Analyse Willem II: Vier punten te weinig voor Willem II

6
1067
Fran Sol kopt de 3-0 binnen! (foto: (c) Toin Damen)

De eerste 8 wedstrijden van Willem II in de Eredivisie 2018-2019 zijn achter de rug. Willem II behaalde uit de eerste 8 wedstrijden 9 punten en staat daarmee op de 11e plaats in de Eredivisie. Een positie waar je voor de start van het seizoen voor zou tekenen, maar gezien de gespeelde wedstrijden enigszins teleurstellend is. Onze conclusie is dat we vier te punten te weinig hebben. Wat is jouw conclusie?

Voorbereiding
De voorbereiding onder leiding van Adrie Koster, Gery Vink en Onyeike verliep moeizaam. De Tricolores trainden keihard, speelde in balbezit aardige wedstrijden, maar miste in de voorbereiding aanvallende stootkracht. Pas in de laatste week van de voorbereiding werden Avdijaj en Ozbiliz gehaald voor de flanken. Kolovos liep al snel een hamstringblessure op, en dat zorgde voor een stroeve voorbereiding en start van de competitie.

Competitiestart met gemengde gevoelens
De eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen VVV Venlo legde direct de zwakte van Willem II op de flanken bloot. Noodgedwongen stonden McGarry en Croux op de buitenkanten. Willem II was veel sterker als VVV, maar een fantastisch afstandsschot van Post zorgde voor een zure nederlaag. Willem II scoorde nog wel via Sol, maar niet voor de laatste keer was de VAR Willem II ongunstig gezind. Willem II had minimaal één punt verdiend tegen de stugge Venlonaren maar stonden met lege handen.

Na de zure nederlaag tegen VVV reisden de Tricolores met in hun kielzog 300 fanatieke supporters naar Groningen. Willem II kende een moeilijke start van de wedstrijd, maar een fantastisch doelpunt van Crowley brak de ban. Willem II speelde een prima wedstrijd, en zeker na het inbrengen van Avdijaj en Ozbiliz was het duidelijk dat Willem II over een leuk team beschikt.

Galavoorstelling tegen Heracles
De overwinning in en tegen Groningen gaf Willem II vleugels tegen Heracles. De eerste kans was nog Heracles maar daarna overrompelde Willem II Heracles. Lewis als centrale verdediger, Sol met een hattrick, Avdijaj met twee doelpunten, Ozbiliz met wervelende acties, en Crowley als regisseur brachten het Tilburgse publiek in extase. Na het negatieve voetbal onder Van de Looi was het weer genieten in het Koning Willem II Stadion.

Vol vertrouwen naar Eindhoven
Met de 5-0 overwinning tegen Heracles op zak reisden de Tricolores vol vertrouwen naar Eindhoven. De landskampioen maakte zowel nationaal als internationaal grote indruk, maar Willem II opende voor het oog van 700 fanatieke uitsupporters brutaal in Eindhoven. Het eerste half uur speelde Willem II ijzersterk, raakte de paal, maar stond door twee afstandschoten toch met 2-0 achter. Daarna zorgden individuele fouten voor een geflatteerde nederlaag: 6-1

Aantrekkelijke reeks tegenstanders
Na PSV uit volgde een reeks tegenstanders waar de punten gehaald zouden moeten worden. Willem II legde een aantal spectaculaire wedstrijden tegen Excelsior (2-2) en Fortuna (4-4) op de mat, maar de wedstrijden leverden te weinig punten op. Waar tegen Excelsior nog een punt werd gered, was Willem II in Sittard aanvallend ijzersterk, maar slap verdedigen, wederom een VAR moment, zorgde voor twee onnodige verliespunten. De sfeer in het bomvolle uitvak zorgden nog voor een mooie avond.

Bekeren in Volendam
Op een doordeweekse dinsdagavond werd in de eerste ronde van de KNVB Beker Volendam verslagen met 1-2. Wederom was het uitvak bomvol. Willem II was veel sterker dan Volendam maar ‘vergat’ de wedstrijd op tijd in het slot te gooien. Ook in Volendam zorgden de Willem II supporters voor een heerlijke sfeer in en naast het uitvak. Op woensdag 31 oktober zal een vervolg worden gegeven aan het bekeravontuur met een thuiswedstrijd tegen Spakenburg.

Willem II kleurt Rood in Doetinchem
Na het spektakel in en tegen Sittard kleurde Willem II op de Vijverberg Rood en Geel tegen De Graafschap. Willem II startte zwak en net op het moment dat Willem II meer en meer in de wedstrijd kwam, zorgde een onnodige overtreding van Akkaynak voor de ommekeer. De VAR beoordeelde de overtreding (terecht) met rood. Scheidsrechter Bax was echter de gehele wedstrijd de weg kwijt, en leidde met een vrije trap op de rand van de 16 (geen overtreding Heerkens) de nederlaag in. Voor rust ontsnapte Willem II met 10 man nog aan een grotere achterstand, maar liet na rust zien dat het zelfs met 10 man sterker is dan de Graafschap. Toen Bax heel flauw ook Palacios met rood wegstuurde leek het doel te vallen voor Willem II. Maar de knokkende Tricolores hielden stand, creerden zelfs met 9 nog enkele kansjes en een puntje leek in de zak te zitten. In de allerlaatste minuut zorgde Lewis met een eigen doelpunt voor een grote deceptie. Onnodige nederlaag!

Willem II recht rug tegen Feyenoord
In een kolkend Koning Willem II Stadion werd een punt gehaald tegen Feyenoord. Wederom was de VAR niet op de hand van Willem II. Geen rood Malacia, penalty tegen. De Tricolores bleven onder het luidkeelse gezang van de fans op zoek gaan naar de gelijkmaker en de zevende treffer van Sol zorgde voor een terecht punt.

Algemene conclusie
De intentie van spelen van Willem II onder trainer Adrie Koster laat menig Willem II supportershart sneller kloppen. Tegenstanders worden opgejaagd en er wordt gespeeld om te winnen. Domme (verdedigings-) fouten hebben gezorgd voor te veel onnodig puntenverlies. Willem II had minimaal 4 punten (VVV +1 / Fortuna Sittard +2 / De Graafschap +1) moeten hebben.

Maar de manier van spelen, de intentie om te winnen zorgen ervoor dat de supporters houden van het team. Dat resulteert in volle uitvakken en sfeervolle thuiswedstrijden. Willem II leeft meer als ooit tevoren. Als één blok zullen we naar Breda reizen om de overwinning in de De Derby te halen. De eerste 8 wedstrijden van de competitie hebben laten zien dat Willem II van iedereen kan winnen, maar ook kan verliezen. Laten we ons niet gek maken in Breda en samen zorgen voor het vasthouden van deze positiviteit en gaan voor de Derbywinst!

 

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments