40 jaar KingSide: Een geschiedenis van vallen en opstaan

29
3075
TILBURG - Willem II - Roda JC 0-0, koning Willem II stadion, 27-08-2016, voetbal, eredivisie voetbal seizoen 2016-2017. Tifosi spandoek 120 jaar Willem II. Sfeer.

Zaterdagavond vieren we het 40-jarig bestaan van de KingSide. Voorafgaand aan de wedstrijd zullen we met alle supporters samenkomen onder de vakken A-B-C en kijken we samen vooruit naar de belangrijke wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Een mooi moment om terug te kijken op een geschiedenis van een fanatieke tribune die vele pieken en dalen kent. In 1979 kwam een groep supporters samen ‘onder de klok’ en zagen we voor het eerst een spandoek met de naam KingSide op de tribune. Op dat moment was ik drie jaar oud en ging ik aan de hand van mijn opa mee naar het Gemeentelijk Sportpark. Ik herinner me daar niet veel meer van.

Pas toen ik na een kort uitstapje met mijn oom bij RKC als jongen van 12 wekelijks op de tribune stond bij Willem II leerde ik de KingSide kennen. Zelf stond ik op de lange zijde op vak F waar Richard met de gebreide wollen trui met zijn trommel probeerde de sfeer in het saaie gemeentelijke sportpark erin te krijgen. Bij uitwedstrijden kwam ik als pubertje uit de Hasselt regelmatig de grote jongens van de KingSide tegen. Met name bij de uitwedstrijden tegen PSV, Nac en vooral in Limburg waren deze gasten altijd aanwezig en daar had je veel respect voor. De meeste van de oude garde zit nog steeds in het stadion. Echte supporters die het fundament hebben gelegd onder de huidige KingSide!

Sfeertje ;)

Na de nieuwbouw van het Koning Willem II Stadion werd er een hek geplaatst tussen de vakken B en C. Supporters zaten verspreid door het stadion en de sfeer was zelfs in de hoogtijdagen onder Co Adriaanse niet best. In 2001 kwamen enkele supporters samen en werd de Stichting KingZine opgericht. Het ‘sfeervak’ was inmiddels verhuisd naar vak N en dat zorgde in ieder geval voor meer beleving in het stadion.

Jarenlang streed Stichting KingZine voor een eigen vak aan de Korvelse Kant en de terugkeer van de KingSide in het stadion. Politie, gemeente en Alex de Coninck (destijds directeur bij Willem II) hielden jarenlang de deur gesloten. Fanatiekelingen die niet op vak N zaten hielden jarenlang de eer van de KingSide hoog, maar de echte doorbraak kwam pas na het verwijderen van het hek tussen B en C. Eindelijk was de echte rentree van de KingSide een feit. Tientallen supporters kwamen bijeen om de achterwanden van de KingSide (verf zit er nog steeds op) te schilderen en te zorgen dat het onze tribune werd. Later werden ook de lelijke groene stoeltjes vervangen door de blauwe en sierden de letters van de KingSide op onze tribune.

De KingSide werd weer op de kaart gezet bij de halve finale van de Amstel Cup tegen Ajax. Op 21 april 2005 ontving Willem II in het eigen Koning Willem II Stadion Ajax. Voorafgaand aan de wedstrijd stond het stadion in vuur en vlam door een georganiseerde pyro-actie en daarna gaf de bomvolle KingSide gas. Met de steun van het publiek wonnen de Tricolores met 1-0. De KingSide stond weer op de kaart.

Foto: Geert van Erven

De revival van de KingSide ging met vallen en opstaan, maar steeds meer jongeren vonden hun weg naar de fanatieke tribune. Samen hebben we gekeken naar rampzalige wedstrijden waarin we kansloos verloren van tien man van Heracles, weggecounterd werden door Heerenveen en onderuit gingen in de Derby. Maar één ding was zeker; de Nieuwe KingSide was en is een blijvertje.

Ook in de Jupiler League was de KingSide steevast uitverkocht en zorgden de support van de tribune (zowel thuis als uit) dat de club niet verder afzakte. De nieuwe generatie heeft de KingSide inmiddels overgenomen en de sfeer op de tribune is heerlijk. Er hangt op de KingSide een echte voetbalsfeer waar je met je maten en een biertje in de hand een topavond beleeft.

Op een moment dat een aantal fanatiekelingen op de KingSide aankondigden een groot feest voor het 40-jarig bestaan te organiseren (dank daarvoor !!!!) ga je terugdenken aan al die mooie momenten die we op de KingSide beleeft hebben. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar voor mij zijn er aantal wedstrijden die ik nooit zal vergeten.

Zo zal ik naast de genoemde halve finale tegen Ajax, de wedstrijd op 4 april 2014 tegen Dordrecht nooit vergeten. De strijd om het kampioenschap in de Jupiler League was spannend en de thuiswedstrijd tegen Dordrecht was cruciaal. De KingSide puilde uit en het was duidelijk dat we deze wedstrijd nooit konden verliezen. De tribunes trilden en binnen een kwartier was de wedstrijd beslist. Dordrecht was compleet weggeblazen door de ambiance.

Natuurlijk vergeten we ook nooit de promotie/degradatiewedstrijd tegen NAC. 22 mei 2016.De dag dat Erik Falkenburg ons na een moeizaam in de eredivisie hield en NAC nog een jaar liet ploeteren in de Jupiler League. De pitch invasion en de pure blijdschap op de tribune vergeet ik nooit meer.

Willem II – AZ – Fotografie Jules van Iperen

Vers in het geheugen ligt natuurlijk de halve finale tegen AZ. Vanaf de middag in de binnenstad tot en met de pitch invasion stonden de supporters achter de ploeg. Deze pure passie op de KingSide (en andere tribunes) zorgden voor een ongekende sfeer in het stadion. Een sfeer die de spelers op het veld aanspoorde om dat extra stapje te zetten. Een onvergetelijke avond!

Slechts 3 herinneringen aan mijn tijd op de KingSide. Als ‘oude’ supporter op de KingSide ben ik enorm trots op de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Met dank aan een aantal fanatiekelingen die jarenlang zijn blijven trekken aan de sfeer en beleving op de tribune. De samenhorigheid op de tribune is groot en de sfeer groots. Ik geniet elke wedstrijd van de beleving onder leiding van de capo op de KingSide. (zwaar respect hoe hij de boel aanjaagt!)

Hopelijk is het voor de club duidelijk dat de supporters op de tribune het fundament zijn van de club. Vele supporters hebben de afgelopen jaren ongekend veel tijd gestoken in sfeeracties, feesten, busreizen en de ontwikkeling van de sfeer op de tribune. Door al deze inspanningen is de sfeer en beleving gekomen zoals we die nu kennen. Sfeer waarom heel veel jonge supporters zich aansluiten bij Willem II en op school, in de straten en op hun voetbalclubs de songs van de KingSide uit volle borst meezingen. Niet de prijsdifferentiatie maar de sfeer in het stadion zorgt dat het stadion steeds voller loopt. Iedereen wil erbij horen. Laten we als supporters en club zorgen dat we het momentum vasthouden en open en eerlijk blijven communiceren.

Nu richten we ons op de wedstrijd tegen RKC. Ik roep iedereen op om om 17.00 uur aanwezig te zijn onder de KingSide. Het is jullie feestje. Daarna gaan we zoals altijd achter onze ploeg staan. Geniet van deze mooie avond en laten we Willem II naar de subtop van de Eredivisie schreeuwen.

En vergeet niet….INHAKEN!!!!

Wij zijn Willem II!

John Nr. 1

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Dirruk
Gast
Dirruk

RIP Fred.

Morgen op het feestje van 40 jaar King Side drink ik een colaatje light op je.

Jij bent een van die vele figuren die de King Side mee heeft gemaakt tot wat het nu is, en al kwam je de laatste jaren niet mee bij ons cluppie was je voor mij een echte Willem ll-er.

Henkie013
Lid
Henkie013

Godver, dat is schrikken. Ik zie hem nog staan in zijn opvallende trainingspak of in zijn Celtic-shirtje. Oude strijder met een hart van goud. En ook Fred was voor niemand bang. RIP

Keiebaant
Lid
Keiebaant

Fred kon zelf ook geweldig voetballen ! ik denk misschien wel Tilburgse beste zaalvoetballer in zijn tijd. en er toen waren veel goede zaalvoetballers in Tilburg

Invictus
Lid
Invictus

Vandaag is oud King Side supporter Rooie Fred ( Leijten) helaas veel te vroeg overleden. Is het mogelijk om daar door middel van een doekske steun te betuigen aan de nabestaanden?

Invictus
Lid
Invictus

Wie is die zieke ziel met zijn duim omlaag?

Susan leijten
Gast
Susan leijten

Bedankt voor het eerbetoon aan mijn man en onze vader en voor die gene met de duimpjes omlaag 🖕

TilBrow@
Beheerder

Schrik ik van, jaren met Fredje gevoetbald bij Broekhoven. Geweldige lichting op Broekhoven met Feskens er ook bij. Vaak gelachen op de training als die over de zeik was en ruzie met de trainer v. Mechelen en die met de cornervlag te lijf wilde gaan. Broer van Fredje was de voortrekker van de Fanclub D’n Beitel. RIP Fred.

RoemenGlorieVakE
Lid
RoemenGlorieVakE

Pak een oud laken, een spuitbus of verfkwast en klaar.

RIP Rooie Fred.

Invictus
Lid
Invictus

RoemenGlorieVakE: zo simpel kan het inderdaad zijn. Door omstandigheden bezoek ik helaas nog maar zelden het stadion. Neemt niet weg dat ik mijn club actief volg via Fox. Ik ken Fred van de tijd (jaren 80) dat ik als actief King Side supporter uit en thuis wedstrijden bezocht.

RoemenGlorieVakE
Lid
RoemenGlorieVakE

Vallen en opstaan inderdaad. Eind jaren negentig bestond de KingSide alleen nog maar uit een klein groepje onderaan Vak B. Ik zie ze nog zitten. Ze hadden vocaal niks in te brengen wanneer clubs als FC Utrecht of Feyenoord langskwamen en die heel vak C en D mochten vullen, maar die gasten hielden wel de Kingside in leven. Wat een ontwikkeling hebben we sinds die tijd doorgemaakt. Mogen we allemaal trots op zijn, maar zeker ook die gasten die toen onderaan op B bleven zitten. Respect!

Jannnnb
Gast
Jannnnb

Benieuwd wat we kunnen verwachten qua sfeer zaterdagavond! No pyro No party

patje1896
Lid
patje1896

Mooi Stuk weer John. Ik sta (en tegenwoordig zitten) al weer ongeveer 40 jaar op de KING SIDE , en het mooie is de verbroedering van jong en oud. Ik kan hier dan ook intens van genieten zeker met de Away Days die we dan bijna geen missen , vroeger gingen we met de trein of eigen vervoer dat waren nog eens tijden. Nu kijken we met de Oude Garde vanuit vak A met een glimlach van oor tot oor naar hoe het gaat op de vakken B en C met KS79 en Hoekie C en hoe dat Kees de… Lees verder »

Zero13
Gast
Zero13

Dit weerzien is goud. Jong en oud samen…zoals het hoort…zin in

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

40 jaar KingSide: Een geschiedenis van vallen en opstaan
————

Dat vallen en opstaan daar wordt je sterker van zeggen zn altijd. Zie wat we nu bereikt is is top die gezegde komt mooi uit in die 40 jaar. Het top hoe het nu is. Maar we moeten nooit tevreden zijn.om het moment dat we dat zijn heb je kans dat je gaat verslapen en het weer minder wordt.

Wat er om het veld gebeurt hebben we geen 100% invloed op. Maar op de tribune wel.

🔴⚪🔵Wij zijn Willem II🔴⚪🔵

Voor altijd Willem II
Gast
Voor altijd Willem II

Mooi zo als het er nu aan toe gaat, en qua beleving is het in al die jaren nog nooit geweest zoals nu. En toch was de tijd in het oude stadion voor mij net zo bijzonder. Als 14 jarig menneke op het fietsje naar het stadion met je maten en verliefd geworden op deze mooie club. En nu, 32 jaar later met de zelfde spanning naar een wedstrijd toe leven, geen rust in je donder hebben tot je bij het stadion bent en dat de uitslag van de wedstrijd je gemoedstoestand voor de rest van de week bepaald. Ik… Lees verder »

MarathonMan66
Lid

Mooi stuk John. Heel goed verwoord. Zin in morgen.
Over 40 jaar zie ik een King Side XXL.

wiellemii
Lid
wiellemii

Hele treffende zin wink

Niet de prijsdifferentiatie maar de sfeer in het stadion zorgt dat het stadion steeds voller loopt

SargentD
Lid
SargentD

Als ik dan toch ergens over zou moeten zeuren dan was dit de enige zin in heel het stukje. Het is geen kwestie van of/of natuurlijk. Alle beetjes kunnen helpen. Al ben ik het er 1000% mee eens dat vooral de toegenomen sfeer een enorme bijdrage levert!

ETAHRWB
Gast
ETAHRWB

Super stuk John!kan niet beter verwoorden ik kom vanaf mijn7/8 en geniet elke wedstrijd van wat erop de kingside staat en gebeurt nu staan die van mijn daar en die haken zeker in!!

Ik haak ook zeker in!

Louis Depuyt
Gast
Louis Depuyt

Godverdomme….ik sta op de foto. Deze foto heeft ooit in de V.I. gestaan. Kan me het moment nog herinneren dat hij werd genomen. Het artikel wat erbij verscheen was niet al te positief voor WII. Raadsel voor iedereen: Wie ben ik? Hint..boven het witte sjaaltje..

gejes
Lid
gejes

ik ben die met het witte sjaaltje smile weet nog dat de foto genomen werd en ik dacht: kom, ik laat eens heel stoer mijn sjaaltje zien. 40 jaar later vind ik dat best lief lol

Plekhaor
Gast
Plekhaor

Den Dave! 😉

job013
Lid
job013

Jong & Oud. Samen 1.

Zwaar veel respect voor de oudere generaties. Laten wij er voor zorgen dat de ‘oudjes’ komende jaren trots op ons worden.

KS79.

patje1896
Lid
patje1896

Duimpje omhoog

djorisnul13
Lid

Wederom top verwoord John! Altijd respect voor de ‘oudere’ generatie die er altijd heeft gestaan en er nu ook nog staat. Ook respect voor de wijze waarop de ‘oudere’ generatie de jongere en nieuwe generatie de ruimte heeft gegeven om stappen te maken op het gebied van sfeer en beleving. Je hebt nog weleens het gevoel dat het juiste de oudere supporters zijn die bij andere clubs de ontwikkeling van een nieuwe generatie supporters tegenhouden. Iedere generatie zijn/of haar eigen beleving, maar uiteindelijk met één doel: de trots op/van de club hoog houden. Nu al zin om al die verschillende… Lees verder »

Let It Snow
Lid
Let It Snow

Mooi gesproken John, gas op die lollie morgen. Net als bij Dordrecht FC Efteling binnen 15 mins helemaal wegblazen door de ambiance

Forza Willem II
Lid
Forza Willem II

Het zou gaaf zijn als er een boek zou uitkomen van 40 jaar KingSide van de oprichting tot nu met foto’s en verhalen

Trots op de club
Gast
Trots op de club

Hier mag wel een doneeractie voor opgezet worden! Haal oude herinneringen uit de doos, foto’s van vroeger en verhalen van de oude/jonge garde en vullen dat boek!

Een collectors-item voor iedereen met een rood wit blauw hart

patje1896
Lid
patje1896

En de oude herinneringen terug laten komen op de achterwand van de KING SIDE dat zou mooi zijn !!!!!!!!!