
ANALYSE: Willem II moet gaten in defensie dichten
Willem II kan terugkijken op een succesvol seizoen 2018-2019. Onder leiding van het trainersduo Koster en Vink behaalde Willem II de bekerfinale en eindigde het op een verdienstelijke tiende plaats in de Eredivisie. Mede door een zwak einde van de competitie werden de play-offs voor Europees voetbal net misgelopen.
Willem II liet regelmatig het voetbal zien waar het al jaren om bekend staat en wat het Tilburgse publiek graag ziet. Verzorgd en aanvallend voetbal. Vaak moest Willem II ook kiezen voor een compacte speelwijze, waarbij Willem II gokte op de omschakeling.
Daarbij viel op dat Willem II in uitwedstrijden beter presteerde dan thuis. Van de 44 punten werden er slechts 20 punten thuis behaald. Alleen Emmen, Heerenveen en NAC haalden in hun thuiswedstrijden minder punten dan de Tricolores. In uitwedstrijden was Willem II na Ajax en PSV de ploeg die het best presteerde. Willem II haalde maar liefst 24 punten in uitwedstrijden.
Opvallend was het grote aantal tegendoelpunten dat Willem II incasseerde. De Tilburgse keepers Wellenreuther en Woud moesten maar liefst 72 doelpunten incasseren. Daarmee is ook direct de zwakte van de Tilburgse ploeg zichtbaar. In uitwedstrijden kan Willem II wat verder naar achteren spelen en daarmee worden de ruimtes voor de trage Tilburgse verdedigers (Heerkens, Meissner, van den Bogert en Peters) kleiner en makkelijker te verdedigen. In thuiswedstrijden probeert Willem II het spel te maken en verder naar voren te spelen. In enkele wedstrijden zoals Den Haag, Vitesse, Ajax, PSV en Heerenveen werd Willem II in de omschakeling compleet overlopen.
Mede door blessures, schorsingen en interlandverplichtingen (Palacios) speelde Willem II afgelopen seizoen zelden met dezelfde achterhoede. Maar ook met een volledig fitte en aanwezige achterhoede werd zichtbaar dat we met name verdedigend kwaliteit en snelheid missen. Om echt stappen te zetten zal Willem II voor het nieuwe seizoen moeten investeren in snelheid, stabiliteit en duelkracht in de achterhoede.
Beide keepers (Wellenreuther en Woud) zijn jong. Zeker in het keepersvak is ervaring onder de lat erg belangrijk, maar keepers dienen ook punten te pakken en op moeilijke momenten de ploeg te helpen. Zowel Wellenreuther als Woud hebben te weinig het verschil gemaakt onder de lat. Bij een eventueel vertrek van één van de keepers is investeren in ervaren en betrouwbare keeper geen sinecure.
Palacios die als 19-jarige nieuwkomer een redelijk seizoen speelde zal na een succesvol WK onder 20 gaan vertrekken. Palacios speelde enkele goede wedstrijden, maar maakte ook regelmatig verdedigende fouten. Dat is een 19-jarige speler die voor het eerst alleen in Europa vberlijft te vergeven. Grotere zorgen hebben we over de vier beschikbare centrale verdedigers. Van den Bogert heeft de uitstraling van een stoere verdediger, maar komt simpelweg kwaliteit tekort. Meissner heeft een matig seizoen achter de rug. Is sterk in de lucht, maar mist de snelheid en wendbaarheid om met veel ruimte in zijn rug te spelen. Daarnaast is Meissner erg matig in de opbouw. Hij leidt veel balverlies door slordige inspeelpasses. Hetzelfde geldt voor Freek Heerkens. Heerkens is de ideale twaalfde man en kan hij op diverse posities in de achterhoede ingezet worden. Zijn voorkeur gaat uit naar een positie centraal achterin, maar net als Meissner komt hij daarvoor snelheid tekort. Ook Heerkens is in balbezit niet de persoon die de opbouw moet verzorgen. Heerkens is de speler die zich zal moeten gaan richten als back-up voor Lewis en als back-up voor de positie als centrale verdediger.
Jordens Peters kwam afgelopen seizoen terug van een blessure die hem meer dan een jaar aan de kant hield. Peters is inmiddels 31 jaar en mede door de blessure is het beste bij Peters er ook af. Organisatorisch en als aanvoerder is hij belangrijk voor het team, maar ook hij heeft moeite om overeind te blijven.
De enige achterhoedespeler die de kwaliteit heeft om de stap naar de subtop te maken is Fernando Lewis. Lewis begon moeizaam aan zijn periode bij Willem II, maar is inmiddels een goede rechtsback die zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje staat. Lewis miste afgelopen seizoen (te) veel wedstrijden door spierblessures.
Op het middenveld en in de voorhoede kan Wilem II met twee gerichte (verdedigende middenvelder en centrale spits) weer beschikken over voldoende talent en kwaliteit om weer in de top 10 te eindigen.
Wil Willem II echt de volgende stap gaan maken dan moeten er harde keuzes gemaakt worden in de achterhoede. Daarbij zal ingekocht moeten worden op snelheid, duelkracht en een centrale verdediger die de opbouw kan verzorgen. Een nieuwe degelijke linksback die de primaire taak heeft om de directe tegenstander uit te schakelen zal te vinden zijn, maar één of twee nieuwe centrale verdedigers die voldoen aan het pofiel (snelheid, duelkracht en opbouw) zullen met het budget van Willem II moeilijker te halen zijn.
Daarbij zullen harde keuzes gemaakt moeten worden (afscheid Peters, Heerkens en / of Meissner). Met meer snelheid in de achterhoede zal Willem II het spel kunnen gaan spelen dat Koster en Vink graag willen zien. Hoog druk zetten en ver van het doel spelen. Zonder investering in deze kwaliteiten in de achterhoede zal Willem II terug moeten vallen op de speelwijze die afgelopen seizoen veel punten in uitwedstrijden opleverde. Inzakken, compact spelen en gokken op de omschakeling.
Wil Willem II het Tilburgse publiek echt verwennen zal de keuze moeten vallen op de speelwijze waarbij Willem II zeker in thuiswedstrijden de tegenstander 90 minuten lang de wil gaat opleggen.
We zullen zien of de van zomer 2019 Willem II de (defensieve) versterkeing gaat brengen die de basis zijn voor de stap naar het linkerrijtje..