Home » Headlines » Minachting, onkunde… De schaamte voorbij.

Minachting, onkunde… De schaamte voorbij.

Sinds de discussie omtrent een sponsoruiting boven het clublogo op het shirt is Stichting KingZine nogal scherp op de gemaakte afspraken. Ondanks dat in de vastgestelde richtlijnen nadrukkelijk was afgesproken dat dit NIET is toegestaan, kwam het er uiteindelijk toch. Onder druk wordt alles vloeibaar en niemand wil het afketsten van een mooie sponsordeal op z’n geweten hebben. Met meerderheid van stemmen in de clubraad (de enige stemmen tegen waren van Stichting Kingzine en de Supportersclub) werd goedkeuring gegeven. Die mooie sponsordeal, die kwam er overigens nooit…

Willem II staat voor een uitdaging. Willem II wil groeien, een stabiele middenmoter worden. Daarvoor is een hogere begroting noodzakelijk. Enerzijds door in te steken op datgene waar Willem II bekend om stond, jonge talenten en/ of spelers met een “krasje” binnen halen, laten excelleren en later met winst verkopen. Anderzijds door het aantal toeschouwers te laten groeien d.m.v. uitbreiding van het stadion en ten laatste door meer en/ of betere sponsoren te vinden. Wij zullen de laatste zijn die sponsoren willen wegjagen, iedere ondernemer met een rood-wit-blauw hart is van harte welkom.

In eerste instantie reageerden we dan ook enthousiast toen Willem II communiceerde dat het met Cleanprofs een nieuwe sponsor had gevonden die een “substantiële” bijdrage gaat leveren aan de begroting van Willem II.

Maar dan blijkt:
– Dat ook deze positie op het shirt conform de richtlijnen voor het shirt NOOIT had mogen worden toegezegd aan een sponsor
– Dat de jongens van Tifosi op het laatste moment geïnformeerd worden dat ze (weer) een stuk van het stadion kwijt raken omdat er op de lange zijde een sponsoruiting moet komen voor Cleanprofs

En dan breekt onze klomp…
Voordat het plaatsen van Tricorp boven het sponsorlogo is goed gekeurd door de Clubraad had Willem II al eens getracht dit door te voeren door de richtlijnen aan te passen en ter goedkeuring aan te bieden aan de clubraad. Door de grote weerstand die dat opriep, is dat echter nooit geaccordeerd, sterker nog, Willem II trok zijn keutel in en beloofde het document niet opnieuw in stemming te brengen.

Één van de aanpassingen?
Op de achterzijde staat altijd het Tilburg logo. Gedrukt in blauw en goud. Op de achterzijde is een wit vlak beschikbaar voor de shirtsponsor, maximaal 400 cm2. Daaronder komt het rugnummer en onder het rugnummer de naam van de speler of de naam van een sponsor. Verder zijn er geen uitingen toegestaan.

Door een “foutje” is dit document echter “per ongeluk” toch als leidraad gebruikt in de onderhandelingen. En dat foutje kwam pas ter sprake toen wij er om vroegen. En toen we er om vroegen? O ja, toen kwam pas ter sprake dat er een stuk boarding vrijgemaakt moest worden voor (weer) een sponsoruiting.

En nogmaals. Sponsoren moeten we koesteren, maar niet ten koste van alles! In onze ogen worden er concessies gedaan die niet alleen ongewenst zijn, maar ook onnodig. Er is zoveel “laaghangend fruit” dat het geld bijna voor het oprapen ligt:
– Het regelen van een fatsoenlijke campagne omtrent de SCC’s
– Zichtbaarheid van Willem II in het centrum, in de regio, eigenlijk overal
– Het fatsoenlijk organiseren van Koningsdag
– Het spelen van een wedstrijd op Koningsdag, of dan in ieder geval de beloofde wedstrijd in de regio wel door laten gaan
– Het beschikbaar hebben van merchandise wanneer dat wenselijk is, zoals tijdens de voorbereiding, of bijvoorbeeld het shirt tijdens de open dag

En dan te bedenken dat er een hele club niet alleen fanatieke supporters, maar ook zeer kundig onderlegde supporters, verenigd in de Klankbordgroep Marketing & Communicatie telkenmale wordt afgewezen omdat “de priorteit elders ligt”. Wie het dan wel op pakt? Niet Willem II, want daar ontbreekt het altijd aan capaciteit, prioriteit of kwaliteit. Of misschien wel aan alle drie.

En wat te denken van het totale gebrek aan communicatie omtrent de onthulling van het standbeeld van Jan van Roessel. Een UNIEK standbeeld, volledig geïnitieerd, gefinancierd en gerealiseerd door supporters.

In plaats van gebruik te maken van de open kansen schiet Willem II keer op keer volledig mis. Sterker, er wordt gekozen voor de weg van de minste weerstand. Verkoop maar het shirt, onze trots, onze tricolores. De traditieclub Willem II is hard op weg z’n ziel te verliezen. Minachting van de supporters. Onkunde op kantoor… De schaamte voorbij.

Stichting KingZine

Aanvulling:
Zondag staat de start van de competitie weer op het programma. Willem II begint met 7 nieuwelingen die voor het eerst het rood-wit-blauw dragen in een officiële wedstrijd. Ondanks dat we teleurgesteld zijn laten we ons plezier niet vergallen door dit soort zaken. Maak er een mooie dag van met je maten en support Willem II. Cafe De Kok is reeds om 11:30 open, bij het stadion is het om 13:00 Happy Hour. Heet onze nieuwelingen een warm welkom en support de Tricolers naar de eerste 3 punten van het seizoen! Leev’ hoezee, voor Willem II, horen wij overal!

34 reacties

 1. Ik merk dat de discussie met name op het financiële aspect wordt gevoerd; hebben we het geld hard nodig of niet? Het lijkt me dat iedereen het er over eens is dat nieuwe sponsoren van harte welkom zijn en dat initiatieven om geld binnen te halen toegejuicht worden. Waar de discussie mijn inziens echt over gaat (of zou moeten gaan) is het feit dat Willem II klakkeloos voorbij gaat aan de inspraak van verschillende supporter organen. Sterker, door zonder overleg eenzijdig besluiten door te voeren waar normaliter overleg / een stemming aan vooraf dient te gaan, toont aan dat Willem II deze organisaties niet serieus neemt en schaadt het onderling vertrouwen. Persoonlijk maakt een naam of sponsoring op het shirt mij niet heel erg uit. Tegen de afspraken in (of eigenlijk zonder afspraken) op eigen initiatief besluiten doorvoeren is in mijn ogen kwalijker. Goed, blij dat we ons over dit soort zaken druk kunnen maken. Als we dat blijven doen het komende jaar zal het met de prestaties op het veld wel goed zitten.

  1

  0
 2. Willem II is een B.V. (Besloten Vennootschap), oftewel een onderneming die zoveel mogelijk winst moet maken voor de aandeelhouders. Daar heb je een andere mentale instelling bij nodig dan bij een vereniging, wat Willem II ooit was. Daarbij komt dat de mens en dus “de voetbalwereld” ontzettend veranderd zijn, geld is voor heel veel mensen waar het leven om draait… Op dit moment ziet het er naar uit dat de handel van Willem II het verhuren van ruimte waar reclame-uitingen geplaatst worden is. (Wie weet heet het stadion volgend jaar wel “Koning Marks Willem II casinostadion”.) Misschien is die handel over 10 – 20 jaar wel het verkopen van entreekaarten van voetbalwedstrijden. Je weet maar nooit bij ondernemingen die “met de tijd meegaan”. 

  2

  1
 3. Gaat goed bij de ratjes!👍😂

  7

  4
 4. Cards

  Shirt was toch al een grote reclamezuil en dit gezeik achteraf kan ik ook best missen. Club doet toch waar-die zin in heeft en met dit kwaai gedoe schiet ook niemand iets mee op. Je bedoelt het goed, maar denk na of je inspanningen wel zin hebben in zo’n clubraad waarin supportersbloed-zweet-tranen het altijd zal afleggen tegen koude, dode muntjes. Accepteer dat Willem II begonnen is aan een nieuwe groei en dat groeien altijd pijn zal doen. Misschien is het een beter idee om zo’n vergaderclub even te laten voor wat het is en om die tijd, energie en middelen te steken in het faciliteren van mensen die Willem II graag willen helpen, daar specifieke vaardigheden of kennis voor hebben, maar er via de officiële lijnen geen ruimte voor krijgen. Collecteer anders eens voor die Klankbordgroep, geef die gasten eens wat geld om wat moois neer te zetten. Ze presenteren het plan bij Kingzine/Supportersclub, er wordt wat gecollecteerd en eventueel wat bijgelegd en dan kijk je wat eruit komt. Je spandoeken zijn overduidelijk ontzettend goed, in het stadion zit het gewoon heel erg goed. Probeer ook zoiets buiten het stadion te regelen, maar reken in het begin zeker niet op vergaderclubs als clubraden en zet liever in op initiatieven van handige supporters.

  5

  1
  • De supporters in de Clubraad waren tegen begrijp ik. Maar aangaande het niet nakomen van afspraken omtrent het shirt moeten toch ook de amateurs en de vrijwilligers hier bezwaaar tegen hebben. Of is de eerste partij afgekocht en de laatste groepering opgedragen voor te stemmen, omdat ze anders buiten worden gegooid?

   0

   1
 5. Ongelofelijk gezeur. De club wordt financieel steeds stabieler en jullie gaan zitten zeuren over het shirt. 

  15

  4
 6. Forza Willem II
  Forza Willem II

  Verschillende meningen, promotie degradatie, champions league Uefa cup. Kampioen. Promotie degradatie wedstrijden. bijna failliet. Winnen in Amsterdam. Vreugde en verdriet dat alles wat un clubliefde zit. Iederéén van harte gefeliciteerd met de 121e verjaardag van onze club🎈🎉🍻🎂

  En dat we nog maar veel mogen mauwen hier oa op Tilbo dat betekent dat de club leeft!!!!

   

  12

  0
 7. Ik leef op dit moment heel erg in tweestrijd. Ene kant helemaal terecht wat hierboven staat. Ook het punt van Rammelaar, we hebben gewoon geen (nou ja een gebrek) aan capabele mensen om een organisatie als BVO te besturen. Het lijkt steeds meer naar een zakelijke kille club te worden die liever geen supporters heeft. Aan de andere kant kijk ff waar we vandaan komen en waar we nu in zitten. Gaan we de stap naar de middenmoot zetten of blijven we een degradatie kandidaat. We gaan het stadion overnemen en verbouwen zodat we er meer inkomsten uit kunnen halen. Daar is geld voor nodig veel geld en dat we daarvoor een paar jaar een 2e rug sponsor nodig hebben en wellicht zelfs broeksponsor en sokkensponsor… daar zou ik nog wel mee kunnen leven. Alleen vrees ik ook dat we dit dan niet meer gaan terug draaien.

  8

  0
 8. Ik verafschuw dit artikel eerlijk gezegd. Het wordt gewoon bijna niet meer leuk om naar Tilbo te gaan. Alle artikelen worden wel héél eenzijdig gebracht. Er zijn genoeg supporters die een hele andere mening hebben dan de mening geformuleerd in dit artikel. Jammer dat daar helemaal geen aandacht voor is, deze mensen zijn net zo goed supporter. Tilbo is er toch namens alle supporters? In mijn mening zijn deze sponsor uitingen bittere noodzaak, niet eens om te groeien, maar om niet achterop te raken. Bij al onze concurrenten hangt het vol met sponsorborden, zelfs vele malen meer. Zij groeien daardoor (veel) harder, wat betekend dat wanneer je dit niet doet, je achterop raakt t.o.v. je concurrentie. Dan gaan we niet naar de middenmoot, dan degraderen we weer.Ik vind dat KingZine en Tifosi natuurlijk zijn mening mogen hebben, maar alsjeblieft niet namens alle supporters van Willem II. Ik en met mij nog vele andere, zijn het er namelijk zéér mee oneens!Het gaat hier niet om een kwestie van goed of slecht beleid, het gaat hier gewoon om 2 verschillende meningen. Laten we met z’n alle hier niet zo moeilijk over doen. In het stadion is nog genoeg plaats voor spandoeken: de hele eretribune, bovenaan de vakken, allemaal fantastisch 🙂 Gewoon accepteren dan het noodzakelijk en/of je mening een beetje nuanceren Tilbo. Een mening kan je hebben, maar graag niet generaliserend en eenzijdig worden, dat zou jammer zijn.In ieder geval, tot zondag iedereen!

  50

  6
  • Pim

   Dit is de mening van Stichting KingZine. Het staat vrij een andere mening te hebben natuurlijk. Stuur anders een Your Voice in waar jij je mening uiteenzet; die wordt ook gewoon gepubliceerd hoor!

   7

   1
   • koen verhoeff
    koen verhoeff

    Veel duimpjes omhoog voor Bas. Natuurlijk moet de Stichting hier zijn mening kunnen ventileren. Ik zou het echter op prijs stellen als Kingzine zich ook eens liet horen en stelling nam als onze club weer eens een boete aan de broek krijgt ivm wangedrag van supporters.

    12

    2
 9. Ik ben blij dat Dirruk zich weer eens in de discussie mengt.

  5

  9
 10. Forza Willem II
  Forza Willem II

  Ook idee om ons shirt zoveel  mogelijk  in takt te houden (heb het al eerder elders aangegeven) is obligaties kopen maar dan moeten het wel meer mensen  doen en niet zo als de vorigekeer.

  0

  3
  • wa un beleid

   slecht idee, een sponsor geeft en krijgt er publiciteit voor terug.

   Met obligaties krijgen supporters een belang in de club die eens weer moet worden afgelost.

   Maar als jij geld in de collectebus wil storten staat dat jou vrij. Zoals ik ook gul heb gegeven tijdens de bijna teloorgang van onze club.

    

   1

   0
   • Forza Willem II
    Forza Willem II

    Maar sponsor(s)

    Krijgen wel een x aantal gratis seizoenkaarten en mogen om de 14 dagen zuipen en eten. Dat krijgen wij niet dus denk dat het tegen elkaar wegvalt

    0

    1
 11. Doe niet zo zuur. Je lijkt Anton Geesink wel met je reglementen en statuten.

  9

  9
 12. Met andere woorden: OPDOEKEN die clubraad op vier mensen na. Wat voor waarde hecht jezelf aan een orgaan waar je zelf in zit en je je eigen gemaakte afspraken niet nakomt.Had je net zo Verbunt kunnen laten zitten, dan had je zeker geweten dat de club naar de klote gaat.

  1

  5
 13. Sogetup

  Minder mooi, mee eens. Meer geld: wel mooi. Ik zat net ado-fcu samenvatting te kijken. Bij fcu ook geen spelersnamen, maar 2 sponsors onder en boven het rugnummer. Met name er onder loeigroot. Geen gezicht, maar het zal wel wat op leveren. En dat is nou eenmaal nodig. Ook voor “grotere” clubs blijkbaar.  Sowieso heel lelijk, het uit shirt van fcu, maar dat terzijde. 

  15

  2
  • Sogetup

   Kleine aanvulling: Overigens snap ik de frustratie wel. Hoe het verlopen is met zowel shirt als stadion is niet netjes en iet leuk voor mensen die zich zo inzetten voor de club. WII moet het dan maar goed maken door minstens 12e te worden 🙂

   7

   1
  • Bij Den Haag ook niet

   0

   0
 14. Man man, waar maakt iedereen zich toch druk om…

  Als we degraderen omdat we geen goed spelersbudget hebben, hoor ik iedereen klagen. Nu kunnen we een sponsor zover upgraden det we er echt beter van worden als club, ist weer niet goed…

  Vind ik het er mooier uit zien zo? Nee. Zeker niet. Maar ben eens eerlijk, wat maakt dat in godsnaam nou toch uit?!? Ik wil winnen, ik wil de beste zijn, ik wil gvd het beste eruit halen. Dan maar zonder naam op het shirt…

  De clubraad zijn we het volgens mij we over eens; dat heeft op deze manier geen toegevoegde waarde. Maar als iedereen tegen is, behalve de supporters afvaardiging, dan zal dat ook wel iets zeggen toch?

  Laat ze daar nou maar hun ding doen, volgens mij hebben we eindelijk na vele slecht jaren, nu niet al te veel te klagen. Kap er dus ook mee.

  Forza WII!!!

  41

  19
  • de rammelaer
   de rammelaer

   Ben eigenlijk wel benieuwd wat je van de rest van de punten vindt? Tuurlijk willen we groeien maar met meer capaciteit en visie op het kantoor had het shirt gewoon het mooiste shirt van Nederland gebleven en waren deze fratsen helemaal niet nodig geweest.

   7

   11
 15. UNITED

  Dit soort streken zijn volgens mij ook onderdeel van de traditie van Willem II. Sinds 1896 verneuken ze al van alles op kantoor.

  9

  19
 16. Forza Willem II
  Forza Willem II

  Overgens neem ik aan dat we het shirt massaal laten liggen als ie uitkom 9 sept? Dan maak je iets van un statement.  Want anders zetten we ons eigen wel voor LuL klagen over het shirt maar vervolgens wel kopen!!!!

  18

  30
  • Moker

   Helemaal mee eens! Gewoon een ander ‘eigen’ shirt ontwerpen en massaal kopen en dragen! 

   4

   19
 17. What’s new???

  Dit gebeurd nu al jaren bij onze club en er wordt niks aan gedaan. Je kunt protesteren, om opheldering vragen, supportersbijeenkomsten organiseren totdat je een ons weegt, maar er veranderd toch niks.

  Marco Faber zei destijds al, “de clubraad is een frutseltje”, en al bedoelde hij het niet op onze manier hij heeft wel gelijk. In de clubraad zitten vooral personen die het leuk vinden op het pluche te zitten, interessant doen, maar als er iets moet worden aangekaart, of moet worden aangekaart geven ze niet thuis. Of ze weten niet wat er speelt bij Willem II, of ze kunnen/mogen/willen niet voor de belangen van de club opkomen omdat dit persoonlijk, zakelijk niet positief is voor deze personen. De 4 supportersvertegenwoordigers staan  altijd alleen in hun strijd, en leggen het daarom  altijd af.

   

  20

  20
  • Moker

   en dus moet je als stichting zelf de stoute schoenen aantrekken en op dezelfde wijze gaan handelen. 

   5

   2
 18. Forza Willem II
  Forza Willem II

  Hoe ver zijn we verwijderd dat de club wordt overgenomen door un Rus, Chinees of een of andere halve Zool?😠

  0

  20
 19. The revolution will not be televised. Supporters ( met kennis ) aan de macht!

  1

  12
 20. Moker

  Best een zuur verhaal. Als dit zo is, vraag ik me af wat de ‘macht’ van de clubraad, maar vooral de ‘gekozen vertegenwoordigers’ vanuit de supporters, in deze kwesties is??!!Misschien moet de stichting Kingzine eens zijn ‘brave-knullen-masker’ afzetten en eens zelf de boer op gaan met merchandise, lees het retro WII shirt zoals de supporters het graag willen zien en deze op de markt brengen? Pot de winst op en maak dit in een onderhoud met het Brabants Dagblad openbaar na een seizoen. Van deze gelden kun je zelf ‘macht’ kopen bij de ‘new/old boys-club’ van Willem II. Altijd maar dat brave gelul en democratisch overleg waarbij je toch weet dat t een schijnvertoning is. 

  18

  2
  • Pim

   Macht is er natuurlijk niet echt binnen de clubraad voor de supporters maar we hebben in elk geval invloed. Helaas zijn 4 stemmen niet genoeg. Maar je weet nu wie het zijn, wie je moet hebben en wie welke pet op heeft en dat is altijd van waarde.

   16

   0
 21. Het is inderdaad te triest voor woorden wat er op dit moment gebeurd. Al zegt mijn gevoel dat dit pas een klein gedeelte is van wat er mis gaat binnen Willem II. Een supporters bijeenkomst waarbij Willem II openheid geeft betreft deze zaken is noodzakelijk om onrust te voorkomen. 

  13

  6
  • Zo’n bijeenkomst waar Berry zegt… ‘Ga maar rustig slapen, er is niets aan de hand…”’

   2

   1
   • Eens, maar dat is geen reden om het hierbij te laten zitten. Het enige wat ik probeer aan te geven is dat het belangrijk wordt dat dit soort streken niet meer geflikt mogen worden binnen onze club. Wij als supporters moeten voor tegengeluid gaan zorgen. Niemand komt aan onze trots!

    3

    3