Analyse: De weken van de waarheid

10
1590
Fotoburo Toin Damen ©

Willem II kent na het succesvolle seizoen 2019-2020 een slechte start van het nieuwe seizoen. In de eerste acht wedstrijden werd alleen thuis gewonnen van Heracles Almelo (4-0) en werd een punt gehaald bij Emmen en Zwolle. Met 5 punten uit 8 wedstrijden komen de onderste plaatsen in de Eredivisie angstvallig dichtbij.

Hoe kan het dat het team dat vorig seizoen zo’n frisse en gretige indruk maakte, in dit seizoen niet op stoom komt?
Met de weken van de waarheid in het vooruitzicht, maakten we een analyse van de oorzaken. Van blessures, tegenvallende versterkingen, spelers uit vorm tot intrinsieke motivatie.

Blessures & tegenvallende versterkingen:
Op papier leek Willem II klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. De as van het team was op de keeperspositie na in tact gebleven en Joris Mathijssen had in de winterstop al voorgesorteerd op het nieuwe seizoen. Hij haalde in de winterstop vier versterkingen naar Tilburg. Recentelijk werd met Jan Arie van der Heijden ook een ervaren speler toegevoegd aan de selectie.

Gorkem Saglam sloot direct aan en liet in de eerste wedstrijd na zijn komst een groot talent te zijn. In de laatste thuiswedstrijd met publiek (Groningen 3-1) was hij als middenvelder nadrukkelijk aanwezig en zorgde voor een prachtige assist op Pavlidis. Ook dit seizoen laat Saglam zien een versterking te zijn, maar is zeker in de omschakeling nog erg kwetsbaar. Saddiki heeft door blessures ook pas enkele wedstrijden kunnen spelen. Zijn afwezigheid is vooral in de omschakeling voelbaar.

Derrick Kohn en Kwasi Wriedt werden uitgebreid gescout bij Bayern Munchen II en de talentvolle linksback en sterke spits werden al in de winterstop vastgelegd. Kohn en Wriedt bleven sterk presteren bij Bayern en dat resulteerde in een kampioenschap in de derde bundesliga. Wriedt werd topscoorder en mocht nog minuten maken in het eerste team van de winnaar van de Champions League. Beide spelers maakten indruk in de voorbereiding, maar door een gemene overtreding brak Wriedt zijn middenvoetsbeentje en ligt er inmiddels maanden uit. Zijn rentree is aanstaande.

Kohn heeft laten zien over alle kwaliteiten te beschikken die een moderne linksback nodig heeft. Heeft snelheid, levert aanvallende impulsen en kan 1 op 1 spelen. Na een sterke voorbereiding is het zichtbaar dat Kohn nog moet wennen aan voetbal op het hoogste niveau. Logisch voor een jonge speler in het buitenland, maar zijn slappe verdedigend optreden tegen PSV gevolgd door een domme rode kaart laten zien dat hij zich nog verder moet ontwikkelen. Veel potentie voor de toekomst, maar op dit moment met name verdedigend kwetsbaar.

Mede door blessures heeft Koster in de eerste 5 wedstrijden van de competitie veelvuldig moeten schuiven in zijn achterhoede. Met name op de rechtsback positie is het problematisch geweest door de blessures van Heerkens en Owusu. Heerkens was de laatste jaren een zekerheidje, maar heeft nog geen minuut gespeeld in de eredivisie. Ook zijn rentree is aanstaande. Owusu raakte net als Wriedt in de laatste fase van de voorbereiding geblesseerd. Daardoor moesten onder andere Schippers, Nelom en Saddiki als rechtsback spelen. Dat was geen succes. Echter ook Owusu haalt nog niet het niveau van zijn voorgangers Nieuwkoop, Dankerlui, Lewis en Heerkens, die vorig seizoen deze positie zeer sterk invulde.

Na het vertrek van Wellenreuther en verhuur van Woud koos Mathijsen voor Nederlands sprekende keepers met ervaring. Robbin Ruiter kwam van PSV en Brondeel werd bij Twente opgehaald. De afgelopen seizoenen was er regelmatig (in begin zeker terecht) commentaar op Wellenreuther, maar de Duitser keepte afgelopen seizoen een top seizoen waarbij hij regelmatig punten pakte. Zowel Ruiter als Brondeel stellen tot nu toe erg teleur en met name Ruiter heeft met blunders tegen Rangers en Feyenoord en onzekere uitstraling nog niet gebracht wat er verwacht werd.

Willem II heeft lang geprobeerd om Marios Vrousai definitief naar Tilburg te halen. De Griekse topclub Olympiakos hield mede door Corona vast aan een hoge transfersom en de multifunctioneel inzetbare Vrousai bleek niet haalbaar. Vrousai had het na een goede start in Tilburg wat moeilijker, maar hij was als nummer 10 en als buitenspeler inzetbaar en leverde op een korte periode na altijd een voldoende af. Zijn vervanger Yeboah in de voorhoede is een ander type speler en heeft na één goede helft tegen Heracles nog geen indruk gemaakt.

Conclusie:

Willem II leek de zaken goed op orde te hebben, maar mede door blessures in de achterhoede en van Wriedt heeft Koster veel moeten wisselen in de achterhoede. Met name centraal achterin was er voor de komst van Van der Heijden geen vervanging voor Peters en / of Holmen. De backposities zijn erg kwetsbaar gebleken, waar Kohn wisselvallig presteert en Owusu na zijn blessure tegenvalt. Met name het vertrek van Nieuwkoop en Dankerlui is niet opgevangen. De keepers en met name Ruiter presteren ondermaats.

