Home » Headlines » Kruikenzeiker over KingZine

Kruikenzeiker over KingZine

Die Kruikenzeiker. We mogen die gast wel. Hij weet toch altijd weer het gevoel van de trouwe Willem II-supporter op een goede manier aan het papier toe te vertrouwen. Zijn verslag over Willem II-Feyenoord was de spijker op zijn kop. Nu moeten we hem niet te veel veren in zijn reet gaan steken. Zo meteen gaat ie nog naast zijn schoenen lopen. Moeten we niet hebben. Toch willen we nog een stukske van hem naar voren halen. Voor onze krant schreef hij ook een mooi, gezond kritisch stuk over KingZine. Dit willen we je niet onthouden. Komt ie:

Rebels

Een grijze muis, het braafste jongetje van de klas, ‘Stillem II Stilburg’. Allemaal termen die in het verleden van toepassing waren op Willem II. Het klopte ook. Kijk de beelden maar terug van de jaren 90. Een man met een gebreide trui en een trommel zorgt voor wat geluid van de tribunes. We hadden een zielige mascotte met de naam ‘Tricodorus’ en zelfs de spandoeken waren ontzettend kneuterig. ‘Hup Willem II Stoere Kerels veel succes Wesley’ was nog wel de ergste. Alles moest ordelijk en netjes zijn bij Willem II. Nee, voor de gemiddelde jaren-90-deugniet/treitervlogger/puber was Willem II niet echt een aantrekkelijke club om te komen.

Gelukkig stond er een fanatieke groep Willem II-supporters op onder de naam Stichting KingZine die snapten wat er onder een hoop supporters leefde, die samen wilden strijden voor meer onderlinge verbondenheid. De KingSide werd nieuw leven ingeblazen en er werden o.a. feesten, dartstoernooien en zelfs karate-clinics georganiseerd. Er was weer een supportersgroep met een stem, die een beetje anders was en het gewoon snapte. Ik mocht die gasten wel. KingZine kwam op voor de fanatieke supporters, en kreeg daarbij een beetje het stempeltje ‘rebels’ te zijn.

Ze namen het allemaal niet zo serieus. Er was ruimte voor onzin en gein. Eerst op Tilbo.com, gallen en kwallen op het forum. Slechte liedjes afkraken die anderen verzonnen en dan zelf liedjes plaatsen die minstens zo slecht waren. Iedere transferperiode weer roepen dat ze toch echt Romano Denneboom moesten halen. Sauwelen in het ‘Tilbo-café’ met anonieme gebruikersnamen als ‘Herringsend’, ‘Goirle Hallee’ en ‘Snats’, die je dan later in het echt tegenkwam in de kroeg. Kende het ‘Hennen-topic’ (foto’s van lekkere wijven met Willem II-sjaal/shirt) nog? Hoe droevig het achteraf gezien ook was, ook dát was anders dan anders. Het bezoeken van uitwedstrijden werd populairder dankzij KingZine omdat zij het anders deden dan de Supportersclub. Wie herinnert zich nog de uitwedstrijd waarbij er een topless serveerster was toen Jan Vullings mee ging? Zo treurig, dat het weer mooi is.

KingZine is in de tussentijd uitgegroeid tot een waardig supportersorgaan. Daarmee veranderen ook een aantal zaken. Vroeger gaf je nog geld aan een lange meens met een Prodent-smile in de gure regen op een betonnen trap voor Vak B die dan een kruisje achter je naam zette. Nu bestel je e-tickets via een webshop en betaal je via iDeal.

Zonder KingZine was er nu minder sfeer, waren er minder fanatieke supporters en was het reizen naar uitwedstrijden niet zo populair geweest. Ook kennen veel supporters elkaar dankzij KingZine. Dat is veel waard. Vroeger maakte KingZine hun punt duidelijk met ludieke acties en een scherpe tong. Nu schuiven de heren en dames aan bij het bestuur van de gemeente en de club. De busreizen waren soms echt heel erg dol. Er gebeurden de gekste dingen. Nu is het nog steeds best gezellig, maar het is allemaal strakker georganiseerd en een tikje eentonig. Het rebelse van de jonge honden die tegen de gevestigde orde schopten mis ik tegenwoordig een beetje. KingZine kan niet altijd alles meer roepen en niet altijd meer overal tegenaan schoppen. Tijden veranderen natuurlijk en dat is af en toe jammer. Maar ik ben KingZine dankbaar voor alle jaren waarin zij zich ingezet hebben voor de club en voor de supporters. Dat KingZine de komende 15 jaar maar net zo veel gedaan mag krijgen en weer een beetje rebels mag worden. Willem II is meer en meer een volksclub aan het worden en daar hoort een rebelse supportersvereniging bij. Beste KingZiners, als er één groep supporters is die heeft bewezen dat goed te kunnen, dan zijn jullie het.