Home » KingZine » KingZine-krant: Willem II en de commercie
kingzinelogo org

KingZine-krant: Willem II en de commercie

De clubwinkel verhuist. De clubwinkel verandert in afgedankte caravan. De clubwinkel komt terug. En dat in, zeg, een weekje tijd. Dat kan, vrij naar de grote filosoof Kruikenzeiker, #alleenbijWillemII. Maar is dat wel zo?

We zijn kortom benieuwd hoe jullie denken over commercieel Willem II. Wat voor kansen laat Willem II liggen, en wat doet de club juist goed? Wat mis je in de clubwinkel, wat moet er dringend verdwijnen?

En als jullie dat nou gewoon even lekker mailen naar redactie@tilbo.com, dan maken wij daar gewoon een lekker krantje van.  De krant komt uit op 16 december a.s. bij Willem II-SC Heerenveen. De deadline is 6 december.

12 reacties

 1. het belangrijkste punt en hieronder ook al in een andere context genoemd is is IDENTITEIT. De uitstraling die Willem II momenteel jn het land heeft is die van mooie club, maar degradatie kandidaat. De club doet er zelf weinig aan om ambitie uit te stralen, wat gevolgen heeft voor zowel commercie als prestatie op het veld. Als je zelf al vind dat 14e worden een mooie prestatie is gezien de begroting is dat niet een stimulans voor spelers en ook niet voor bedrijven om meer te investeren. Natuurlijk mket je realistisch blijven, maar je mag best duidelijke doelen hebben en uitstralen.

   

  0

  0
 2. Qua commercie maakt Willem II best stappen. De online identity is vandaag de dag steeds belangrijker en ik vind dat de club daarin echt tekort schiet. Persoonlijk vind ik het erg amateuristisch en zie je het eraan af dat er een stagiaire aan het knutselen is gegaan met Photoshop. Het mag allemaal wel wat professioneler en koninklijker :-).

  0

  0
 3. Broodje beenham, bierplein, willem II betrokken, gratis seizoenkaart voor kidsclubleden, behoorlijk volle business seats, open dag met oefenwedstrijd, kidsmiddag, tricorp die voor de wedstrijd shirtjes de tribune op schiet… Volgens mij timmeren ze aardig aan de weg. En dan maak je ook wel eens een foutje zoals met die fanshop. Ach…

  Als Fran Sol en nou nog eens een stuk of 15 in gaat schieten, gaat het ook commercieel helemaal goed komen.

  1

  0
  • patriekolorus

   inderdaad. Ze timmeren aardig aan de weg. Je vergeet die regeling waarmee je gratis met de bus kunt! Ook een prima regeling!! Maar er kan altijd wat verbeterd worden. Zou er trouwens ook meer tenue sponsoring mogelijk zijn? In sommige landen zie je bijv. Ook sponsoring op de broek, mouwen etc. Gaat overigens wel ten kosten van ons mooie historische tenue, maar het draait tegenwoordig alleen maar om de poen (helaas). En op een of andere manier moet er in de 6e stad van het land toch ergens meer geld te behalen zijn uit het lokale bedrijfsleven.

   0

   0
 4. Uit het jaarverslag:

  Huur/Exploitatieovereenkomst Bonheur Horeca Exploitaties (te noemen: “Bonheur”) De huur/exploitatieovereenkomst met “Bonheur” kent een looptijd van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2018. Willem II verhuurt een gedeelte van het stadion aan “Bonheur” en draagt de exclusieve horeca-exploitatie voor het gehele stadion aan “Bonheur” over. Willem II betaalt aan “Bonheur” een vast bedrag per seizoen voor de afkoop van hospitality van de competitie wedstrijddagen voor alle vaste sponsor/seizoenkaarthouders van Willem II. Dit bedrag is vastgesteld op € 310.000 per seizoen. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd. 

  Het kost dus 310000 euro per jaar. Hoewel ik dit bedrag bij de baten weer terug vind, lijkt het erop dat bonheur dit aan Willem II betaald. Hoe dit zit?

  Dit is niet alleen de horeca punten rondom het stadion en de beitel, maar ook de 1e en 2e verdieping van het hoofdgebouw.

  Dit zelf in handen nemen is mogelijk, maar zeer kostbaar om op te zetten. De expertise zul je in huis moeten halen, je moet personeel in dienst nemen en zelf een organisatie rondom de horeca op moeten zetten. Willem II kantoorpersoneel is al druk bezet en zal dit organisatorisch technisch niet aan kunnen. Dit betekent ook meer risico voor je bedrijfsvoering.

  Het contract loopt in 2018 af, begin in 2017 een aanbestedingsprocedure waar elke marktpartij zich mag inschrijven.

  0

  0
  • patriekolorus

   voorheen kon het ook. Het zal best kosten met zich meenemen, maar ik denk dat het uiteindelijk de moeite waard is om het weer in eigen hand te nemen. Ook ik ben geen econoom of wat dan ook, maar ik zou de rekensom zelf kunnen maken, mits ik natuurlijk over alle juiste cijfers zou beschikken. Mocht dit nu niet rendabel zijn, dan zijn er vast goedkopere partners te vinden de bonheur. We weten allemaal dat deze vrij prijzig is. Ze leveren overigens wel kwaliteit. Dat mag gezegd worden. Hoe dan ook de catering mag/moet heroverwogen worden.

   0

   0
 5. patriekolorus

  Zodra het contract met auberge de bonheur afloopt de catering weer in eigen hand nemen!

  0

  0
  • UNITED

   Gade gij het regelen dan?

   0

   0
   • patriekolorus

    voorheen deden ze het ook zelf. Er was toen een uitzendbureau (van de broer van een vriend van mij) die met name studenten inhuurde om de horeca te runnen en dat onder begeleiding van een aantal vaste werknemers. Tenminste ik dacht dat het vroeger zo ging. Die constructie zou nu toch ook kunnen werken lijkt mij.

    0

    0
  • TTB

   Ik zie veel mensen die er net zoals patriekolorus over denken, en ook veel mensen die daar dan net zoals UNITED op reageren.

   En ondanks dat ik totaal niet economisch/bedrijfskundig of wat dan ook georiënteerd ben, kan ik me niet inbeelden dat Willem II haar eigen catering niet kan regelen.

   Wat zou hier het grote struikelblok moeten zijn? Het lijkt mij gewoon een kwestie van iemand aanstellen die over de hele tak verantwoordelijk is.

   Daarnaast het inkopen van drank, eten enz.
   Wanneer je dan op wedstrijddagen wat jongeren aan het werk zet om iedereen te voorzien, moet dat werken volgens mij.

   Ik denk dat het voor ons cluppie alleen maar positief uit zou kunnen pakken.

   Maar nogmaals, ik heb er niet voor gestudeerd, dus als iemand argumenten heeft waarom dit echt een slecht idee is dan hoor ik het graag.

   0

   0
   • Uit het jaarverslag:

    Huur/Exploitatieovereenkomst Bonheur Horeca Exploitaties (te noemen: “Bonheur”)
    De huur/exploitatieovereenkomst met “Bonheur” kent een looptijd van 1 juli 2008 tot en met
    30 juni 2018. Willem II verhuurt een gedeelte van het stadion aan “Bonheur” en draagt de
    exclusieve horeca-exploitatie voor het gehele stadion aan “Bonheur” over. Willem II betaalt
    aan “Bonheur” een vast bedrag per seizoen voor de afkoop van hospitality van de competitie
    wedstrijddagen voor alle vaste sponsor/seizoenkaarthouders van Willem II. Dit bedrag is
    vastgesteld op € 310.000 per seizoen. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd. 

    Het kost dus 310000 euro per jaar. Hoewel ik dit bedrag bij de baten weer terug vind, lijkt het erop dat bonheur dit aan Willem II betaald. Hoe dit zit?

    Dit is niet alleen de horeca punten rondom het stadion en de beitel, maar ook de 1e en 2e verdieping van het hoofdgebouw.

    Dit zelf in handen nemen is mogelijk, maar zeer kostbaar om op te zetten. De expertise zul je in huis moeten halen, je moet personeel in dienst nemen en zelf een organisatie rondom de horeca op moeten zetten. Willem II kantoorpersoneel is al druk bezet en zal dit organisatorisch technisch niet aan kunnen. Dit betekent ook meer risico voor je bedrijfsvoering.

    Het contract loopt in 2018 af, begin in 2017 een aanbestedingsprocedure waar elke marktpartij zich mag inschrijven.

    1

    0
 6. 1. Allereerst een online fanshop (die zelf beheerd wordt en dus geen voetbalshop.nl), waar je tenues, trainingspakken, petten, shawls, etc. kunt bestellen. Dit moet toch niet zo lastig zijn lijkt me..

  2. Willem II moet meer doen aan de zichtbaarheid in de omgeving. Er zijn nu de laatste jaren wat grote borden langs de weg gezet, maar dat is echt niet genoeg. In heel het centrum van Tilburg kom je het woord Willem II nog niet tegen bij wijze van spreken.

  3. Supporters eventueel jaren vooruit laten betalen voor hun seizoenkaart. Zo ben je als supporter zeker van je plek en ook Willem II zal ondanks of het goed of slecht gaat een vast aantal supporters zeker behouden.

  Toch is het qua commercie de laatste jaren al wel een stuk vooruit gegaan, al weet ik niet of dat komt door de bijdrage van Tricorp of door eigen initiatief van Willem II.

  1

  0