almere op de laatste speeldag haalde Willem II toch nog de vijfde plaats binnen. Dat betekende dat de Tricolores de eerste ronde van de play-offs over konden slaan.

De ‘play-off’-koorts en vertrouwen in een goede afloop stegen met de week. De supporters hadden weer hoop op promotie. In de tweede ronde wachtte Sparta dat als tweede in de competitie was geeindigd. Voor de thuiswedstrijd in het eigen Koning Willem II Stadion gingen de hemelsluizen in Tilburg wagenwijd open. Regen kwam met bakken naar beneden en Sparta leek het beste met de situatie om te gaan en scoorde binnen het kwartier de belangrijke uitgoal; 0-1. Willem II streed voor elke meter en het was aanvoerder Arjan Swinkels die de 1-1 maakte en Donny de Groot zette de Tricolores twee minuten later op 2-1. Het stadion ontplofte en mede door de support van de tribunes werd de voorsprong met hangen en wurgen over de streep getrokken.

Drie dagen later (zondag 13 mei mei, 14.30 uur) moesten de Tricolores de minieme voorsprong op het Kasteel verdedigen. Een nederlaag van 1-0 zou een extra jaar in de Jupiler League betekenen. Het uitvak was bomvol en stond vol achter de ploeg. In de zevende minuut ontplofte het uitvak. Hocher lobte de 0-1 binnen en Willem II had het belangrijke uitdoelpunt te pakken. Daarna was het 87 minuten (inclusief blessuretijd) billenknijpen. Sparta drong continu aan en de 1-1 van Bel Hassani in de 58e minuut deed Willem II nog meer wankelen. Keeper David Meul speelde achter de beste wedstrijd van zijn leven en de Tricolores vochten voor elke meter. Het uitvak bleef de ploeg continu steunen. Diep in blessuretijd leek Sparta toch de 2-1 (en dus verlenging) te maken, maar een wonder redding van Meul zorgde dat de 1-1 en plaatsing voor de finale op het bord bleef staan. De spanning in de laatste minuten was ondraaglijk en supporters vielen elkaar na het laatste fluitsignaal huilend van geluk in de armen.

De ontlading op het veld en tribune was gigantisch. De bevrijding was gigantisch en spelers sprintte van de andere kant van het veld om samen met de supporters de plaatsing voor de finale te vieren. Een finale waar verrassend Den Bosch (schakelde eredivionist De Graafschap uit) wachtte…het resultaat van die wedstrijd is bekend.

Met de ontlading en emoties van de spelers betaalden zij de supporters die ondanks de mindere periodes in het seizoen er altijd waren dubbel en dwars terug.

4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments