Home » Headlines » Analyse: De tactische keuzes van van de Looi
Foto: Toin Damen

Analyse: De tactische keuzes van van de Looi

Het seizoen is inmiddels 4 wedstrijden onderweg en de Tricolores staan zonder punten onderaan in de Eredivisie. Aanstaande zaterdag gaat Willem II op bezoek bij Roda JC dat ook nog zonder punten is.

De grote vraag is welke tactische variant trainer Erwin van de Looi deze keer uit de hoge hoed haalt. De trainer die vorig seizoen met zijn wissels een aantal keer een gelukkige hand had, blinkt tot op heden niet uit in de juiste tactische keuzes.

Waar Willem II in de eerste wedstrijd van het seizoen nog ouderwets 4-3-3 speelde, switchte de trainer tijdens de drie opvolgende wedstrijden steeds van systeem. Zowel voor als tijdens de wedstrijden tegen Utrecht, Feyenoord en ADO paste van de Looi zijn systeem steeds aan. Aanpassingen die niet gelukkig uitpakte en waarbij je moet afvragen of een jong en nieuw team niet beter gebaat is bij vastigheid.

Tegen Utrecht begon Van de Looi in een 4-3-3 formatie en kwamen de centrale verdedigers van Willem II steeds in een 1-tegen-1 situatie terecht. Zoals gebruikelijk speelde Utrecht met twee diepe spitsen en een zwervende nummer 10 (Labyad). Willem II werd twee keer centraal verrast en binnen 7 minuten was de wedstrijd gespeeld. Al snel ging Willem II 5-3-2 spelen en kreeg men meer controle over de wedstrijd.

Daardoor besloot van de Looi ook tegen Feyenoord in een 5-3-2 formatie te starten. Een keuze die compleet verkeerd uitpakte omdat de backs Diks en Haps vrij spel op de flanken kregen. Zij kwamen in samenwerking met de buitenspelers van Feyenoord steeds in een man meer situatie terecht en konden de ene naar de andere voorzet afleveren. Bij rust was de wedstrijd gespeeld. Na rust zakte Willem II volledig terug op eigen helft en werd de schade beperkt.

Tegen ADO dat puntloos naar Tilburg kwam, werd wederom in de 5-3-2 variant gestart. Dat hoeft niet per definitie een verdedigende variant te zijn, maar Willem II zakte volledig in op eigen helft. Daardoor konden de voetballend zwakke verdedigers Beugelsdijk en Kanon wandelend de opbouw verzorgen. Er was geen enkele druk naar voren van Willem II en daardoor ontstond een slaapverwekkend partijtje voetbal, waarin een enorme blunder van Lewis de wedstrijd voor het zwakke ADO openbrak. Van de Looi bleef tot de zestigste minuut vasthouden aan deze speelwijze. Pas daarna schakelde hij terug naar 4-3-3 en werd er met de druk naar voren gespeeld. ADO wankelde en de 1-1 van Sol was terecht. Willem II leek in de 4-3-3 formatie door te pakken maar slap uitverdedigen van Lachman en zwak ingrijpen van der Linden kostte Willem II de kop.

Resultaat is niet alleen een ploeg zonder punten maar vooral ook een ploeg zonder automatismen en vertrouwen. Van de Looi zal een vast systeem, speelwijze en basisteam moeten gaan kiezen waarmee hij deze jonge groep houvast en vertrouwen moet geven.

Willem II moet uitgaan van eigen kracht en vooruit druk geven. Daarbij zou gezien de hoeveelheid buitenspelers 4-3-3 met pressing naar voren het uitgangspunt moeten zijn. Daarvoor komt het Tilburgse publiek  naar het stadion.

Zeker tegen een ploeg als Roda die ook niet van vertrouwen overloopt is spelen om te winnen het uitgangspunt. Daarbij liggen de kansen tegen de zwakke backs van Roda. Opstellen van buitenspelers is dan ook een must.

Wat vind jij?  Moet van de Looi vasthouden aan 5-3-2 of terugpakken naar 4-3-3?

Tip:

Wellenreuther

Heerkens Peters van der Linden Tsimikas

Rienstra Chirivella

Crowley

Azzaoui.                Sol.                      Croux

21 reacties

 1. als onze Erwin Azzaoui niet in de basis zet tegen Roda, ben ik er ook wel klaar mee.

  1

  0
 2. In vind praktisch alles best zo lang Lewis maar niet speelt. Die trekt echt het niveau naar beneden.

  6

  0
 3. patriekolorus

  mwahahaa, grappig om te zien dat er mensen zijn die alleen maar minnetjes geven! Kom naar beneden en sla uw slag! Kunnen zij ook eens tegenargumenten geven, of tenminste de discussie aangaan waarom een minnetje? Ik ben best wel een eigenaardige eikel, maar laten we samen tilbo.com weer wat nieuw leven inblazen……dus minnen mag, maar ook beargumenteren graag!

  6

  11
 4. 1  toevoeging op de analyse. Die 1-2 van ado was ook de fout van Rienstra die de beste van ADO 3meter ruimte gaf om te scoren.

  4

  1
 5. Sogetup

  Ik speel met OSM met Willem II in een 4-2-3-1 opstelling en win bijna elke wedstrijd. Dus Erwin… 😉

  10

  2
 6. UNITED

  Wellenreuther

  Heerkens lachman Peters vd linden

  Rienstra chirivella

  haye

  Croux              Tsimikas

  Sol

   

  0-6

  4

  12
 7. patriekolorus

  In een uitwedstrijd beginnen met 5-3-2, kan ik mee leven. Maar thuis zeker niet. En wat ik niet begrijp is dat vd Looi zegt dat zijn 5-3-2 systeem aanvallend is. Oke hij kan aanvallende intenties hebben, maar als je het aanvallend dan moet hebben van ene Lewis die nog geen fatsoenlijke voorzet kan geven al heb je het graag, dan graag je toch je eigen graf. Ik heb hem in 4 wedstrijden tijd nog geen enkele keer een goede voorzet zien geven, kiest de verkeerde momenten om erover heen te gaan, dat moet vd Looi toch ook zien op trainingen en tijdens wedstrijden? Vd Looi verwacht dingen van Lewis die hij simpelweg (nog) niet kan. 5-3-2 met b.v een type Boudewijn Zenden en een type Alves kan heel aanvallend zijn, maar Lewis is niet zo’n type speler. Bovendien hebben we enorm veel buitenspelers in de selectie, waarom daar dan geen gebruik van maken. Ook ik concludeer dat trainer en TD dus klaarblijkelijk niet op elkaar afgestemd zijn qua invulling van de selectie en daarnaast erg zwak van de trainer dat hij voor een systeem kiest waardoor hij spelers een rol toebedeeld waarvoor ze niet geschikt zijn. Ook geef ik nogmaals aan dat er geen balans in het team is tussen technische/creatieve spelers en spelers die duels kunnen winnen en kunnen stofzuigen. Al met al een mooi recept om te staan waar we nu staan. Er deugd momenteel geen klap van. Ben erg benieuwd hoe men dit alles denkt te gaan oplossen. Hup Willem II

  5

  2
 8. Juiste opstelling in mijn ogen maar dan wel Croux op links en azzaoui op rechts

  12

  1
 9. ut Reijenaarke

  Maak niet uit wie/wat/waar de  juiste poppetjes tegen Roda staan, er is er geen één die Willem II op sleeptouw neemt, zijn allemaal éénheid worsten, en waaraan ligt dat? Bestuur/TD, Scout enz. Peters zou het moeten zijn, ha..ha.., Ja die is enorm teleurgesteld 2x maal zelfs, om naar Heerenveen te willen, die nu goed draaien, maar contract houd hem tegen, dus conclusie, hij voetbalt gewoon zijn contract uit met tegenzin, en is aanvoerder…ja..ja…hij is totaal uit vorm, nee hij doet gewoon zijn werk. Ik zou dat ook doen als ik vele male meer kan verdienen bij een andere baas, houden ze mijn tegen met alle constructies, dan werk ik gewoon op halve kracht.

  Dus grote schoonmaak straks, als het met Roda niet lukt, thuis tegen Heerenveen niet lukt, en misschien tegen de amateurs voor de beker niet lukt. Jammer voor ons als supporters, wij hebben altijd WII altijd gesteund in goede en slechte tijden, maar ik wacht maar af.

  6

  6
 10. Keiebaant

  Ik denk dat het probleem dieper zit dan de tactische keuzes door van de Looij.

  Er is een nieuwe richting ingegaan door ons bestuur dat Willem ll  jonge spelers met verkoopwaarde aan zich wil binden. Maar als je zoveel nieuwe jeugdige spelers hebt aangetrokken dan moet dit wel combineren met een basis as van ervaren spelers. Helaas heeft onze TD daar niet naar gekeken, ook heeft Mathijsen laten zien dat hij buiten de nodige ervaring als TD ook totaal geen netwerk heeft.

  Hier op Tilbo is al verschillende malen aangegeven dat wij 6 buitenspelers in de selectie  hebben maar we hebben een coach die zonder buitenspelers speelt. Voor mij is dit een duidelijk signaal dat de afstemming TD en de trainer erg slecht is.

  Ook de manier van spelen staat haaks op het aankoopbeleid van Mathijsen, voor mij zou dit als bestuur reden genoeg zijn om direct in te grijpen en de schade nog enig sinds te beperken. Dit kan alleen om de trainer per direct op straat te zetten, dit zou wel krom zijn omdat ook de TD veel foute beslissingen heeft gemaakt,  maar deze kan je helaas  niet meer terugdraaien.

  18

  1
  • Van de looi is gewoon gestart met 4-3-3 tegen Excelsior en dat was de eerste 30 minuten (tot 0-1) redelijk goed.

   de eerste 7 minuten tegen Utrecht waren dramatisch en na de aanpassing naar 5-3-2 en omdat Utrecht het wel geloofde stond het iets beter. Had ook te maken met speelwijze van Utrecht

   in mijn beleving moet je je niet aanpassen aan de tegenstander en zeker bij jonge ploeg vastigheid bieden.

   van de looi verandert steeds van strijdwijze, spelers en intentie.

   Gewoon 4-3-3 of 4-2-3-1

   15

   3
  • ut Reijenaarke

   Keiebaant, goed geformuleerd, ik deel deze mening ook.

    

   3

   1
 11. Pijnlijke maar juiste analyse. CCtje naar vd Looi graag!

  6

  1
 12. Zaterdag gewoon spelen om te winnen in 4-3-3 formatie met twee buitenspelers en volle bak druk naar voren !

  4

  1
 13. Twee linkspoten in het centrum kan een risico zijn. Verder zou ik Azzaoui en Croux omdraaien op de vleugels. Persoonlijk zou ik Branderhorst wel eens onder de lat in actie willen zijn.

  7

  0
 14. De achterhoede en de aanval staan zo oke. Wat betreft de keeper en het middenveld kunnen er misschien andere keuzes gemaakt worden. Heb daar de afgelopen wedstrijden ook niet echt onze sterke punten gezien maar ja wie gaan we daar kiezen……………????

  1

  3
  • Wellenreuther eruit. Is een bron van onrust achterin. Je ziet spelers een moeilijke oplossing zoeken om maar niet terug op de keeper te hoeven spelen. Verder 4-2-3-1. Brandenhorst- Lewis – Heerkens -Peters – vd Linden -Rienstra -Chirivella- Croux – azzaoui – Coulibaly -Sol.  Azzaoui op 10 om meer diepgang langs Sol te krijgen. Lewis als aanvallende back. Heerkens, Peters en Vd Linden verdedigend denken met Chirivella en Rienstra als blok net ervoor.

   0

   8
 15. Doen zoals het heir staat

   

  1

  0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *