Alles is nu anders voor Justin Mathieu

0
1546

Alles is nu anders voor ‘lastige’ Justin Mathieu
Met slechts zes goals en vier assists in 34 optredens, was het seizoen 2017/2018 er eentje om snel te vergeten voor Justin Mathieu (22). Om over zijn twee disciplinaire schorsingen in oktober en maart van het vorige voetbaljaar nog niet eens te spreken. Het stempel ‘lastige jongen’ werd zelfs op hem gedrukt. Maar dit seizoen wordt alles anders. Althans, als het aan Mathieu zelf ligt. Hij wil het tegendeel bewijzen. De voortekenen zijn goed, want met drie doelpunten en een assist in de eerste vijf duels voor SC Cambuur, zijn niet alleen de Leeuwarders op de goede weg. Ook Mathieu wil wat moois maken van dit seizoen.

Al de negatieve gevoelens, overgehouden aan het vorige seizoen, overboord gooien. Het is iets waar de Noord-Brabander, geboren in Goirle, druk mee bezig is. ,,We spelen nog niet het beste voetbal, maar tegen de teams die we de laatste wedstrijden troffen moet je gewoon punten pakken en dat deden we. Vorig jaar maakten we het onszelf soms zo moeilijk in thuiswedstrijden, dit jaar is dat een stuk anders en dat voetbalt een stuk prettiger. Er is weinig tot geen negativiteit te melden en dat hebben we ook een klein beetje aan onszelf te danken.”

Frustratie
In de selectie van Cambuur lijkt de negativiteit verdreven. ,,Vorig seizoen leefden we veel meer in een negatieve sfeer. Ikzelf ook. Het vrat aan me dat het niet goed ging. Ik wil graag belangrijk zijn voor het team en wedstrijden winnen. Als dat niet lukt, word ik negatief. Dat merk ik aan mijn stemming. Vorig jaar kwam je op de club na weer een nederlaag en dan was je daar veel mee bezig. Als er dan een paar jongens tussen lopen die niet alles geven, dan erger ik me aan die gasten en uiteindelijk zorgt het ervoor dat ik zelf ook aansluit bij dat gedrag. Dan liet ik het wat lopen op de trainingen uit frustratie.”

We hoeven minder te lopen en houden zo meer energie over
De schorsingen die Mathieu daar van trainer Marinus Dijkhuizen en na de winterstop van René Hake kreeg, zijn volgens hem illustratief voor de stemming. ,,Er waren meerdere jongens die deze schorsing konden krijgen vorig seizoen, maar ik was op die trainingen toevallig diegene die er dan bovenuit sprong. Maar ik kon er verder niks van zeggen, de trainer had gelijk. Dan komt alles erbij. Ik was nieuw, woonde net op mezelf, mijn familie was ver weg en met de club ging niet goed. Dan ontploft de bom eens een keer en dan komt er zoiets. Inmiddels ken ik de stad en de omgeving, dat maakt het een stuk makkelijker om te leven. Ik heb van mijn fouten geleerd en die gaan mij niet meer overkomen.”

Mathieu gedijt naar eigen zeggen goed in een omgeving die positief ingesteld is. ,,Daardoor ga je zelf ook beter presteren. Het voelt dit seizoen heerlijk. De sfeer binnen het team is veel beter. De nieuwe jongens uit het buitenland hebben een goede mentaliteit en werken keihard. Als we eens een keertje verliezen dit seizoen, is het volgens mij veel makkelijker om de draad weer op te pakken. Ze zijn positief en willen er wat van maken hier.”

Energie
Maar er is nog een verschil met vorig seizoen. Mathieu staat niet langer als buitenspeler opgesteld, maar als aanvallende middenvelder. ,,Vanaf de eerste dag van de voorbereiding zei de trainer dat hij het anders wilde aanpakken in dit seizoen. Ik ben iemand die graag wat meer in het centrum en aan de binnenkant speelt, dus dit komt goed uit. Ik heb meer vrijheden als we balbezit hebben en in verdedigend opzicht hoeven we alleen de pass door de binnenkant af te schermen. We hoeven minder te lopen en houden zo meer energie over.”

De nieuwe speelstijl brengt Cambuur voorlopig aan de kop van de eerste divisie. In een leeg stadion Galgenwaard wil Mathieu de eerste plaats verdedigen met zijn teamgenoten. ,,Het wordt een drukke week met volgende week de topper tegen Roda JC en tussendoor de beker (tegen Scheveningen, red.). We zijn er met zijn allen op gebrand er iets moois van te maken in dit seizoen. Ik krijg elke wedstrijd wel een kans om een goal te maken, hopelijk kan ik deze lijn doorzetten.”

Bron: https://frieschdagblad.nl