Op het middenveld presteert Saglam naar behoren, maar is Willem II door de blessues van Saddiki erg kwetsbaar. Van der Heijden is een ervaren speler, maar heeft moeite met grote ruimtes en de omschakeling. In de voorhoede is het gemis van Wriedt voelbaar en zijn er door vertrek Dankerlui en Vrousai weinig mogelijkheden voor andere keuzes.

Mede door de onzekere tijden door Corona (budget) heeft Mathijsen keuzes moeten maken en niet alle posities dubbel kunnen bezetten. Daarbij is het vertrek van multi inzetbare spelers als Dankerlui en Vrousai voelbaar. De vervangers brengen nog niet het niveau wat Dankerlui en Vrousai brachten.

Willem II zal op zoek moeten naar een centrale verdediger die er nu en volgend seizoen (vertrek Holmen en / of Peters) direct kan staan en naar een verdedigende middenvelder die Saddiki en / of Llonch kan vervangen.

Spelers niet in vorm
Naast de vele blessures die de slelectie parten speelt, zijn de bepalende spelers niet in vorm. Holmen was vorig seizoen een zekerheid in de achterhoede, maar de Zweeds international haalt nog niet het niveau van afgelopen seizoen. Oogt onrustig aan de bal en is kwetsbaar gebleken in de 1 op 1 duels. Ook aanjagers Saddiki (blessures) en Llonch beleven een matige start van het seizoen. Llonch liet na een slecht begin tegen PSV zien dat hij op de weg terug is, maar kan nog niet de stempel drukken zoals hij dat vorig seizoenen deed.

De prestaties van Tresor staan wellicht symbool voor de zwakke start van de Tricolores. Hij laat bij vlagen zijn klasse zien, maar over de hele linie is het te weinig wat hij laat zien. Veel balverlies en foutieve keuzes. In combinatie met zijn houding zorgt dat voor irritaties bij het team en supporters. Tresor in vorm is voor Willem II buitencategorie, maar op dit moment is hij een storende factor voor het team. Het is een jonge speler en die kennen pieken en dalen. Het is aan Tresor om door hard te werken zijn niveau van november en december 2019 weer aan te tikken.

De buitenspelers presteren ondermaats. Zowel Kohlert en in mindere mate Nunnely halen bij lange na niet het niveau van vorig seizoen. Nunnely liet tegen Vitesse weer bij vlagen zijn klasse zien. Acties, diepgang en doelgerichtheid ontbrak in alle andere wedstrijden. Kohlert werkt hard, maar heeft tot op heden geen goede wedstrijd gespeeld.

Conclusie:
Van de bepalende spelers van het succesvolle seizoen haalt geen enkele speler het niveau. Deze spelers (Holmen, Tresor, Llonch) staan in de as van het team en zijn bepalend. Tel daar de zwakke optredens van Nunnely en Kohlert bij op en een groot deel van de tegenvallende prestaties van de Tricolores is verklaard.

Publiek en Teamspirit

Het afgelopen seizoen verloor Willem II in het eigen Koning Willem II Stadion alleen van Vitesse en Feyenoord. Het thuispubliek joeg de Tricolores bij elke thuiswedstrijd op en het was zichtbaar dat de spelers net dat stapje extra zette. Nipte overwinningen werden behaald, achterstanden werden omgebogen en ploegen werden vanaf de eerste minuut opgejaagd. Het is zichtbaar dat de ploeg moeite heeft met de intrinsieke motivatie om zonder de steun van het publiek een extra stap te zetten.

Ook bij uitwedstrijden ontbreekt het standaard volle uitvak. Het is aan de spelers om te bewijzen dat de motivatie ook gehaald kan worden uit de wetenschap dat ze het mooiste beroep ter wereld hebben en ze beseffen dat die fanatieke supporters op afstand de ploeg steunen en zwaar teleurgesteld zijn in de huidige prestaties van het team. Teleurgesteld in het gebrek aan passie, strijd en leeuwenmoed die de ploeg vorig seizoen regelmatig op de mat legde.

We willen het elftal zien strijden en dat persoonlijke belangen (wel/niet spelen) ondergeschikt zijn aan het clubbelang. Ondanks dat we niet op de tribunes staan leven we met het team mee en willen we strijd en passie zien.

Weken van de Waarheid
Natuurlijk zijn de blessures, gemis van de supporters en spelers uit vorm redenen voor de slechte seizoenstart. Uiteraard kun je naar het programma kijken. Met wedstrijden tegen Heerenveen, Vitesse, Twente, Feyenoord en PSV hebben we een pittig programma achter de rug, maar dat mag geen excuus zijn van het gebrek aan passie en strijd.

In de komende weken breken met de wedstrijden tegen VVV, Groningen, Fortuna Sittard en Sparta de weken van de waarheid aan. Het team mag en moet beseffen dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor succes en dat het team de komende weken de slechte start kan herstellen.

Daarbij realiserend dat de fanatieke achterban staat te trappelen om na Corona (wanneer dat ook is) het elftal weer vol passie zal gaan aanmoedigen. Maar voor nu willen we deze passie, strijd en leeuwenmoed vanuit onze huiskamer terug zien op het veld!

HUP WILLEM II

10 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments