40 jaar KingSide: Een geschiedenis van vallen en opstaan

29
3251
TILBURG - Willem II - Roda JC 0-0, koning Willem II stadion, 27-08-2016, voetbal, eredivisie voetbal seizoen 2016-2017. Tifosi spandoek 120 jaar Willem II. Sfeer.

Zaterdagavond vieren we het 40-jarig bestaan van de KingSide. Voorafgaand aan de wedstrijd zullen we met alle supporters samenkomen onder de vakken A-B-C en kijken we samen vooruit naar de belangrijke wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Een mooi moment om terug te kijken op een geschiedenis van een fanatieke tribune die vele pieken en dalen kent. In 1979 kwam een groep supporters samen ‘onder de klok’ en zagen we voor het eerst een spandoek met de naam KingSide op de tribune. Op dat moment was ik drie jaar oud en ging ik aan de hand van mijn opa mee naar het Gemeentelijk Sportpark. Ik herinner me daar niet veel meer van.

Pas toen ik na een kort uitstapje met mijn oom bij RKC als jongen van 12 wekelijks op de tribune stond bij Willem II leerde ik de KingSide kennen. Zelf stond ik op de lange zijde op vak F waar Richard met de gebreide wollen trui met zijn trommel probeerde de sfeer in het saaie gemeentelijke sportpark erin te krijgen. Bij uitwedstrijden kwam ik als pubertje uit de Hasselt regelmatig de grote jongens van de KingSide tegen. Met name bij de uitwedstrijden tegen PSV, Nac en vooral in Limburg waren deze gasten altijd aanwezig en daar had je veel respect voor. De meeste van de oude garde zit nog steeds in het stadion. Echte supporters die het fundament hebben gelegd onder de huidige KingSide!

Sfeertje ;)

Na de nieuwbouw van het Koning Willem II Stadion werd er een hek geplaatst tussen de vakken B en C. Supporters zaten verspreid door het stadion en de sfeer was zelfs in de hoogtijdagen onder Co Adriaanse niet best. In 2001 kwamen enkele supporters samen en werd de Stichting KingZine opgericht. Het ‘sfeervak’ was inmiddels verhuisd naar vak N en dat zorgde in ieder geval voor meer beleving in het stadion.

Jarenlang streed Stichting KingZine voor een eigen vak aan de Korvelse Kant en de terugkeer van de KingSide in het stadion. Politie, gemeente en Alex de Coninck (destijds directeur bij Willem II) hielden jarenlang de deur gesloten. Fanatiekelingen die niet op vak N zaten hielden jarenlang de eer van de KingSide hoog, maar de echte doorbraak kwam pas na het verwijderen van het hek tussen B en C. Eindelijk was de echte rentree van de KingSide een feit. Tientallen supporters kwamen bijeen om de achterwanden van de KingSide (verf zit er nog steeds op) te schilderen en te zorgen dat het onze tribune werd. Later werden ook de lelijke groene stoeltjes vervangen door de blauwe en sierden de letters van de KingSide op onze tribune.

De KingSide werd weer op de kaart gezet bij de halve finale van de Amstel Cup tegen Ajax. Op 21 april 2005 ontving Willem II in het eigen Koning Willem II Stadion Ajax. Voorafgaand aan de wedstrijd stond het stadion in vuur en vlam door een georganiseerde pyro-actie en daarna gaf de bomvolle KingSide gas. Met de steun van het publiek wonnen de Tricolores met 1-0. De KingSide stond weer op de kaart.

Foto: Geert van Erven

De revival van de KingSide ging met vallen en opstaan, maar steeds meer jongeren vonden hun weg naar de fanatieke tribune. Samen hebben we gekeken naar rampzalige wedstrijden waarin we kansloos verloren van tien man van Heracles, weggecounterd werden door Heerenveen en onderuit gingen in de Derby. Maar één ding was zeker; de Nieuwe KingSide was en is een blijvertje.

Ook in de Jupiler League was de KingSide steevast uitverkocht en zorgden de support van de tribune (zowel thuis als uit) dat de club niet verder afzakte. De nieuwe generatie heeft de KingSide inmiddels overgenomen en de sfeer op de tribune is heerlijk. Er hangt op de KingSide een echte voetbalsfeer waar je met je maten en een biertje in de hand een topavond beleeft.

Op een moment dat een aantal fanatiekelingen op de KingSide aankondigden een groot feest voor het 40-jarig bestaan te organiseren (dank daarvoor !!!!) ga je terugdenken aan al die mooie momenten die we op de KingSide beleeft hebben. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar voor mij zijn er aantal wedstrijden die ik nooit zal vergeten.

Zo zal ik naast de genoemde halve finale tegen Ajax, de wedstrijd op 4 april 2014 tegen Dordrecht nooit vergeten. De strijd om het kampioenschap in de Jupiler League was spannend en de thuiswedstrijd tegen Dordrecht was cruciaal. De KingSide puilde uit en het was duidelijk dat we deze wedstrijd nooit konden verliezen. De tribunes trilden en binnen een kwartier was de wedstrijd beslist. Dordrecht was compleet weggeblazen door de ambiance.

Natuurlijk vergeten we ook nooit de promotie/degradatiewedstrijd tegen NAC. 22 mei 2016.De dag dat Erik Falkenburg ons na een moeizaam in de eredivisie hield en NAC nog een jaar liet ploeteren in de Jupiler League. De pitch invasion en de pure blijdschap op de tribune vergeet ik nooit meer.

Willem II – AZ – Fotografie Jules van Iperen

Vers in het geheugen ligt natuurlijk de halve finale tegen AZ. Vanaf de middag in de binnenstad tot en met de pitch invasion stonden de supporters achter de ploeg. Deze pure passie op de KingSide (en andere tribunes) zorgden voor een ongekende sfeer in het stadion. Een sfeer die de spelers op het veld aanspoorde om dat extra stapje te zetten. Een onvergetelijke avond!

Slechts 3 herinneringen aan mijn tijd op de KingSide. Als ‘oude’ supporter op de KingSide ben ik enorm trots op de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Met dank aan een aantal fanatiekelingen die jarenlang zijn blijven trekken aan de sfeer en beleving op de tribune. De samenhorigheid op de tribune is groot en de sfeer groots. Ik geniet elke wedstrijd van de beleving onder leiding van de capo op de KingSide. (zwaar respect hoe hij de boel aanjaagt!)

Hopelijk is het voor de club duidelijk dat de supporters op de tribune het fundament zijn van de club. Vele supporters hebben de afgelopen jaren ongekend veel tijd gestoken in sfeeracties, feesten, busreizen en de ontwikkeling van de sfeer op de tribune. Door al deze inspanningen is de sfeer en beleving gekomen zoals we die nu kennen. Sfeer waarom heel veel jonge supporters zich aansluiten bij Willem II en op school, in de straten en op hun voetbalclubs de songs van de KingSide uit volle borst meezingen. Niet de prijsdifferentiatie maar de sfeer in het stadion zorgt dat het stadion steeds voller loopt. Iedereen wil erbij horen. Laten we als supporters en club zorgen dat we het momentum vasthouden en open en eerlijk blijven communiceren.

Nu richten we ons op de wedstrijd tegen RKC. Ik roep iedereen op om om 17.00 uur aanwezig te zijn onder de KingSide. Het is jullie feestje. Daarna gaan we zoals altijd achter onze ploeg staan. Geniet van deze mooie avond en laten we Willem II naar de subtop van de Eredivisie schreeuwen.

En vergeet niet….INHAKEN!!!!

Wij zijn Willem II!

John Nr. 1

29 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments